Sümerbank adım adım...

1793

 Çanakkale’de AKP’li belediye meclisi üyelerini istifanın eşiğine getiren ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Sümerbank arazisi hakkında bilgilendirmede bulunmak amacı ile geçtiğimiz hafta sonu ÇOMÜ İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde toplantı düzenlendi. Toplantıda Sümerkent Yapı Kooperatifi tarafından yapılmak istenen proje hakkında teknik bilgiler ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kerkit, Vakıfbank Çanakkale Çarşı Şube Müdürü Bayram Çolak ve Çanakkale Adliyesi Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Çelik tarafından verildi. Toplantıda yapılan bilgilendirmede proje için başlangıçta 500 civarında kişinin talebi olduğu belirtilirken, projenin hayata geçirilebilmesi için 200 başvuruya daha ihtiyaç olduğu ve 140 bin liraya projede hisse sahibi olunabileceği belirtildi. Toplantıda konuşan ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kerkit; “2002 yılında 2 milyon 150 Bin dolara özelleştirilen bir araziden bahsediyoruz. Yer sahipleri ile yapılan görüşmelerde belirli miktarda ön anlaşmaya varıldığını biliyoruz. Bu arazi 55 bin dönümlük bir alana sahip. Daha önce ağır sanayi olan bir alan. Bunun konut ticari alan dönüşümüne sağlamak amacı ile çalışmaların başladığını biliyoruz. O bölge hızlı bir değişim içerisine girdiğini apaçık görüyoruz. Kurmuş olduğumuz kooperatif amacı ile buna vesile olacağız. Bu amaçla kooperatifimiz kurulmuş oldu. Bunun içinse öncelikli hedefimiz üye katılımını sağlamak ve hızlı bir şekilde arazinin satın alınmasını gerçekleştirmek. Daha sonra yüklenici müteahhit firmamız kim olacaksa onuna oturup sözleşme ve anlaşmamızı yaptıktan sonra bahsetmiş olduğum sosyal yaşam alanları neler olabilir konusuna ortak karar vermek. Yaklaşık 4 yıl gibi bir hedefimiz var. Bu hedef sonunda bu işi sonlandırmak istiyoruz” dedi. 

 
“Şubat’ın son haftasına kadar satın alım sürecine geçilebilir”
Kerkit’in ardından söz alan Vakıfbank Çanakkale Çarşı Şube Müdürü Bayram Çolak, proje hakkında yaptığı bilgilendirmede; “Kooperatifimiz 335 hisseli olacak şekilde planlandı. Oluşumdan sonra bir irtibat ofisi planlandı. Müftülük karşısında ki Tezel Apartmanı birinci atkında kooperatifimizin irtibat ofisi bulunuyor. Üye kayıt süreci hisse başına 140 Bin TL bedel talep ediliyor. Bu bedeli belirtilen banka hesabına yatıran vatandaşımız dekont ile beraber nüfus Müdürlüğünden cüzdan fotokopisi ve iki fotoğraf ile evraklarını teslim ediyor. Daha sonra üye kaydı yapılmış oluyor. Haftaya 24 Şubat tarihine kadar bu bedelleri toplayıp bu işlemi bitirip Şubat’ın son haftasına kadar satın alım sürecine geçileceğine inanıyoruz” dedi.
 
“Projenin amacı adliye çalışanlarına konut edindirmekti”
Toplantıda son olarak söz alan Çanakkale Adliyesi Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Çelik ise projenin başlangıçta Çanakkale Adliyesi’nde çalışanlara konut edindirmek amacı ile yapıldığını ifade ederek; “Projenin başlangıç noktası adliye çalışanlarını konut sahibi edindirme amacı idi. Bu süreçte arsa arayışına girildi. Değişik yerler bulundu son olarak buraya karar verildi. Yerin temini rayiç bedellerinin belirlenmesi, müteahhit firma ile görüşülmesi temelinde Karakaya İnşaat Firmasında yardım alındı. Çünkü yerin kıymetini, piyasa değerini bizim bilme şansımız yok. Dolayısı ile müteahhit firma olarak bize katkı sağladılar. Başta bu projenin oluşmasında çok yüksek bir katılım vardı. Zaman dezenformasyonlar nedeni ile kaymalar oldu. Şu anda 200 civarında bir üyeye ihtiyacımız var” dedi. Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş