Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, gazetecilerle buluştuğu toplantıda ilin sağlık sorunlarını masaya yatırdı. Geçtiğimiz aylarda yapılması planlanan ve gündem yoğunluğundan ertelenen toplantıya, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı ve ilgili daire müdürleri katıldı. Kahvaltı sonrası kısa bir açıklama yapan İl Sağlık Müdür Dr. Ali Taşçı, il genelinde sağlık ile ilgili gelişmeleri anlattı.
“Tüm ilçelerimizde yeni devlet hastaneleri ile hizmet vermeyi hedefliyoruz”
Toplantıda ilk olarak Çanakkale’deki görev süreci hakkında bilgiler veren Taşçı; “Yaklaşık 9 aydır görevdeyim. Bu görev esnasında Çanakkale ili ve ilçesindeki sağlık sorunlarını tanımaya çalıştım. Sağlık hizmetlerinin nasıl planlanıp, organize edileceğini konuştuk. Bu çerçevede birçok planlamalar yaptık. Özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerini yönetmeye çalışıyoruz. Şunu gördük ki ilimizin yüzde 41’i kırsal kesimde. Kırsal kesime nasıl hizmet verilmesi gerektiğini konuştuk. Bu çerçevede ilimizde bulunan sağlık evlerinin yeniden yapılanması sürecini inceledik. Binaların yenileme çalışmasında 5 yıldır süren dönemde sonuna gelindiğini gördük. Bu yenilemelerin ardından sağlık evlerinin tamamen aktifleşmesini planlıyoruz. Bu çerçevede birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetlerini her şeyinin, kırsal kesimin en ücra noktasına kadar taşımayı planladık. Bunu en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Bütün birinci basamak binalarımızı yeniliyoruz. 2018 yılı sonu itibariyle tamamlayacağız. Çan ilçemizde hastane projesi var, Yenice ve Biga’da projelerimiz var. Bütün ilçelerimizde yeni hastaneler ile hedefimize ulaşacağız. Gelibolu’ya yeni birinci basamak hizmet binası yapacağız” dedi.
Yeni Devlet Hastanesi’nde son durum!
Konuşmasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taşçı, ayrıca Mehmet Akif Ersoy Hastanesi hakkında; “Sorunlarımız büyük ölçüde giderildi. Bir buçuk ya da iki ay içerisinde taşınacağız. Tabi ki inşaat süreci hemen bitmiyor. Ama sıkıntıların çoğu aşıldı. Hedeflenen eski yerlerimizi sağlık hizmetleri için planlayacağız. Adı daha koyulmadı. Yine eski yerimiz sağlık hizmeti verecek. Şuanda mevcut hastanenin kapalı alanı 30 bin metrekare. Yeni yapılan hastanenin 75 bin metrekare. Ortalama 500 oda bulunuyor. Yatak sayısında ciddi bir oynama yok. Ama daha refah ve daha iyi hizmet söz konusu olacak” dedi.
“Sürekli nöbet tutturmuyoruz”
Aile hekimlerinin nöbet sorunu hakkında sorulara cevap veren Taşçı; “Kanun sonradan esnedi. Cumartesi nöbeti artık yok. İhtiyaç halinde ikinci basamak hizmetlerinde hekim yetmediği durumlarda biz aile hekimlerinden destek veriyoruz. Sürekli aile hizmetleri destek verecek diye bir durum söz konusu değil. Bu farklı bir şey. Sürekli orda tutmak diye bir şey söz konusu değil” diye konuştu.
“Dereyi görelim paçayı sıvarız”
İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastane Birliği olarak üçe ayrılan yapı hakkında sorulan birleşme sorularını cevaplayan Taşçı; “2011 yılında çıkan 660 sayılı KHK ile illerdeki yapılanma oluştu, bunda bir bölünmüşlük yok. Sadece bağlı kurumların yönettiği bir kurum var. Belki de bu sistem tam oturtulamadı. Herkes farklı yaklaştı. KHK çıkmadığı için yeniden birleşecek diyemeyiz. Dereyi görelim paçayı sıvarız” dedi.
“Hastaların, hastaneye ulaşamaması bizim sorunumuz”
Toplantıda son olarak yeni hastane ulaşımı ile ilgili çıkan haberleri değerlendiren Taşçı; “Basında haberleri gördüm. Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi arasında sanırım bir ulaşım sorunu var. Bu yüzden o tartışmalara cevap vermek anlamsız. Onu nasıl düzenlerler kendi aralarında bilemeyiz. Ama hasta bize nasıl ulaşamaz ve biz bu sorunu nasıl çözeriz o bizim sorunumuz. Biz o kısmı düşüneceğiz. Ve çözüm önerileri üreteceğiz” diye konuştu.
(Şebnem Özer)