Termik santrale tepkiler çığ gibi büyüyor

Lapseki ilçesine yapılması planlanan termik santrale tepkiler her geçen gün artıyor. Çevre sağlığının yanı sıra tarım arazilerindeki ürünlerinde etkileneceği ileri sürülen termik santrale bu kez sivil toplum kuruluşlarından tepki yağdı.

1159
Çanakkale’de çevreciler söz konusu termik santralin kurulmaması için bazı girişimlerde bulunurken, başta siyasiler olmak üzere vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çevre felaketine neden olacak olan termik santralleri Çanakkale’de görmek istemediklerini dile getirdiler. Havanın kirlenmesine ve ürünlerin zarar görmesine müsaade etmeyeceklerini belirten sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, insan sağlığını tehlikeye atacak olan her türlü yatırıma karşı olduklarını ifade ettiler.
 
 
Yıldırım; “Böyle bir çalışmanın yanında olamayız”
Çevre felaketine neden olacak olan termik santral yatırımına tepki gösteren SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım; “Termik santrallerin çevre etki değerlendirme raporlarına girecek şekilde insan sağlığı ve yaşam alanlarını olumsuzlaştırmasına ilişkin görüşlerin belirtilmesini istiyoruz. Buna ilişkin sağlık kuruluşları olarak gerek sendikamızın gerekse tabipler odasının çevre komisyonlarının ve Çanakkale Çevre Platformu’nun bu konuya ilişkin açıklamaları var. Termik santrallerin herhangi bir araştırma yapılmadan tarım arazileri ile insan sağlığına olumlu ya da olumsuz etkilerin araştırılmadan ve hatta bazen ÇED raporlarında da olumsuz görüş bildirilmesine rağmen bunların göz ardı edilerek santral kurulmasına karşıyız. Nitekim Çan ilçesinde de böyle bir süreç yaşamıştık. Karabiga’ya kurulacak olan termik santral konusunda bu şekilde görüşler bildirdik. Lapseki ilçesinde de böyle olacak. Lapseki’de yoğun bir şekilde tarım arazileri var. Bu bölgeye kurulacak olan termik santralin savunulacak bir tarafı yok. Termik santralin oradaki olumsuz etkilerini görmek için yeniden yaşamaya gerek yok. Zaten termik santral kurulan yerlerde bu açıkça görülmektedir. Bu nedenle termik santralin Lapseki ilçesine kurulmasına karşı olumsuz görüş bildiriyoruz. Bu konu çok önemli bir konu. Çünkü insanların hayatı söz konusu. O yüzden böyle bir çalışmanın yanında olamayız. Çanakkale’de yaşayan herkesin bu konuya duyarlı davranmalarını ve tepkilerini bekliyoruz” dedi.
 
 
Bayar; “Top yekün tepki vermeliyiz”
Termik santrallerin il genelinde kurulmaması için birlikte hareket etme vurgusu yapan İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar; “Çanakkale’de yaşayanlar olarak hayatımızı yakından ilgilendiren termik santrallerin kurulmaması için birlikte hareket etmeliyiz. Çünkü, termik santrallerin zararları ortada. Yaşam kaynaklarımızın yok edilmesi doğru değil. Ortada güzelim bir Çanakkale var. Havamızın kirlenmesine ve ürünlerimizin talan edilmesine karşıyız. Termik santral yapılınca iş sahası açılacak diye havanın kirlenmesine ve ürünlerin zarar görmesine göz yummamalıyız. Çanakkale merkez dahil olmak üzere ilçelerde yaşayan halkın bire bir tepki vermesi gerekiyor. Çünkü bu konu herkesi ilgilendiriyor” diye konuştu.
 
 
Yıldız; “Çanakkale’ye zarar verecek her şeye karşıyım”
Termik santral hakkında sorularımızı yanıtlayan ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız, konu ile ilgili kişisel görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Yıldız; “Çanakkale’ye zarar verecek her şeye karşı olduğumu, Çanakkale’nin yararına olacak olan her şeyinde de yanında olacağımı her platformda söylüyorum. Bunu bilim adamları ve bu işin pratikte uygulamacıları, termik santralin yapılması ya da yapılmaması noktasında artı ve eksilerini iyi koyarlarsa, alabildiğine de yararlılık payı ne kadardır, sektörel bazda ekonomik bazda refah düzeyi ve sağlıklı yaşam konusunda ne kadar katkısı var ise, o kadar olmalı mantığı ile bakmak lazım. Birey olarak bu konuda bunları düşünüyorum. Ama ÇASİAD olarak bunları ciddi bir araştırma sonucu ne kadar yararlı ve ne kadar zararlı değerlendirmesini yapıp bir basın açıklaması da yapıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
Akpınar; “Termik santrallerinin kurulmasına karşıyız”
Lapseki ilçesinin yanı sıra Çanakkale bölgesinde çevre felaketine sebep olacak termik santrallerin kurulmasına dernek olarak karşı olduklarını dile getiren Türk Anneler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Belgin Akpınar; “Havamızın kirlenmesine müsaade etmeyiz. Çanakkale’de yetiştirilen ürünlerin kalitesi tüm dünyada bilinen bir gerçek. Bu nedenle havamızın kirlenmesine ve ürünlerimizin zarar görmesine neden olacak termik santrallerin kurulmasına karşıyız. Termik santrallin kurulmaması için girişimlerde bulunan çevrecilerin yanındayız. Onlara destek veriyoruz. Tüm halkında bu konuya duyarlı olup termik santralin kurulmasına engel olması gerektiğini düşünüyoruz.”
Paylaş