Tarımın master planı için ilk adım

Çanakkale Valiliği koordinasyonunda düzenlenen Tarım Zirvesi’ne katılan sektörün önde gelen isimleri, sorunları masaya yatırdı. Kolin Hotel’de gerçekleşen Tarım Zirvesi’yle ilin Tarım Master Planı`nın hazırlanması için ilk adım atıldı.

474
Tarım zirvesiyle Çanakkale İli Tarım Master Planı`nın hazırlanması için ilk adımı atmayı amaçladıklarını belirten Vali Tuna; “Amacımız, sektörün sorunlarını, çözüm yollarını, hedeflerini ve beklentilerini ortaya koymak” dedi.
 
 
Kolin Hotel’de gerçekleşen Tarım Zirvesi’yle ilin Tarım Master Planı`nın hazırlanması için ilk adım atıldı. Tuna, Valilik koordinasyonunda, Onsekiz Mart Üniversitesi ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nün katkılarıyla düzenlenen ``Tarım Zirvesi``nde yaptığı konuşmada, tarımın, dünyada olduğu gibi Türkiye ve AB ülkelerinin birçoğunda ekonomideki stratejik rol ve işlevini sürdürdüğünü söyledi. Tarımsal üretimin, ülke nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanmasında ve kazandırdığı ihracat gelirleriyle de önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Tuna, gelişmiş ülkelerin, tarıma özel ilgi göstererek bu yöndeki politikalarını belirlediğini, tarımsal üretim, gıda temini ve güvenliğini garanti altına almak için tarımı öncelikli sektörler arasına alarak desteklediklerini kaydetti.
 
Çanakkale`nin, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri, ekolojik faktörleriyle bir tarım, kültür ve turizm kenti olduğunu dile getiren Tuna, şöyle konuştu: “Sahip olduğu arazi varlığı, iklimi, su ürünleri potansiyeli ve hayvan varlığı ile bölgesinde ve ülke genelinde önemli bir yere sahiptir. Tarımın, ülke genelindeki sorunları değişik oranlarda Çanakkale tarımına da yansımaktadır. Türkiye tarımının en önemli sorunu olan yapısal sorunlar, Çanakkale tarımını da direk olarak etkilemektedir. Ülke tarımının en büyük sorunu olan tarımsal işletmelerin parçalı ve küçük yapısı, ilimizin de en büyük sorunudur. İşletmelerin bu yapısı tarımda üretim maliyetini artırmakta ve verimliliği düşürmektedir.”
 
Vali Tuna, üretimle ilgili sorunların en önemlisinin, tarımsal üretimde bilinçsiz kimyasal kullanımı olduğuna dikkati çekti. Tarımsal üretimde, hastalık ve zararlılara karşı kullanılan zirai mücadele ilaçlarıyla kimyasal gübrelerin, tekniğine uygun kullanılmadığında ürünlerde kalıntı problemi oluşturduğunu belirten Tuna, kimyasal kalıntı bulunan ürünlerin, insan sağlını önemli ölçüde etkilediğini vurguladı. Kimyasal kalıntı probleminin, Çanakkale`de de yaş meyve ve sebze ihracatının önündeki en önemli engel olduğunu vurgulayan Tuna, ``İnsan sağlığını önemli derecede etkileyen problemin çözümünde en önemli görev, çiftçilere ve tarımsal yayımla ilgili görev yapan resmi ve özel tüm kuruluşlara düşüyor. Türkiye tarımının fazla dile getirilmeyen ancak ilimizi de etkileyen önemli bir sorunu da bilinçsiz kimyasal gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanımının, toprak ve su kirliliğine de neden olmasıdır`` ifadelerini kullandı.
 
Tarım zirvesiyle Çanakkale İli Tarım Master Planı`nın hazırlanması için ilk adımı atmayı amaçladıklarını dile getiren Tuna, ``Amacımız, sektörün sorunlarını, çözüm yollarını, hedeflerini ve beklentilerini ortaya koymak. Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecinde Çanakkale`nin hayvansal ve bitkisel üretimde özellikle de başta meyve sebze olmak üzere ürün çeşitliliğini, miktarını ve kalitesini artırarak, rekabet ve pazar gücünü geliştirmek`` dedi.
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlkay Uçar da, geçen yılın tarımsal faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.
 
 
 
 
 
Paylaş