"Sürekli kontrol ediyoruz"

853

Çanakkale turizminin önemli beldelerinden, Lapseki`nin Dalyan Mahallesi`nde kanalizasyon atıklarının denize deşarj edildiğine ilişkin iddialar sürerken tepkiler de giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde, vidanjörlerin terfi merkezine boşalttığı lağım atıklarının, terfi merkezinden ana arıtmaya pompalanması gerekirken denize pompalandığı ileri sürülmüştü. Sosyal medyada konuyla ilgili paylaşımlar olmuş ve tepki gösterilmişti. Terfi merkezindeki motorların güçlendirilmesi gerektiği, motor güçlerinin yetersiz olduğu için ana arıtmaya pompalama işlemi yapılamadığı için lağım atıklarının denize deşarj edildiği ileri sürülmüştü. 

"Bölgeye verilen lağım suyunu görüntüledik"
Lapseki Belediyesi`nin CHP`li Meclis Üyesi Mehmet Bilgin ise geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunarak, söz konusu kanalizasyon suyunun arıtılmadan dereye verildiğini tespit ettiklerini ve görüntülediklerini dile getirdi. Meclis üyesi Bilgin, "Vatandaşlarımızın şikayeti üzerine gece bölgeye gelip incelemelerde bulunduk. Ayrıca bölgeye verilen suyu görüntüledik. Kanalizasyon suyunun arıtılarak kıyıya uzak bir alandan tahliye edilmesi gerekir lakin incelemelerimizde bunu göremedik. Kirli su arıtılmadan yerleşim yerlerine yakın noktadan tahliye ediliyor. Vatandaşlarımızın mağduriyetinin çözümü için elimizden geleni yapacağız ve konunun takipçisi olacağız" dedi.
Vatandaşların tepkisi devam ediyor 
Bölgede yaşayan vatandaşlar, Lapseki`nin Dalyan Mahallesindeki sorunla ilgili tepki göstermeye devam ediyor. "Uzun süredir vidanjörü takip ediyoruz" diyen vatandaşlar, "En son çekilen videoyu Başkan Yardımcısı Nejdet bey ile paylaştık. Konuyla ilgileneceklerini bildirdiler. Biz bu videoyu çekip sosyal medyada yayınlayana kadarda hiçbir aksiyon almadılar. Ne zamanki birkaç farklı platformda paylaşım yaptık ve CİMER`e şikayet edeceğimizi bildirdik, o zaman vidanjörler arıtmaya boşaltım yapmaya başladı. Ancak bu ne kadar daha böyle devam eder emin değiliz. Sürekli olarak araçları kontrol etme ihtiyacındayız. Özellikle yazlıkçılar gittikten sonra bulunduğumuz bölgede olayı denetleyecek kimse kalmayacak ve maalesef ki belediyeye de bu noktada güvenimiz kalmadı" dediler. 
Lapseki Belediyesi; "İddialar gerçek dışı"
Konuyla ilgili olarak hafta sonu Lapseki Belediyesi`nin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, iddiaların gerçek dışı olduğu bildirildi. Açıklamada, "7 Ekim 2020 Çarşamba günü, Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Merkez Terfi İstasyonumuz da (Atık su ve kanalizasyonunun Atık Su Arıtma Tesisimize ulaştırılmasını sağlayan pompa istasyonu) motor arızası belirlenmiştir. Lapseki Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince anında müdahale edilerek arıza giderilmiştir. Yapılan bakım ve onarım çalışması sırasında oluşan zaruret gereği Merkez Terfi İstasyonunda bulunan atık su Çmarlıdere`ye kontrollü şekilde bırakılmıştır. Bakım çalışması yapılacağı hususunda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne yazılı olarak müracaat edilmiş olup 8 saat süren bakım onarım sonucunda Merkez Terfi İstasyonumuz da motorlar tekrar devreye alınmıştır. Basında çıkan haberlerde belirtildiği gibi `kanalizasyon suyu arıtılmıyor` iddiası gerçek dışıdır. Lapseki Belediyesi Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Tesisi ile Terfi İstasyonlarımız tam kapasite çalışmaya devam etmektedir"
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş