havadurum

"Tacize boyun eğmemek suç mu?"

Çanakkale’de görülmeye devam eden taciz davasında yaşanan yeni gelişmeler kentin gündemine bomba gibi oturdu. Bir kamu kurumu müdürü tarafından tacize uğrayan kadının, Edirne’ye tayininin çıkarılması tepkilere yol açarken, tacize uğrayan kadına gönderilen 09.01.2012 tarihli tebliğde, 2,5 ay önce Malatya’ya tayini çıkarılan söz konusu müdüre ait imzanın yer alması ise kadın platformu üyelerini ayağa kaldırdı.

1201
Kültür-Sanat-Sen, Eğitim-Sen, EL-DER, Kent Konseyi Kadın Meclisi, ÇABA ve Çanakkale Kadın Platformu adına açıklama yapan Özlem Ergün Açanal, tacize uğrayan kadına sunulan 09.01 2012 tarihine ait tayin tebliğinde 2,5 ay önce tayini Malatya’ya çıkan söz konusu kurum müdürünün imzanın bulunulmasının şaşkınlık verici bir gelişme olduğunu söyledi. Açanal; “Şok yaşayan kadın arkadaşımız tebliğ belgesini imzalamak zorunda kalmış; tutanağa şahitlik eden kişilerden birinin kurum müdürünün tanıklarından biri olması da ikinci bir şok yaşatmıştır. Bu tebliğ belgesinin altında 2,5 aydır tayini Malatya’ya çıkmış ve tayin kararı kendisine tebliğ edilmemiş olan kurum amirinin imzası vardır” dedi.
 
 
Çanakkale’nin gündemine oturan taciz olayında yaşanan yeni gelişmeler sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırdı. Tacize uğrayan kadına sunulan tebliğ belgesinin altında 2,5 ay önce Malatya’ya tayini çıkarılan hakkında taciz de bulunduğu iddiası bulunulan ve hukuk süreci devam eden  kurum müdürünün imzasının bulunması şaşkınlık yaratırken, yaşanılanlar ‘Bu ne yaman çelişki’ yorumlarına yol açtı. Çanakkale 2. Asliye Mahkemesi’nde görülmeye devam eden taciz davasında yaşanan yeni gelişmeler yine kentin gündemine bomba gibi oturdu. EL-DER hizmet binasında bir araya gelen kadın platformu üyeleri, bir açıklama yaparak söz konusu tayin olayına sert tepki gösterdiler.
 
 
Tayin tebliğinde tayin edildiği bildirilen  müdürün imzası şaşırttı
Kültür-Sanat-Sen, Eğitim-Sen, EL-DER, Kent Konseyi Kadın Meclisi, ÇABA ve Çanakkale Kadın Platformu adına açıklama yapan Özlem Ergün Açanal, tacize uğrayan kadına sunulan 09.01 2012 tarihine ait tayin tebliğinde 2,5 ay önce tayini Malatya’ya çıkan söz konusu kurum müdürünün imzanın bulunulmasının şaşkınlık verici bir gelişme olduğunu söyledi. Bu yaşanan gelişme ile birlikte 2,5 ay önce tayini çıkmasına rağmen kurum amirinin tayininin henüz tebliğ edilmediğinin anlaşıldığını belirten Açanal, tacize uğrayan kadının çalıştığı kurum müdürlüğünce müdür odasına çağrılarak Edirne’ye tayin edildiğini ve 09.01 2012 tarihine ait olan resmi yazı tebliğinin imzalamak zorunda bırakıldığını ifade ederek; “Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir kurumda yaşanan ve yerel basında da sıkça yer alan taciz skandalıyla ilgili olarak, 06.01.2012 tarihinde yeni bir gelişme olmuştur. Adli süreç devam ettiği ve sonuçlanmadığı düşünüldüğünde, arkadaşımıza karşı yürütülen Mobbingin (bezdiri) artarak devam ettiğini görmekteyiz. 2,5 ay önce hakkında taciz iddiaları bulunan müdürün  tayini çıkmasına rağmen tayininin henüz tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır. Çünkü 06.01.2012 tarihinde tacize uğrayan kadın arkadaşımız çalıştığı kurum müdürlüğünce müdür odasına çağrılarak Edirne’ye tayin edildiği bildirilmiş ve resmi yazının (09.01.2012 tarihine ait olan) tebliğini imzalamak zorunda bırakılmıştır. Takdir edersiniz ki arkadaşımız tayinini aynı dakikada duymuş, tayin kararı kendisine tebliğ edilmeye çalışılmış, kadın arkadaşımız konu ile ilgili avukatını aramak istemiş bu durum engellenmeye çalışılmıştır. Tebliğ belgesini imzalamaması halinde iki kişinin şahitliğinde tutanak tutularak tebliğ belgesinin imzalanmış sayılacağı söylenmiştir. Bu açıklamalar karşısında şok yaşayan kadın arkadaşımız tebliğ belgesini imzalamak zorunda kalmış; tutanağa şahitlik eden kişilerden birinin kurum müdürünün  tanıklarından biri olması da ikinci bir şok yaşatmıştır. Bu tebliğ belgesinin altında 2,5 aydır tayini Malatya’ya çıkmış ve tayin kararı kendisine tebliğ edilme-miş olan kurum amirinin imzası vardır” dedi.
 
“Edirne’ye tayinin gerekçesi nedir?”
Çanakkale’de yaşanan şaşkınlık verici son gelişmeler ile ilgili yetkililere sorular yönelten Açanal; “Çanakkaleli kadınlar olarak başta Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’a ve tüm yetkililere soruyoruz: Kadın arkadaşımızın Edirne’ye tayin edilmesinin gerekçesi nedir? 2,5 ay önce tayini çıkan erkek amire tayini neden hala tebliğ edilmemiştir? Kadın arkadaşımıza tayini neden hemen ve zorla tebliğ edilmiştir? Kamu kurumlarında kadın olarak çalışmak ve tacize boyun eğmemek suç mudur? Kuruma gelen müfettişin raporunu 10 aydır tamamlamamasının nedeni nedir? Şubat 2010 tarihinde kadın arkadaşımıza il içinde yapılan geçici görevlendirme (Genel Müdürlük personeli olmasına rağmen) Genel Müdürlüğe bildirilmeksizin Valilik oluru ile İl kültür müdürlüğüne yapılan atama usulsüz değil midir?  Bu konu ile ilgili neden cezai bir işlem uygulanmamıştır? Biz Çanakkaleli Kadınlar  Kültür-Sanat-Sen, Çanakkale Eğitim-Sen, EL-DER, Kent Konseyi Kadın Meclisi, ÇABA ve Çanakkale Kadın Platformu olarak arkadaşımızın yanında olduğumuzu ve davanın takipçisi olmaya devam edeceğimizi Çanakkale Kamuoyu ve halkıyla paylaşıyoruz” diye konuştu.
Paylaş