havadurum

"Temiz bir çevre yaşanabilir dünya için el ele"

751
1972 yılında İsveç`in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı`nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü "Dünya Çevre Günü" olarak kabul edildi. Tüm dünyada kutlanmaya devam eden 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısı ile Çanakkale`de birçok etkinlik düzenlendi. Çanakkale Yat Limanı dalgıçlarla temizlenirken, Özgürlük Parkı`nda çevre örgütleri ve STK`lar tarafından etkinlikler gerçekleştirildi. Ak Parti İl Örgütü tarafından İskele Meydanı`nda güne dair açıklama yapılırken, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yaptığı açıklamada, ülkede ve dünyada yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekti. Yine birçok ilçede çevre temizliği gerçekleştirildi.
"Doğamıza karşı olan sorumluluklarımızdan asla vazgeçmemeliyiz"
Dünya Çevre Günü dolayısı ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı açıklamada; Çanakkale Belediyesi olarak, ülkemizin ve dünyanın en güzel köşelerinden biri olan, yeşili, mavisi, tertemiz oksijeni, tarihi ve doğal değerleri ile cennet gibi bir kente hizmet verdiğimizin çok iyi bilincindeyiz. Dolayısıyla sağlıklı bir kent ve temiz bir çevrenin en önemli göstergeleri olan güçlü bir altyapı sistemi ile temizlik ve atık ber tarafı gibi faaliyetlerin işleyişi ve yönetimi konusunda da çok hassasız. Bu doğrultuda, Bütünleşik Çevre Yatırımları olarak başlıklandırabileceğimiz bu çalışmalarımız çerçevesinde hem kent merkezi hem mücavir alanımızda hizmet veren atık su arıtma tesislerimiz, güneş enerji santralimiz ve solar çamur kurutma tesisimiz, her geçen gün çevreci bir anlayışla gelişen entegre atık yönetim faaliyetleri, doğal ve yeşil alanlarımızı koruma, arttırmaya yönelik çalışmalarımız, çevre kirliliği konusundaki bilinçlendirme faaliyetlerimiz ile bu konuya ilişkin attığımız her adım hem bugün hem de yarın içindir. Biz insanlar ve dünyayı paylaştığımız tüm canlılar için doğa ve çevreyle barışık yaşam modelinden şaşmamamız, çevreye zarar verebilecek tüm yaklaşımlardan kaçınmamız, çevre hassasiyetini çocuklarımıza, gençlerimize aşılamamız ve tüm yaşamımız boyunca sürdürmemiz çok ama çok önemlidir. Çevresel sürdürülebilirliği ve dolayısıyla yaşamın devamlılığını ancak bu hassasiyet ve bilinçle sağlayabiliriz. İçinde bulunduğumuz pandemi günlerinde kıymeti daha da öne çıkan 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, çevremize ve doğamıza karşı olan sorumluluklarımızdan asla vazgeçmememiz gerektiğine bir kez daha vurgu yaparak, herkes için temiz bir çevre ve sağlıklı günler diliyorum" dedi. 
"Çevre ve geleceğe dair güçlü hedefler ortaya koyduk"
Ak Parti İl Örgütü tarafından İskele Meydanı`nda açıklama yapıldı. İl Örgütü Yönetim Kurulu ve üyelerin katılım gösterdiği açıklamada Ak Parti Çanakkale Çevre Şehircilik Başkanı Çağrı Oğuzhan; "Ortak geleceğimiz olan çevreye bakışımızı inanç ve medeniyet değerlerimizden aldığımız güçlü referanslar belirlemektedir. Şehirlerimizin merkezlerinde açık ve yeşil alanları herkes için erişilebilir kılan Millet Bahçeleri Projesi`ni hayata geçiren, tüm dünyanın gıptayla baktığı ve ilham aldığı Sıfır Atık Projesi`ni hızla gerçekleştiren, 2002`de 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı 22,7 milyon hektara ulaştıran ve ülkemizin dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri haline gelmesini sağlayan, temiz denizlerimizin göstergesi sayılan mavi bayraklı plaj sayısını 127`den 519`a ulaştıran ve 2023`te dünya birinciliği hedefleyen, çevre dostu ulaşımı teşvik eden, atık su arıtma tesislerini tüm yurtta yaygınlaştıran, korunan alanlarımızı 2 kat arttıran AK Parti`miz gerçek anlamda çevreci kimliğini, gerçekleştirdiği her çalışmasıyla ve geleceğe dair güçlü hedefleriyle ortaya koymuştur. AK Parti iktidarlarımız ile şehirlerimiz, 2002 öncesi dönemde görmediği hizmetlerle buluşmuş ve daha da güçlenmiştir. Özellikle çevrenin korunması ve tüm değerleriyle yaşatılması bağlamında, ülkemizin dört bir yanındaki sayısız hizmet, AK Parti`mizin bu husustaki kararlı duruşunun da en önemli göstergelerindendir" dedi. 
"İlçelerde çevre temizliği"
Çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Çevre Günü`nde, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, belediye personeliyle birlikte ilçe merkezine uzak olan Dallıçeşme Mesire Yeri`nde çöp topladı. Etkinlik sonrasında açıklama yapan Başkan Mert Uygun, çevre temizliğinin sosyal bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak; "ilçemiz doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir bölgede yer alıyor. Bu güzellikleri korumak ise hepimizin görevidir. En iyi temizlik kirletmemektir. İnsanları, özellikle çocukları ve gençleri çöplerini yere değil, çöp kutularına atmaları gerektiği konusunda bilinçlendirmek ve toplumda bir farkındalık yaratmak çok önemlidir. Güzel, tertemiz bir Bayramiç, belediyenin olduğu kadar değerli hemşerilerimizin de sorumluluğundadır. Çöp toplamak göreviniz olmayabilir ancak çevreyi kirletmemek, yere çöp atmamak en önemli sorumluluklarınızdan biridir. Her birimiz doğaya, çevreye saygılı davranmalıyız" dedi. 

"Çevre günü etkinlikleri"
Dünya Çevre Günü dolayısı kentte çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Çanakkale Yat Limanı`nda dalgıçlar denize dalarak temizlik yaptılar. İda Dayanışma Derneği üyeleri Dünya Çevre Günü için Çanakkale Özgürlük Parkında bir araya geldiler. Doğaya dair şiirlerin okunarak şarkıların söylendiği etkinlikte; "Sağlıklı günlerde nice buluşmalara..." denildi.
(Eren Aşnaz)



Paylaş