Yenice’de yapılan Süt Üreticileri Birliği kongresinde süt birliklerinin ve süt sektörünün geleceği konusunda önemli mesajlar verildi. Çanakkale Süt Üreticileri Birliği’ne yönelik tepki ise kongreye damgasını vurdu. Yenice Süt Üreticileri Birliği üyeleri gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamalarda bulundular. Yenice Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Avunyalı, tüm ilçelerde olan birliklerin genel sıkıntısının, Çanakkale’de kurulan Süt Üreticiler Birliğinin ilçelere müdahalesi olduğunu vurguladı. Avunyalı; “Ülkemizde Sür Üreticileri Birlikleri, 5200 sayılı yasa ile kurulmuştur. Tüm ilçelerde olan birliklerimizin genel sıkıntısı, Çanakkale’de kurulan Süt Üreticiler Birliğinin ilçelere olan müdahalesidir. İlçelerde kurulan birliklerin gelişmesi bir şekilde engellenmekte, çalışmaları kısıtlanmaktadır. Bazen de siyaset nüfuzu olan kişiler, ilçemizden kooperatif başkanlarına ve muhtarlara baskı yapmakta hatta yaptıkları baskılar da tehdit ve şantajlara kadar varmaktadır. Bunlar da ilçemizde birliğimizin gelişmesini engellemektedirler. Çanakkale’deki Süt Üreticileri Birliğinin ilçelere açtığı şubelerin kapanmasını istiyoruz, bu gibi sorunları aşmak istiyoruz. Yenice Süt Üreticileri Birliği Yönetimi olarak, bundan sonra daha aktif çalışacağız. Üreticilerimizin ziyaretlerine, üreticilerimizin sorunlarına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olacağız” dedi.
“Çanakkale Süt Üreticileri Birliği’nin ilçelere de şube açmasını doğru bulmuyorum”
Çal Köyü Kooperatif Başkanı Mehmet Çakmak, Yenice Süt Üreticileri Birliğinin yönetim şeklinin güzel olduğunu belirtirken, Çanakkale’deki Süt Birliğinin buradaki şubesinin olmaması gerektiğini dile getirdi. Çakmak; “Birliğimizin güzel bir yönetim şekli var. Yenice Süt Birliği üyelerimiz mağdur değil. Yenice Süt Birliği, ilçede tek olsaydı rekabet olmazdı, her şey standart devam ederdi ama şimdi iki tane var daha başka rekabet var ortada. Çanakkale’deki Süt Birliğinin buradaki şubesi aslında olmaması lazım ama onlar ilçede daha önce açtılar şubelerini” dedi.
“Çanakkale Süt Üreticileri Birliği ilçelere müdahale ederek yasalara aykırı hareket ediyor”
Yenice Süt Üreticileri Birliği Üyesi Akçakoyun’lu Süt Üreticisi Necat Emir, Yenice’de yapılacak çalışmalarla birliğin daha aktif hale geleceğini belirterek; “Akçakoyun’da günlük bir buçuk ton civarında süt üretiyoruz, Yenice Süt üreticileri Birliği üyesiyiz. Birliğimiz, Çanakkale Süt Üreticileri Birliği şubesinin altında kaldığı için Yenice Süt Birliğini kalkındırmaya çalışıyoruz. Yenice’de yapacağımız çalışmalarla birliğimizi daha aktif hale getireceğimize inanıyorum. Bu çalışmaları köy bazında kooperatif başkanlarıyla belli periyotlarla toplantılar yaparak arttırmayı düşünüyoruz. Çanakkale’deki Süt Üreticileri Birliği genelde ilçelerdeki birliklerin merkezi konumunda değerlendiriliyor. Ama buradaki mesele, işi tabana yayıp ilçelerdeki süt birliğinin daha aktif hale gelmesini sağlamak. Çanakkale Süt Üreticileri Birliği ilçelere müdahale edemez, zaten bu yasalara aykırı” dedi.
“Çanakkale İli Süt Üreticileri Birliği’nin ilçelere şube açması yanlış”
İlçe süt birliklerin ilçelerde kalmasının ve İllerdeki süt birlikleri de illerde kalması gerektiğini dile getiren Yenice Akköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hayrettin Ceylan; “Süt Birlikleri ilçelerde iyi çalışmalı. İlk önce birlik ve beraberliğin olması gerekiyor zaten akabinde her şey gelişecektir ve ilçeye, köylülere faydalı olmaya başlayacaktır. İlçe süt birlikler ilçelerde kalmalı ilçelerde çalışmalı. İldeki süt birlikleri de illerde kalmalı, illerde çalışmalı. Çanakkale İli Süt Üreticileri Birliği’nin ilçelere şube açması yanlış” dedi.
“Süt üretici birliklerinin ana görevi üretimi desteklemektir”
Yenice’de hayvancılıkla ilgili faaliyette bulunan, Süt üreticisi ve CHP 26’ncı Dönem 3’üncü sıra Milletvekili Adayı İnşaat Mühendisi Metin Ümit Ural; “Yenice halkı ve kırsalı çalışkandır, üretmeyi bilir ve üretir. Ancak, sorgulamaz, güçlünün yanında olmayı, güçlüyle görünmeyi sever. Yenice Süt Üreticileri Birliği’ndeki durum da bundan farklı değil. Bizler, üretici olarak üretiyoruz, ürettiğimiz sütün pazarlamasını ise ilçemizdeki Yenice Süt Üreticileri Birliği yerine Çanakkale’de kurulan Çanakkale İli Süt Üreticileri Birliği yapıyor. Bu ne demek, üretiyorsun ama güçlüden yanasın, pazarlamadan kaynaklı gelir senin hakkın, Yeniceli’nin hakkı, dolayısıyla Yeniceliler için kullanılmalıdır. Çanakkale İli Süt Üreticileri Birliğinin Yenice’de yaptığı çalışma, 5200 sayılı yasaya aykırıdır, hatalıdır. Bu değişmeli ve Yenice’mizin günlük 200 ton sütünü Yenice Süt Üreticileri Birliği pazarlamalı. Buradan doğan gelir de Yenice’de Yeniceliler için kullanılmalıdır. Yenice ve kırsaldaki tüm üretici arkadaşlarımızı bilgilendiriyoruz, üreticileri bir araya getirmek için çalışıyoruz ve bunu başaracağız. Bu konuda köy kooperatif başkanlarımızın ve köy muhtarlarımızın sorumluluğu vardır. Yenice Süt Üreticileri Birliği’ne destek olup üreticinin burada bulunmasına bir araya gelip birlikte hareket etmelerine destek olmalarını bekliyoruz. Üretici ve emek harcayan, emekten yana olan emekçi arkadaşlarımızın, yönetilerek güçlüden yana olmak yerine yöneterek ve kendileri güçlenerek güçlü olmayı başaracaklardır. Süt üretici birliklerinin ana görevi, sütü pazarlamanın yanında, üretimi desteklenmesi amaçlı çalışmaları da yapmaktır. Bunu, Yeniceli üreticilerimiz, Çan Süt Birliği’nin faaliyetlerini inceleyerek görebilirler. Üretim, toplu ve kaliteli, uygun fiyata yem alınması ve kaba yem tedarik edilmesini de gerektirir. Ayrıca rasyon ve bakım hizmet alımı, tedavi edici veterinerlik hizmetleri de görevleri içine dahil edilmelidir. Yeniceli, Yenice’de hayvancılık faaliyetinde bulunan birisi olarak, Yeniceli üretici arkadaşlarımızı, Yenice Süt Üreticileri Birliğinde buluşmaya çağırıyoruz” dedi. (Seçkin Sağlam)