Barbaros Mahallesi Hacı Mustafa Bey Caddesi üzerinde bulunan 4751 m² alana sahip taşınmaz üzerindeki eski sendika binasının yenilenmesi amacıyla yıkılarak Çanakkale Belediyesi tarafından yeniden yapılandırılacak olan “Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis Rekreasyon Alanı Projesi”nin temel atma töreni gerçekleşti. Törene CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Tüm-Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol, sendika temsilcileri, belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, kent gönüllüleri ve çok sayıda kentli katılım sağladı. Temel Atma Töreninde öncelikle Mimar Meral Harput; tesisin işlevlerine ilişkin katılımcıları bilgilendirdi. Harput; “Ufku olabildiğince açık, her mevsimde farklı bir manzaraya sahip doğal peyzajına ve Sarıçay’a bakan oturma alanları ve terasları olan bu yapı; farklı mevsimlere göre açık ve kapalı olarak pek çok etkinliğe olanak sağlayarak; yakın çevrede yapılacak bundan sonraki yapılar için de bir referans noktası olmayı hedeflemektedir. Düşük çevresel etki için yapı eski konumunda yeniden tasarlanarak, bahçede sosyal kullanımlar için net bir alan oluşturulmuştur. Sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerini düzenleyebildiği daha güvenli, daha işlevsel ve estetik bir yapı tasarlanmıştır. Yapı fonksiyonları hem belediye çalışanlarına hem de Çanakkale halkına hizmet verebilecek şekilde oluşturulmuştur” dedi.
“Türkiye’de hiçbir belediye böyle bir tesise sahip değil”
Tüm-Bel-Sen Genel Başkanı Ömer Salih Erol ise; “Çok değerli Belediye Başkanımla bugün çalışanlar adına bir toplu sözleşme imzaladık. Emek adına, demokrasi adına, çalışanlar adına, toplu sözleşmeyi imzalayan değerli Belediye Başkanıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Şimdi ise, yalnız toplu sözleşme ile değil, gerek sendikal mücadeleye gerek Çanakkalelilerin hizmetine sunulacak olan bir sosyal tesisin açılışında sizlerle beraberiz. Bu projeyi görünce çok heyecanlandım. Bu, Türkiye genelinde hiçbir belediyenin ve hiçbir sendikanın sahip olamadığı bir tesis. Bu tesisin hazırlanışında, yapım sürecinde emeği geçecek olan herkese teşekkür ediyorum. Zannediyorum ki, bu proje Türkiye genelinde ilk olacak. Ülke genelinde örnek olması anlamında diğer illere de mesaj olmasını diliyorum” diye konuştu.
“Belediyenin başarısında en büyük pay emekçilerin”
Törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale’de son 12 yıl içerisinde çok önemli gelişmeler oldu. Çanakkale halkının daha konforlu yaşaması için alt ve üst yapı çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu noktada çok önemli eserler meydana getirdik. Bu tamamen kent halkının kaliteli yaşam sürmesi için yaptığımız çalışma ve projelerdir. Bu projelerin hayata geçmesinde en önemli katkının Belediye Başkanına ait olduğu düşünülür. Ama benim her zaman söylediğim bir şey var; tüm bu projelerin hayata geçmesinde en büyük pay belediyenin değerli emekçilerinindir. Bine yakın emekçimiz var. Bu kadar emeklerinin yanında bir takım hakları da var. Onların da bir araya gelme, sosyalleşme, eğitim hakları, ailelerinin ve çocuklarının kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve eğitimlere katılma hakları var. Bu tesiste eğitim ve sendikal bilinçlenme imkanlarından da yararlanacaklar. Buradan sadece Çanakkale Belediyesi emekçileri ve sendika üyeleri değil, tüm emekçi sendika temsilcileri de yararlanacaktır. Burası, tüm emekçilerin hizmet aldığı, toplantı salonları, ofisleri ve dinlenme alanları ile kullanılacak bir alan olacaktır. Burada daha önce bir sosyal tesis vardı ancak artık fonksiyonlarını yerine getiremiyordu. Bunun üzerine bu projenin çalışmaları başladı. Bu proje yine Çanakkale Belediyesi emekçileri tarafından yapıldı. Değerli arkadaşlarımıza bu anlamda teşekkür ediyorum” diyerek, tesisin hayırlı olması dilekleri ile konuşmasını noktaladı. Ardından tesisin temelini atmak üzere butona basıldı. Tören ikramların ardından sona erdi.
