Tabyalarda gece yarısı operasyonu!

Barbaros Mahallesi`nde bulunan Hamidiye Tabyaları`nda önceki akşam yapıldığı iddia edilen ağaç kesimleri çevre sakinlerinin tepkisini çekti. Vatandaşların yoğun tepki göstererek durdurdukları çalışmanın ardından, mahalle sakinleri tabyalarda yapılan restorasyona tepki gösterdiler.

1450
 
 
Barbaros Mahallesi`nin sahil kesiminde bulunan, 105 dönümlük bir alana sahip olan Hamidiye Tabyaları yine bir skandalla gündeme geldi. Daha önce SİT alanı olmasına rağmen, tarihi bölgede iş makineleri ile çalışma yapıldığı gerekçesi ile tartışılan, eksik belgeleri nedeni ile Çanakkale Belediyesi tarafından çalışmaları durdurulan Hamidiye Tabyaları, bu kez yine iş makineleri ile çalışma yapılması ve ağaç kesimi ile gündeme geldi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na devredilen alanda geçtiğimiz Şubat ayı içinde projesi AK Parti Çanakkale Milletvekili ve 30 Mart seçimlerindeki AKP`li Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş tarafından açıklanan restorasyon çalışmaları yine tartışmalı bir konu ile gündeme geldi.
 
Hem iş makinesi hem de ağaç kesimi
Büyük bir bölümü ağaçlık alan olan Hamidiye Tabyaları`nda önceki gece 23.00-24.00 saatleri arasında iş makinelerinin çalışması mahalle halkının dikkatini çekti. Çevredeki vatandaşların meraklı bakışları arasında birkaç ağacın iş makineleri marifetiyle kesildiğinin görülmesi ise tepkilere neden oldu. Vatandaşlar çalışmaların yapıldığı bölgeye giderek “Bu çalışmayı durdurun. Ağaçların ne zararı var, ağaçları kesmeden çalışamıyor musunuz?” Diyerek tepki gösterdiler. Mahalle sakinleri ile bir süre sözlü tartışma içine giren ekip, daha sonra tepkilerin artmasının ardından bölgeden uzaklaştı. Mahalle sakinleri evlerinin balkonlarından gecenin ilerleyen saatlerine kadar tekrar bir çalışma yapılması olasılığı nedeni ile ağaç nöbeti tutarken, bölgede yapılan bu çalışmalara tepkilerini dile getirdiler.
 
Revizyon üzerine revizyon yapılmıştı
Söz konusu Hamidiye Tabyaları`nda yapılan restorasyon projesinin yeniden revize edildiği ileri sürülmüştü. Bölgedeki toplam 10 tabyadan 3`ünün müze haline getirileceği, diğerlerinin sosyal alan olarak düzenleneceği ifade edilmiş olan restorasyon projesinde, bölgedeki açık alanın ise spor alanları, sosyal alan ve çocuk parkı yapılacağının açıklanmasına rağmen, sonradan yapılan değişiklikle sosyal alan, spor alanı ve çocuk parkı olacağı söylenen açık alanın, 18 Mart 2015 törenlerinde tören alanı olarak kullanılacağı, sonrasında da yine tören alanı olarak kullanılmaya devam edileceği ileri sürülmüştü. Tekrar tekrar değişen, bir standardı olmayan restorasyon projesi, başta Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan olmak üzere, birçok kişi tarafından restorasyon çalışmalarının “Çanakkale halkına sorulmadan projelendirildiği” gerekçesi ile eleştirilmişti. AKP Milletvekili ve aynı zamanda 30 Mart seçimlerinin AKP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş`in seçim öncesi müjdelediği!(!) 17 milyon TL’ye mal olacağı ileri sürülen restorasyon çalışmalarının seçimlerde AKP adayı tarafından propaganda malzemesi olarak kullanıldığı eleştirileri de dile getirilmişti.
 
Belediye mühürledi
Çanakkale’de 30 Mart seçimlerinin hemen öncesinde çalışmaları başlayan ve büyük tepkiler alan Hamidiye Tabyaları’nın restorasyon işleminin “ruhsat alınmadan yapıldığı” ve eksik evrakları olduğu iddiaları ile belediye ekiplerince mühürlendiği ileri sürülmüştü. O dönem Çanakkale Belediyesi`nden yapılan açıklamada, “Çanakkale İli, Merkez, Barbaros Mahallesi’nde yer alan, 139 ada, 19 parselde, mülkiyeti Maliye Hazinesine kayıtlı, tescilli Hamidiye Tabyasına ilişkin Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27/02/2013 tarih ve 739 sayılı kararı ile restorasyon projesi onaylanmıştır. Belediyemize 06.03.2014 tarihinde restorasyon ruhsatı almak için başvuruda bulunulmuştur. Belediyemizce başvuru dosyası incelenerek, eksik belgeleri başvuru sahibine bildirilmiştir. Yapılan bildirime rağmen ruhsat başvurusunun takibi yapılmayarak, ruhsat alınmadan restorasyona başlanıldığından, söz konusu tescilli parsele olası bir zarara sebebiyet verilmemesi için 08/04/2014 tarihinde yapılan mühürleme ile durdurulmuştur. Belediyemizden restorasyon ruhsatı alınmasından sonra çalışmanın devam etmesi için ilgililer uyarılmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.
 
“Bu bir ciddiyetsizliktir”
Söz konusu alanda iş makineleri ile çalışma yapılması da daha önce tartışma konusu olmuş ve yoğun tepki gösterilmişti. Çalışmaları bir kez de bu sebeple durdurulan Hamidiye Tabyaları`ndaki restorasyon çalışmalarında önceki gece yine iş makineleri ile çalışılması ve ağaçların kesilmesi tepkilere neden oldu. Olaya karşı çıkarak, çalışanlarla bir süre tartışan mahalle sakinleri, “Bunun adı ciddiyetsizliktir. Çalışmalarının başlamasının ardından hep tartışmalarla gündeme gelen tabyalarda bugün (önceki gece) yaşanan olay tam anlamıyla ciddiyetsizliktir. Böylesine gayrı ciddi ve sorumsuzca yapılan bu çalışmalar tarihi değerlerimize de zarar vermektedir” dediler. Şimdi Tabyalarla ilgili nasıl bir inisiyatif kullanılacağı merak ediliyor.
Paylaş