havadurum

Termik santrallere karşı duyarlılık artıyor

Biga Yarımadasında faaliyette bulunan termik santrallere ilave olarak ÇED süreci başlatılmış yeni santraller ile birlikte Biga Yarımada’sında faaliyete geçecek termik santral sayısı dokuza çıkacak. Bu riskli gelişimi gören vatandaşlar Kazdağları’ndaki altın madencilerinin çevreye vereceği tahribatlardan sonra şimdide termik santrallere karşı seferber oldular.

630
 
Çanakkale Çevre Platformu termik santrallerin yaşamsal değerlerimize ve insan sağlığına vereceği zararları kamuoyuna aktarmak için bilgilendirme çalışmalarına başladı. 9 Şubat tarihinde “Kocaeli Dilovası’ndan Biga Yarımadasına, çevre insan ve termik santral gerçeği “konulu bir konferans düzenlenecek. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı konferans saat 14.00 deTürkan Saylan Sosyal Tesislerinde gerçekleşecek.
 
Kocaeli Dilovası’ndaki yoğun sanayi sonrasındaki kirletici etmenlerin halk sağlığı üzerindeki etkilerini araştırma konusunda önemli çalışmalar içersinde olan Onur Hamzaoğlu gerçekleri kamuoyuna açıklayınca AKP’li belediye başkanın hakaretine maruz kalmıştı. Hamzaoğlu ,Dilovası bölgesinde kontrolsüz sanayileşmenin halk sağlığı üzerindeki etkilerini araştırarak ; annelerin sütünün yanı sıra bebeklerin kakasında da, vücutta doğal olarak bulunmaması gereken ağır metaller tespit ettiklerini söyleyip, şu ifadeleri kullanmıştı: "her ay bölgede hava ölçümleri yaparak metal oranlarını tespit ettik. Dilovası bölgesindeki kanserden ölümlerin hem Türkiye’de, hem de dünyaya oranla daha fazla sıklıkta olduğunu gördük. Hava kirliliği ile ilgisini araştırdık. Kandıra ve Dilovası’nda her ay hava ölçümleri yaparak ağır metal analizlerini gerçekleştirdik. Araştırmaya katılmayı kabul eden hamile kadınların hamileliklerini araştırdık. Doğumdan sonra da annenin sütünden ve bebeğin kakasından ilk örnekleri aldık. Sonuç beklentilerimizi doğrular şekilde çıktı. Dilovası bölgesinde doğan bebeklerin kakalarında ağır metal çok yüksek. Annelerin de sütlerinde ağır metalin yüksek olduğunu izlemeye başladık. Dilovası’ndaki anne ve bebekler cehennemin kurbanları. Vücutlarında kadmiyum, alüminyum gibi metaller var. Bunlar insan vücudunda doğal olarak bulunan metaller değildir Araştırmalarımız devam ediyor. Çalışma sonlandığında bu verileri ayrıntılı olarak tespit edeceğiz..."
 
 
Bu gerçeklerin gizlenmesi için, kapitalist sistemin insan sağlığını hiçe sayan uygulamalarını yok sayan anlayış sonucu olarak AKP’li belediye başkanının bilim adamını şarlatanlık ile suçlaması sonrasında Onur HamzaoğLu’nun açmış olduğu dava bir onur mücadelesi olarak tüm duyarlı insanların yakından takip ettiği bir sürece dönüşmüştü. Kocaeli Üniversite Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlun Kocaeli Dilovası bölgesindeki halk sağlığı açısından önemli riskler yaratan kontrolsüz sanayileşmeyi sonuçları itibarıyla çok yakından izleyen bir bilim adamı olarak şimdi de Biga Yarımada’sındaki termik santraller konusundaki bu yoğunlaşmanın getireceği risklere dikkat çekecek. Dilovası gerçeğinin tecrübelerini Çanakkaleliler ile paylaşacak.
Paylaş