Terzilik mesleği yok oluyor

1380
Sanayi ve teknolojinin hayatın her alanına girdiği günümüzde, el emeği ile yapılan birçok meslek kaybolmaya yüz tutuyor. El emeği ile yapılan terzilik mesleği de kaybolmaya yüz tutmuş meslek dalları arasında. Terziler günümüzde sökme dikme ve tamirat işleri dışında iş yapamaz durumda. Vatandaşlar geçmişteki gibi özel dikim kıyafetler diktirmek yerine artık hazır giyimleri tercih ediyor. Pandemi yasakları çerçevesinde düğün ve benzeri organizasyonlar da iptal edilince, terziler dükkanda sinek avlar duruma geldi. Ekonomik şartlar ve terzi çırağı yetişmemesi nedeniyle, terzilik mesleğinin yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmesine ramak kalmış durumda...
 
Gazetemiz Çanakkale OLAY`a konuşan Çanakkale Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, eskisi gibi çıraklar olmadığını belirterek; "Liseden sonra zaten çocuk çırak olmuyor. Yani eskisi gibi terzi yetişmiyor. Eskiden çocuklar küçükken terziye çırak olarak veriliyordu. Çocuk küçüklükte mesleğe başlamış oluyordu, öğreniyordu. Şimdi ise liseden sonra mesleği öğrenmesi zor. Ondan dolayı terzilerimiz azaldı. Gençlerde hiç terzi nesil yok. Eski nesil giderse işimiz zor" dedi. 
"Terzi yetişmiyor"
Terzilik mesleğinin tercih edilmediğini belirten Yılmaz; "Çocuk, ortaokul çağlarından sonra ne yapılacak ne edilecek ne meslek sahibi olacak tespit edilmesi gerekir. Ona göre her mesleğe uygun bir şekilde çocukların yönlendirilmesi lazım. Çocuğun isteğine göre yönlendirilir. İleride epey sıkıntılar çekeceğiz. Yeni nesilde terzi yetişmiyor, berber de biraz zor. Ustalarda biraz sıkıntı var" diye konuştu.
Terziler desteklerin devamını bekliyor
Öte yandan pandemi nedeniyle devlet tarafından alınan kira yardımı, hibe ile stopaj ve KDV indirimi gibi desteklerden memnun olduklarını belirten Çanakkale Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, terzilerin desteklerin devamını beklediğini söyledi.
(Atakan Alkış)
Paylaş