"Tabip odaları pandemi sürecine dahil edilmedi"

1175

 Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, yaptığı açıklamayla korona virüsünün Çanakkale’deki güncel hasta sayılarını açıklamış, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den tepki gelmişti. Şener, isim vermeden, eleştirdiği Erensoy’a “Niye polemik yapıyorsunuz? Buna kafa yoracağınıza yardıma gelin” ifadelerini kullanmıştı. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Erensoy,  Şener’in ‘niye polemik yapıyorsunuz’ tepkisine açıklamayla cevap verdi. Erensoy pandemi sürecinin şeffaflıkla yönetilmediğini ve tabip odalarının bu sürece dahil edilmediğini ifade etti. Vaka sayılarının kontrol edildiğini, test sayısının olması gerekenden az olduğunu söylediklerini belirten Erensoy, “Hocamızın pandemi yönetimindeki önemli katkılarının farkındayız ve işbirliği içinde olmak istediğimizi bir kere daha tekrarlıyoruz” dedi.

 

“Pandemi yönetiminde rol almak istediğimizi zaten belirttik”

Erensoy, Şener’e cevabında; “Alper Şener hocamızın tabip odası hakkında, `hasta sayılarıyla ilgili polemik yapmasınlar` açıklamasını şaşkınlıkla okuduğumu ifade etmeliyim. Pandemi başladığından beri, meslek örgütü ve kamu yararına çalışan kurum sıfatımızla TTB ve Çanakkale Tabip Odası olarak pandemi yönetiminde rol almak istediğimizi zaten belirttik, her demokratik toplumda olduğu gibi tüm toplumu ilgilendiren böyle olağanüstü durumlarda STK ve demokratik kitle örgütleri sürecin bir parçası olmak ister, karar alma ve uygulama aşamasında her meseleyi hükümetlere ve devlet kurumlarına teslim edemeyiz. Sağlık Müdürlüğü covid şikayetleriyle başvuran hasta sayısını, test pozitif hasta sayısını, hastanede serviste ve yoğun bakımda yatan hasta sayısını sorduğunda hocamız onlara da polemik yapıyorsunuz diyor mu? Sayılar önemsiz olsa, tüm dünyada bu sayılar üzerinden karşılaştırmalar yapılmazdı. Pandemi süreci şeffaflıkla yönetilmiyor, tabip odaları bu sürece dahil edilmiyor ancak biz hem sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını önemsiyoruz, hem de toplumun pandemiyle mücadelede bilgilenme hakkı olduğunu iddia ediyoruz” dedi.

 

“Bizlerden nasıl bir yardım bekliyordu. Bizler de kendisi gibi çalışıyorduk”

Erensoy; “Vaka sayılarının kontrol edildiğini düşünüyoruz, test sayısının olması gerekenden az olduğunu söylüyoruz, temaslılara test oranını arttıramazsak pandeminin yönetilemez hale geleceğini haber veriyoruz. Alper Hoca, sayıları soracaklarına yardım etsinler demiş ancak kendisi de biliyor ki, tabip odasının yönetim kurulundaki doktorların hepsi de hekim olarak kendi kadar görevlerinin başındalardı. ÇOMÜ Tıp Fakültesi pandemi hastanesi olarak belirlendi ancak Çanakkale Devlet Hastanesi bu süreçte, Çanakkale`nin bütün covid dışı vakalarını, bazı branşlarda tek hekim olarak üstlenmek durumunda kaldı. Çünkü insanlar kalp krizi geçirmeye, inme geçirmeye, apandisit olmaya, trafik kazası geçirmeye devam ettiler. Hakeza 1.basamak hekimleri de temaslıların izolasyonunda görev aldılar. Yani bizlerden nasıl bir yardım bekliyordu, bizler de kendisi gibi çalışıyorduk. Eğer muhatap görmek isteseydi de, önceki dönem başkanımız Eftal Yıldırım aradığında ve mesaj attığında iletişime geçebilirdi. Ancak biz bu talihsiz açıklamaya rağmen, hocamızın pandemi yönetimindeki önemli katkılarının farkındayız ve işbirliği içinde olmak istediğimizi bir kere daha tekrarlıyoruz” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş