Lapseki ilçesine kurulması planlanan ve ölüm fermanı olarak nitelendiren termik santrale kamuoyundaki tepkiler sonrası hareket geçen CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, çevre konusunda verdiği mücadeleye parlamentoda da sürdürüyor. Çanakkale’de çevre felaketine neden olacak olan termik santrallerin yaratacağı olumsuzluklar ile ilgili TBMM’ye soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, önergede yer alan soruların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti. Kamuoyunda Çanakkale’nin geleceğini etkileyeceği ileri sürülen termik santrallerin kurulmasına karşı sessiz kalmayan CHP’li vekil Soydan, Lapseki ilçesinde kurulması planlanan termik santralin kurulu gücünün ne kadar olacağını, TBMM’ye verdiği soru önergesiyle gündeme getirdi.
Konu ile ilgili TBMM’ye soru önergesi vererek Çanakkale için her platformda mücadelesini sürdüren Soydan; “Çanakkale binlerce yıllık tarihi zenginliği kültürlerinde barındırmış, efsanelere ve mitolojik hikayelere ev sahipliği yapmış ülkemizin nadide illerinden birisidir. Çanakkale sınırları içerisinde bulunan Biga Ovası, bölgede en verimli tarım arazilerini bünyesinde barındıran, tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından gelişmiş bir bölgedir. Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla, toprağıyla, havasıyla ve suyuyla herkesin yaşamaya özendiği, dünyanın dört bir yanında milyonlarca turistin ziyaret etmekten keyif aldığı ülkemizin oksijen deposu olan Çanakkale, Biga Ovası ve Kaz dağları plansız ve çarpık sanayileşme sonucu ciddi tehdit altındadır. Kültür, tarih ve turizm kenti olarak dünya markası olma yolunda ilerleyen Çanakkale ilimizin çarpık sanayileşme nedeniyle yaşanılamaz bir şehir haline gelmesine izin verilemez. Bu doğrultuda;
1-Çanakkale ilinde halen kurulu bulunan, işletme halinde olan termik santrallerin toplam gücü ne kadardır, Çanakkale ili sınırları içerisinde ÇED Yönetmeliği Kapsamında ve dışında kurulması planlanan termik santral var mıdır, var ise nerelerde kurulacak, toplam kurulu güçleri ne kadar olacaktır?
2-Bölgeler ve iller bazında değerlendirildiğinde muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Çanakkale bölgesinde mevcut kurulu bulunan ve kurulması düşünülen toplam termik santral gücü eko sistem açısından akılcı mıdır?
3-Çanakkale’de küçük bir bölgeye kurulmuş, izinleri alınmış, faaliyette bulunan termik santrallerden, demir çelik ve çimento fabrikalarından kaynaklanan bir çevre kirliliği, su, toprak ve hava kirliliği tespit edilmiş midir, edilmedi ise son 10 yılda toprak, su ve hava kalitesinin bilimsel olarak tespit edilmesi konusunda çalışmalar yapıyor musunuz?
4-Çanakkale, Biga Ovası ve Kazdağları bölgelerinde kurulu bulunan sanayi tesislerinin, termik santrallerin, demir çelik, çimento fabrikalarının kurulduğu ve işletildiği alanlarda; baca gazı ve hava kalitesi ölçümleri düzenli olarak yapılmakta mıdır, yapılmakta ise sonuçları ilgili bakanlığın web sayfasında düzenli olarak neden kamuoyuna açıklanmıyor?
5-Çanakkale ili sınırları içerisinde Lapseki ilçemizde kurulması planlanan termik santralin kurulu gücü ne kadar olacaktır, ÇED süreci sonuçlanmış mıdır?
6-Çanakkale ilimizde, dünyanın sayılı coğrafyasında sanayileşme planlarınız doğrultusunda bundan sonra her müracaat eden firmaya (ÇED Olumlu Raporu Sonrası) istediği miktarda kurulu gücü bölgemizde kurması mümkün olacak mıdır, yoksa bölgemiz için eko sistemi göz önüne alarak planladığınız en fazla kurulu güç oranı var mıdır?” dedi.