Taş "Benim ülkem sömürge ülkesi değildir"

1870
Kadına, çocuğa, hayvana, doğaya… yönelik taciz, tecavüz ve cinayetlere karşı Çanakkale den Ankara’ya düzenlenen ‘3 Anne 3 Kadın 3 İnsan Hareketi’ yürüyüşçülerinden Dilek Taş,  Kanadalı Alamos Gold firmasının yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketinin Ankara Çankaya Yıldızlar’da bulunan bürosu önünde eylem yaptı. ‘Doğu Biga Madencilik Kazdağları’ndan Defol’ pankartı açan Taş,  yaptığı açıklamada; “İklim kriziyle karşı karşıya olduğumuz günlerde, Kazdağları ve ülkemizdeki birçok ekosistem yabancı emperyalist şirketler ve Doğu Biga Madencilik gibi yerli taşeronlar tarafından talan edilmekte” dedi. Çanakkale’nin halkı, sebzesi, meyvesi, peynirinin büyük tehlike altında olduğunu ifade eden Taş; “Ülkemizin kaynaklarını yabancılara peşkeş çeken maden yasası derhal değiştirilmelidir” dedi. Ülkenin kaynaklarını yabancılara peşkeş çeken maden yasasının derhal değiştirilmesi gerektiğini belirten Taş; “67 gündür Çanakkale Kirazlı da direnen Su ve Vicdan Nöbetçilerini, Salda, Hasankeyif, Munzur, Kuzey Ormanları, Murat Dağı, Fatsa, Cerattepe ve tüm alanlarda insanca yaşam için direnenleri selamlıyorum” dedi.
 
“Kazdağları ülkemizin akciğerleridir”
Taş, Doğu Biga Madencilik Şirketi Ankara bürosu önünde yaptığı açıklamada; “Arkamda gördüğünüz binada faaliyet gösteren Dogu Biga Madencilik, Kazdağlarını altın uğruna talan eden, hukuksuzca milyona ulaşan rakamlarda ağaç kesen, Çanakkale halkının tek içme suyu havzasında siyanür havuzları açan, milyonlarca canlının yaşam alanını yok eden Kanadalı Alamos Gold şirketinin yerli işbirlikçisidir! Kazdağları ülkemizin akciğerleridir. İklim kriziyle karşı karşıya olduğumuz günlerde, Kazdağları ve ülkemizdeki birçok ekosistem yabancı emperyalist şirketler ve Doğu Biga Madencilik gibi yerli taşeronlar tarafından talan edilmekte” dedi.
 
“Yüzde 4’ü ülkemize bırakılacak olan altın için doğamız vahşice tahrip edilmekte”
Çanakkale halkının, sebzesi, meyvesi ve peynirinin büyük tehlike altında olduğunu ifade eden Taş; “Çıkarılacak ve yalnızca yüzde 4’ü ülkemize bırakılacak olan altın için doğamız vahşice tahrip edilmektedir.  Ülkemizin kaynaklarını yabancılara peşkeş çeken maden yasası derhal değiştirilmelidir. Benim ülkem sömürge ülkesi değildir. Bilinsin ki bu topraklarda emperyalizmin oyunlarına karşı direnecek olanlar bitmeyecektir. 2018 yılının 3 Martında "Kadına, Çocuğa, Hayvana, Doğaya yönelik taciz, tecavüz ve cinayetlere" karşı Çanakkale den Ankara ya kadar süren yürüyüşle ‘3 Anne 3 Kadın 3 İnsan Hareketini’ başlatmıştım. Bu harekette ki anneler, kadınlar, insanlar ülkenin tüm çağdaş, iyi yürekli, cesur, yurtseverleridir” dedi.
 
“Altıncı şirketin Kazdağları’ndan gitmesini istiyorum” 
Firmanın Kazdağları’ndan gitmesini talep eden Taş;  “Şimdi de Anayasanın 56 maddesinin bana yüklediği sorumluluk gereği işbirlikçi, Kanada taşeronu Doğu Biga Madenciliği protesto ediyor. Kazdağları’ndan derhal gitmesini istiyorum.  67 gündür Çanakkale Kirazlı da direnen Su ve Vicdan Nöbetçilerini, Salda, Hasankeyif, Munzur, Kuzey Ormanları, Murat Dağı, Fatsa, Cerattepe ve tüm alanlarda insanca yaşam için direnenleri selamlıyorum” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş