havadurum

"Suyumuzun üzerinde maden istemiyoruz"

433
Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü`ne bağlı ekipler, bir süredir Bayramiç bölgesinde sondajlar yapıyordu. Kazdağları`nın eteklerinde kurulu olan Bayramiç`te, hem bölgenin (Bayramiç-Ezine ovalarının) içme ve tarımsal sulama suyu kaynağı olan Bayramiç Barajı`nda, hem de Ayazma Tabiat Parkı`na oldukça yakın alanlarda gerçekleşen sondajlar yöre halkını tedirgin ediyor. 
"Su kaynaklarımız maden şirketlerine satılmasın"
Sondajların yapıldığı alanları yerinde inceleyen Akçakıl Köye ve çevre köylerden vatandaşlar, barajın ve su kaynaklarının maden şirketlerine satılmasını istemediklerini dile getirdiler. "Biz bütün geçimimizi tarım ve hayvancılık ile sağlıyoruz" diyen köylüler, "Bu sondajların neye sebep olacağını çok iyi biliyoruz. Su kaynaklarımız üzerinde maden şirketlerinin bulunmasını, toprağımızın, suyumuzun zehirlenmesini istemiyoruz" dediler. 
Kazdağları maden şirketlerdi kıskacında
TEMA Vakfı, Nisan 2020`de yayınladığı raporunda, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü`nden (MAPEG) elde edilen verilere göre, Kazdağları`nın yüzde %79`unun ruhsatlandırıldığını ifade etmişti. Özellikle Kazdağlarını doğrudan etkileyecek bir alan olan Bayramiç bölgesinde yoğunlaşan maden çalışmalarına ek olarak yeni sondajların yapılıyor olmasına yöre halkı tepki gösteriyor. Köylüler; "Yaşam ve geçim kaynağımız olan suyumuzun üzerinde, yeni maden sahaları ve yeni maden şirketleri istemiyoruz. Sondajların hemen durdurulmasını istiyoruz" dediler.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş