Tarihi eserler köyün kaderini değiştirecek

Ezine Koçali köyü sınırları içerisinde bulunan antik sütunlar ilgi bekliyor. M.Ö. 400 döneminden kaldığı tahmin edilen 70 ton ağırlığındaki sütunları görmeye çok sayıda turistin geldiği bildirildi.

712
 
Ezine’ye bağlı Koçali köyü sınırları içerisindeki Antik sütunlar görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. M.Ö 400 yılından kaldığı tahmin edilen sütunların nasıl yapıldığı büyük merak uyandırırken turistlerde Neandria antik kenti yolu üzerindeki bu tarihe büyük ilgi gösteriyor. Bölgede incelemelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “ O günlerden bugünlere kalan eserlerin yanı sıra bugün sahip olduğumuz değerleri de korumak zorundayız. Burada sahip olduğumuz eski çağlardan gelen eserler değil aynı zamanda doğayı da korumak zorundayız” dedi.
 
“Yollarımız yapılsın”
Antik sütunların büyük ilgi gördüğünü bildiren Koçali Köyü Muhtarı Sezai Çabuk; “ Ağırlığı 70 ton. Uzunluğu 14.5 metre. Bunlar İtalya’ya gönderildi. Roma’ya. Giderken burada kalanlar. Çok turist geliyor. Sürekli ziyaret ediliyor” dedi. Çabuk şunları söyledi; “Burası tam bir turizm alanı. Biraz düzenleme olursa daha çok turist geleceğine inanıyoruz. Devam eden tarlalarda da bu parçalardan var. Köyümüzün Yahya çavuş müzesi ve heykelinin yanı sıra bu tür antik çağ eserlerinin yerlerinin de düzenlenmesi ile tanınmasını istiyoruz. Aynı zamanda yolların da düzenlenmesini istiyoruz.”
 
“Geçmiş kadar geleceğimize de sahip çıkmalıyız”
Geçmişten kalan eserlerle birlikte doğaya da sahip çıkılması gerektiğini bildiren Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “ Bir tarafta tahrip ettiğimiz doğa var. granit taş madeni nedeniyle. Bir tarafta da eski medeniyetleri koruma derdindeyiz. Çok zor şartlar altına ülkenin o ilkel aletlerle bu güzelim sütunları hala bugünde üretmekte zorlanabileceğimiz bu sütunları çıkartmışlar. Bir kısmı dünyanın diğer ülkelerinde Roma da, bir kısmı götürülememiş burada kalmış. O zaman da nasıl işlendi. Nasıl bu kadar kusursuz ölçülere sadık kalındı nasıl taşındı bilemiyoruz. O günlerden bugünlere bunları korumak çok güzel. Ama bugün sahip olduğumuz değerleri de korumak zorundayız. Burada sahip olduğumuz eski çağlardan gelen eserler değil aynı zamanda doğayı da korumak zorundayız” dedi.
Paylaş