Tekstil sektörüne darbe...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul kıyafetlerine serbestlik getirilmesi kararının açıklanmasının ardından konfeksiyoncular ellerinde kalan kumaş ve üretilmiş olan formaları nasıl değerlendireceklerini kara kara düşünmeye başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okul kıyafetlerine serbestlik getirilmesi kararının açıklanmasın ardından konfeksiyoncular ellerinde kalan kumaş ve üretilmiş olan formaları nasıl değerlendireceklerini kara kara düşünmeye başladı. Türkiye’de 15 milyon öğrencinin milyar dolarlık pazar oluşturduğu sektörde başta kumaş üreticilerinin, konfeksiyoncuların ve satıcıların bu uygulama ile sonunu hazırlayan kararı değerlendiren esnaf çıkış yolu arıyor.
Nabi Gök: “Bu değişiklikten sıralı olarak kumaşçısı, terzisi, üreticisi, aracılık edeni olmak üzere tüm sektör etkilenir ve zarar görür. Ellerinde mallar kalan esnaflar var. Okul sezonu açılır açılmaz ürünlerin hazırlanması mümkün olmadığından aylar öncesinden çalışılmaya başlanıyor ve sezon açıldıktan sonra ürünlerin çoğu depoda muhafaza ediliyor. Bu ciddi bir zarar. O kadar mal ne olacak?”
Caner Algönül: “Sektör çok kötü etkilenecek. Vatandaş olarak kıyafet serbestisini olumlu karşılıyorum, ama konfeksiyon sektöründe yer alan biri olarak sektörün darbe alacağını düşünüyorum. Bizim işimizde okul önlükleri yüzde 25 gibi bir oran teşkil ediyor. Özellikle okullara pantolon, gömlek, penye dikiyorduk.”
Bahattin Yıldız: “Konfeksiyon piyasası bu durumdan yüzde yüz etkilenir. Çanakkale’de çok sayıda okul var, bu işi de fason yapan firmalar var. Bir işkolu bu şekilde ölmüş olacak. Biz okullar için etek ve pantolon dikiyoruz. Penyeler ise İstanbul’dan geliyor. Kumaşın getirilmesine aracılık edenler başta olmak üzere üreticiler ve dikinler olumsuz etkilenecek. Onun haricinde elinde kumaş stoklayanlar o kumaşı başka nerde kullanacak? Bu ciddi zarar demek.”