Tarihi olduğu yerde sergileyelim

Kumkale’de tarihi topların çıkarıldıkları yerlerde sergilenmesi gerektiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu yöntemle köylerin Troia turizmi gelirlerinden pay alacağını belirten Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan; “Eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi en doğru yöntem ve çözüm” ifadelerini kullanırken, İl Kültür Turizm Müdürü Şinasi Haznedar ise; çıkartılan bir tarihi değer bulunduğu yerde sergilenebileceği gibi yerin uygun olmaması durumunda müzelerde de sergilenebileceğini belirtti.

308
Kumkale de tarihin gün yüzüne çıkarılması sonrası eserlerin sergilenmesi süreci ile ilgili görüşler yavaş yavaş beliriyor. Çalışmanın ardından tarihi topların Troia Tarihi Milli Parkı içerisinde de yer alan Kumkale ve Halileli köylerinde bulundukları yerlerde sergilenmesi görüşü ağır basıyor. Proje koordinatörlerinin nasıl bir karar vereceği ise merakla bekleniyor.
 
 
“Eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi en doğru yöntem”
Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan; “Genel yaklaşım eserin bulunduğu yerde sergilenmesidir. Bu eserin anlaşılması açısından da çıkış yoludur. Arkeolojik eser olsun yakın dönemdeki Çanakkale Savaşları eserleri olsun bütün bunların mümkün olduğunca çıktığı yerde sergilenmesi ana ilkedir. Kumkale savaş alanlarının büyük kısmı Troia tarihi milli parkı içinde. Bu park içinde başka arkeolojik buluntularda var. Hem bu tarihi milli parkın biraz daha gezi anlamında aktif hale gelmesi için önemli. Troia müzesi yapıldıktan sonra turist sayısı kısa sürede 1 milyona çıkması hedefleniyor. Bu gerçekçi bir yaklaşım. Bu kitlenin % 10’unun milli parka gitmesi yönlendirilmesi çok kolay. Böyle olunca turistler hem Çanakkale savaşları eserlerini hem de diğer eserleri ve özellikleri görecek. Bu şekilde turizm gelirleri orada yaşayan köylülere doğru yönelecek. Köylerde Troia turizmi gelirlerinden pay alacak. Eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi en doğru yöntem ve çözüm.”
 
 
“İkisi de olabilir”
Konu ile ilgili görüşlerini belirten Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Şinasi Haznedar; “Çıkartılan bir tarihi değer yerli yerinde kalarak da sergilenebilir. Müsait değilse müzeye de alınabilir. Yerinde daha çok ziyaretçi alacaksa sergilenebilir ama olumsuzluk olacaksa tarihi kültürel varlıkların kapalı bir mekanda sergilenmesi daha akılcı olur.” dedi.
Paylaş