havadurum

Tehlike büyük...

2015 yılı ile birlikte Biga-Gönen-Bandırma hattında sulama yapacağı öğrenilen Gönen Çayı ile ilgili tartışmalar bitmiyor. Bölgede yoğun bir şekilde çeltik ve domates üretiminin yapıldığı bilinirken, 2013 yılında TÜBİTAK`ın mahkeme kararı ile alınan rapor, ürkütücü sonuçları içeriyor. “Gönen Çayı`nda herhangi bir sorun yok” diyen Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı`nın, rapor ile ilgili nasıl bir cevap vereceği ise merak ediliyor.

987
Çeşitli sanayi tesislerinin arıtma kullanmadan atıklarını Gönen Çayı`nda deşarj ettiği iddiaları üzerine başlayan tartışmalar, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne taşındı. Tartışmalar basın organlarında da yer alınca, kişiler düzeyine indirilerek, konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu`nun istifa etmesi istenmeye başlandı. Sorunu görmezden gelerek, kişiler düzeyinde tartışmaya devam eden ilgililerin önünde bekleyen 2013 yılı tarihli TÜBİTAK raporu ise, ürkütücü sonuçları içeriyor. Dünkü sayımızda yer alan ve gazetemize özel açıklamalarda bulunan Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu`nun anlattıklarını doğrulayan rapor, 2013 tarihinde TÜBİTAK tarafından verilmiş. 2013 yılında Gönen Sulh Hukuk Mahkemesi talebi üzerine ele geçen rapor, konunun ne kadar ciddi olduğunun da bir kanıtı.
 
 
Çömlekçioğlu ne demişti?
Ülke genelinde yayın yapan bir medya organında çıkan ve “Bu sular pirinci zehirliyor” haberinin ardından eleştiri oklarının hedefi haline gelen Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu, gazetemizin dünkü sayısında Gönen Çayı`nın kirli olduğunu kabul ederek, “Bu konuyla ilgili numune alarak rapor hazırlanmasını sağladık, bu da doğru. İmza kampanyası yaptığımız da doğru. Ancak biz çeltikler ya da pirinçler `zehirli` demedik” ifadelerini kullanmıştı. Çömlekçioğlu, açıklamasında “İşin aslı şudur; biz 2-3 yıl önce Gönen çayı ile ilgili çeşitli analizler yaptık. Buranın kirliği olduğunu, deri üretimi başta olmak üzere çeşitli üretimlerde bulunan bazı sanayi tesislerinin atıklarını çaya bıraktığını tespit ettik. Konuyla ilgili olarak ilimizde bilimsel bir rapor da var. Hatta bununla ilgili bir imza kampanyası da düzenledik. Ancak sonradan benim söylemediklerim de gündeme gelince işin boyutu değişti. Aslında bizim söylediğimiz Biga-Bandırma ve Gönen hattında sulama yapması planlanan Gönen Çayı ile ilgili ilk deneme sulamasını geçen yıl yaptık. Asıl sulama 2015 yılında yapılacak. Daha ortada sulama yok ki zehir olsun! 2015 yılında yapılacak sulama öncesi biz, burada ciddi bir tehlike olduğunu, Gönen Çayı`nın 48-50 bin dönümlük bir alanda içinde sadece çeltik de değil, çeşitli ürünlerin bulunduğu geniş bir bölgede sulama yapacağını ve mevcut kirliliğin önlenmesi gerektiğini söyledik. Halen de bunu diyoruz. Gönen Çayı`nı sanayi tesislerinden kimyasal atıklar bırakılmasın, gerekli arıtmalar yapılsın. Bu tehlike şuan için olmayabilir, ancak gelecek yıl için gerekli tedbirler alınmazsa karşımıza çıkacaktır” demişti.
 
İşte o rapor;
2013 tarihli TÜBİTAK raporunda çeşitli parametrelere yer verilerek, çıkan değerler de karşısında açıklandı. Raporda, limit değeri 2 saatte 300, 24 saatte 200 olması gereken “Kimyasal oksijen ihtiyacı” parametresinin bin 977 olduğu görülüyor. Bu normal değerin 6 katından daha fazla olarak karşımızı çıkıyor. Yine limit değeri 125 olması gereken “Askıda katı madde” parametresi, bin 11, 2 saatte 30, 24 saatte 20 olması gereken yağ ve gres değeri ise 122. 2 saatte 3, 24 saatte 2 olması gereken toplam krom değeri 109, limit değeri 6-9 olan PH değeri ise 5,6 olarak kayıtlara geçmiş. Tüm numunelerde değerler limit değerin çok çok üzerinde görülürken, konuyla ilgili uzmanlar, “Böyle bir suda balık yaşayamaz, insan için de bir `zehir` değerindedir” ifadelerini kullandılar. Birçok tarım ürünün gelecek yıl sulaması beklenen Gönen Çayı`nın son değerleri ise merak ediliyor. Arıtma kullanılmadan yapılan atık deşarjı, önlenemez ise, 48-50 bin dönümlük tarım ürünleri bu suyla beslenecek!
Paylaş