Termik Santral cehennemi için ilk adım atıldı
Lapseki, Gürecialtı Kirazlıdere mevkisine kurulması planlanan 610 MW gücündeki Kirazlıdere Termik Santrali ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, yapılan halkı bilgilendirme toplantısının yasal olmadığını ifade ederek; “Hukuken yok hükmündedir” dedi.
Köy meydanında termik santral tehlikesine dikkat çekmek için basın açıklaması yapan Nalbant; “İlimize Karabiga yöresine kurulacak olan termik santral kapasitesi Kirazlıdere`ye kurulacak 610mw kapasiteli termik santralle birlikte toplam kapasite 8000mw ta ulaşacak Şarköy ve Malkara`ya kurulacak 2000mw lık termik santralle birlikte kapasite 10000mw bulacaktır. 3 yıl öncesine kadar tüm Türkiye de kurulu termik santral kapasitesinin 6800 mw olduğu düşünülünce söz konusu kapasitenin bulunduğumuz daracık bölge için ne büyük felaket olacağı anlaşılacaktır” dedi.
Lapseki, Güreci altı Kirazlı dere Termik Santralı için Güreci köyünde ÇED Halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Filiz Enerji Madencilik Tarım San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan 610 MW gücündeki Kirazlıdere Termik Santrali toplantısı olaysız sona erdi. Güreci köyünde gerçekleştirilen toplantı köy kahvesinde yapıldı. Toplantıya köylülerin büyük bir kısmının katılmadığı gözlendi.
Toplantıya katılan şirket temsilcileri projenin sunumunu yaparken Çevre Platformu üyeleri de köy meydanında termik santral tehlikesine dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “ÇED toplantıları yörede yaşayanlar başta olmak üzere ilgili faaliyetten etkilenecek tüm halkın katılımına açık toplantılardır. Buna karşın Güreci köyünde gerçekleştirilen Kirazlıdere termik santrali ÇED halkı bilgilendirme toplantısına termik santralden doğrudan etkilenecek Biga, Lapseki, Gelibolu ve Çanakkale`den gelecek çok sayıda yurttaş jandarmanın günlerdir yörede oluşturduğu baskılar yüzünden katılamamıştır. Bu nedenle yapılan halkı bilgilendirme toplantısı yasal değildir. Hukuken yok hükmündedir” dedi.
“Vatandaşlar baskılar nedeniyle katılamadı”
Kirazlıdere `ye kurulacak termik santralin 50km yarıçapındaki bir daire içerisinde yer alan Biga, Lapseki ve Gelibolu ilçelerinin yanısıra Kazdağlarında çok büyük zararlara neden olacağını bildiren Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “İlimize Karabiga yöresine kurulacak olan termik santral kapasitesi Kirazlıdere`ye kurulacak 610mw kapasiteli termik santralle birlikte toplam kapasite 8000mw ta ulaşacak Şarköy ve Malkara`ya kurulacak 2000mw lık termik santralle birlikte kapasite 10000mw bulacaktır. 3 yıl öncesine kadar tüm Türkiye de kurulu termik santral kapasitesinin 6800 mw olduğu düşünülünce söz konusu kapasitenin bulunduğumuz daracık bölge için ne büyük felaket olacağı anlaşılacaktır” dedi.
Nalbant şunları söyledi; “Türkiye`nin birçok bölgesine çok sayıda ithal linyit ile çalışan termik santral kurulmaya çalışıldığı da ayrı bir geçektir. Türkiye`de bu kadar enerji arzını talep edecek durum söz konusu değildir. Bilindiği gibi termik santraların bacalarından kükürt dioksit, azot oksitler,karbon dioksit, partiküler maddeler ve küller çevreye yayılmakta gazların büyük bölümü asit yağmurları olarak tarım alanlarının üzerine su kaynaklarına ve ormanlara yağarak bölgedeki tarım alanlarını kirletmekte su kaynaklarını zehirlemekte ve ormanları yok etmektedir. . Hayvancılığı bitirmekte , kısacası yaşamı bitirmektedir.Santrallerin ürettiği küller deponi alanlarından yüzlerce yıl çevreye radyoaktivite yaymakta buda ölümcül hastalıklara neden olmaktadır .yörede yaşayanlar solunum yolları hastalıkları ile boğuşmaktadır.
Kirazlıdere `ye kurulacak termik santral öncelikle 50km yarıçapındaki bir daire içerisinde yer alan Biga, Lapseki ve Gelibolu ilçelerinde etkili olacak Kazdağlarında çok büyük zararlara neden olacaktır. Yörede yaşayan halk başta Güreci köylüleri olmak üzere ormandan elde ettikleri tüm gelirlerden yoksun kalacaklardır. Bugüne kadar Türkiye`de gerçekleştirilen ÇED işlemlerinden % 99 a varan olumlu raporlar alınmıştır. Buradan ÇED kurumunun sulandırıldığı ciddiyetinin kalmadığı anlaşılmaktadır.
Güreci köyünde yapılan ÇED halkı bilgilendirme toplantısında da santral yapacak şirketin para vererek çıkarlarına uygun hazırlattığı rapor; konu ile ilgili hemen hiç bilgisi olmayan köylülerin sözde bilgisine sunulacak ve tartışılacaktır. Bir başka değişle yukarıda belirttiğimiz olumsuzlukların üstü örtülecektir. ÇED halkı bilgilendirme toplantısı halkı kandırma toplantısına dönüşecektir ÇED toplantıları yörede yaşayanlar başta olmak üzere ilgili faaliyetten etkilenecek tüm halkın katılımına açık toplantılardır. Buna karşın Güreci köyünde gerçekleştirilen Kirazlıdere termik santrali ÇED halkı bilgilendirme toplantısına termik santralden doğrudan etkilenecek Biga, Lapseki, Gelibolu ve Çanakkale`den gelecek çok sayıda yurttaş jandarmanın günlerdir yörede oluşturduğu baskılar yüzünden katılamamıştır. Bu nedenle yapılan halkı bilgilendirme toplantısı yasal değildir. Hukuken yok hükmündedir.”