Tesise ilişkin bilgi
Modern mimari anlayışı ve depreme dayanıklılığı öncelikli olarak benimsenerek Çanakkale Belediyesi teknik elemanları tarafından Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis Rekreasyon Alanı olarak projelendirilen yapıda; kültür, sanat, eğitim ve dinlenme faaliyetlerinin de daha sağlıklı gerçekleştirilebilmesi amaçlanmıştır. Mekânsal kalitenin arttırılarak, yapı işlevine yeni fonksiyonların eklendiği yapının bahçe ile ilişkisi yapının etrafını saran teraslar aracılığıyla sağlanmış, iç ve dış mekân arasında bütünlük yakalanmıştır. Bu yapı, sadece bina olmayı değil; mekânları, kullanımları, imkân verdiği sosyal ilişkileri, aurası, hissettirdikleri, düşündükleri ile bir bütün olmayı hedeflemektedir. Konumlanmasında seçilen temel kriter; "mevcut yeşil doku korunması ve yeşil alanların aktif kullanımı" olmuştur. Ufku olabildiğince açık, her mevsimde farklı bir manzaraya sahip doğal peyzajına ve Sarıçay’a bakan oturma alanları ve terasları olan bu yapı; farklı mevsimlere göre açık ve kapalı olarak pek çok etkinliğe olanak sağlayarak; yakın çevrede yapılacak bundan sonraki yapılar için de bir referans noktası olmayı hedeflemektedir. Düşük çevresel etki için yapı eski konumunda yeniden tasarlanarak, bahçede sosyal kullanımlar için net bir alan oluşturulmuştur. Sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerini düzenleyebildiği daha güvenli, daha işlevsel ve estetik bir yapı tasarlanmıştır. Yapı fonksiyonları hem belediye çalışanlarına hem de Çanakkale halkına hizmet verebilecek şekilde oluşturulmuştur. Kamusal ve yoğun kullanıma sahip bir yapı olması nedeniyle sıva-boya ve bakım gerektirmeyen yapı malzemeleri kullanılmıştır. Dış cephede modüler ve prefabrik sistemlerle üretilen ahşap görünümlü kompozit kaplamalar tercih edilmiştir. Yakın çevredeki diğer yapıların aksine sadece fonksiyonel işlevleri karşılamak hedefi olmayan bir yandan da estetik kaygıları gideren bir sosyal tesis anlayışıyla tasarlanmıştır. Parsel alanı 4751 m² olan arsa üzerine taban alanı 530 m², toplam inşaat alanı 1146 m² olan yapı 2 katlı olup, zemin katta cafe- restoran bölümü, lokal ve atölye, 1. katta çok amaçlı salon ve idari kısım bulunmaktadır. Ayrıca 590 m² açık terası bulunmaktadır. Belediye çalışanlarının sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, gerektiğinde eğitim amaçlı da kullanılması ve bahçesiyle birlikte, dinlenme ve eğlenme gibi (rekreatif) ihtiyaçlara da yanıt verecek şekilde bina projelendirilmiştir. 12.02.2014 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen Belediye Çalışanları Eğitim, Sosyal Tesis Rekreasyon Alanı yapım işi, Şalcılar Yapı İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından alınmıştır. Yapının Mart 2015’te tamamlanarak Çanakkale Belediyesi çalışanların ve kentlinin kullanımına açılması hedeflenmektedir.