Lapseki’ye bağlı Şahinli Köyü’nde önce altın madeni ile başlayan madencilik faaliyetleri, taş ocağı ile devam ediyor. 2011 yılında yine çeşmelerinden çamur akan Şahinli Köylülerinin imdadına Çanakkale Belediyesi yetişmişti. Bu kez yine bir bayram günü suların çamur akan, suları kesilen Şahinli Köyü sakinleri, “Artık yeter” diyor… Ramazan Bayramından bu yana suları kesilen, aksa da çamurlu akan ve getirilen 3-5 tonluk suların köye yetmediğini ifade eden Şahinli Köyü sakinleri, “İnsanca bir yaşam” talep ediyor… Altın madeni ile başlayan, taş ocağı ile devam eden süreç, Şahinli Köylülerine, huzursuzluk, tedirginlik ve korku getirdi… Köylüler yaşanan sürece büyük tepki gösteriyor… Taş ocağının patlatma yöntemi ile çalıştığını ifade eden köylüler, “Ne evlerimizde huzurlu bir şekilde oturuyoruz, ne de sularımızı sağlıklı bir şekilde kullanıyoruz” dediler.
Kapasite artırımı 8 Ağustos’ta
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda; “Çanakkale ili Lapseki ilçesi sınırları içerisinde Kurtyapı Hafriyat İnş. ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 20065089 Nolu Bazalt Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artırımı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi başvuru dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 08/08/2017 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir” denildi.
250 bin tondan, 2 milyon 250 bin tona…
Kapasite artırımı için hazırlanan ÇED dosyasına göre, şuanda yıllık 250 bin ton olan kapasitenin 2 milyon 246 bin 400 tona çıkarılacağı ifade edildi. sez konusu ÇED dosyasında; “Bu kapsamda gerçekleştirilmesi planlanan ‘20065089 Nolu Bazalt Ocağı ve Kırma-Eleme
Tesisi Kapasite Artırımı projesi ile; “Proje alanının 24,58 hektardan 33,64 hektara çıkarılması, Bazalt ocağı kapasitesinin 250 bin ton/yıldan 2 milyon 246 bin 400 ton/yıla çıkarılması, Kırma-eleme tesisinin kapasitesinin 250 bin ton/yıldan 2 milyon 246 bin 400 ton/yıla çıkarılması planlanmaktadır. Proje kapsamında bazalt ocağından sökülen 2 milyon 246 bin 400 ton/yıl bazaltın tamamı kırma-eleme tesisine nakledilecektir. Kırma-eleme tesisinde boyutlandırılan bazalt mıcırı, kullanım alanlarına sevkedilmek üzere ürün stok alanında geçici olarak depolanacaktır. Proje alanı Çanakkale İlinin yaklaşık 34 km. kuzeydoğusunda, Lapseki İlçesinin yaklaşık 8 km. güneydoğusunda ve Şahinli Köyünün 900 m. güneydoğusunda yer almaktadır. Ayrıca proje alanının 560 m. kuzeybatısında Şahinli Köyü’na ait konut yer almaktadır” dendi.
“Evler çatladı”
Şahinli Köyü Birinci Azası Mustafa Koyun, köyde birçok evin duvarlarında ve tabanlarında çatlaklar olduğunu, sularının çamur aktığını dile getirirerek, “Altın madeni açıldı, bize vaat ettikleri hiçbir şeyi yapmadılar. ‘Köye su getireceğiz’ dediler, su getirmedikleri gibi, şuanda bütün su hatlarımızdan çamur akıyor. Bayramdan bu yana bir yudum su bulamıyoruz. Millet abdest alacak su bulamıyor. Sonra köyün altına taş ocağı açtılar, köyde 15-20 evde çatladı, oturulamaz duruma geldi. Biz yetkililerden ilgi ve alaka besliyoruz. Biz burada perişan haldeyiz, gelsinler bizim durumumuzu görsünler… Taşıma su getiriyorlar 4-5 ton, o da 15 dakikada bitiyor. Bize baştan söz verdiler, ‘su getireceğiz, kaynak suyu getireceğiz’ dediler. Hiçbir tane verdikleri sözü yerinde tutmadılar. Köyün 650 civarında nüfusu var. Buraya Sağlık Müdürlüğü’nden yetkililer geldi, muhtar aza arkadaşlara bilgi bile vermiyor. ‘Su zehirli, bu su kullanılamaz’ dedi. Kimse bunu vatandaşa duyurmuyor. Muhtara suya klor atılması gerektiğini söyledi. Bu suyun kullanılmaması gerektiğini söyledi” ifadelerine yer verdi.
“Hayvanları otlatacağımız meramız kalmadı”
Köy sakinlerinden Mustafa Cankara; “En önemli sorunumuz su. Ondan sonra trafik! Kamyonlar köyün içinden geçiyor. Her gün onlarca kamyon geçiyor buradan. Hayvanlarımızı yoldan geçiremiyoruz. Taş ocağının patlamasından dolayı evlerimizin duvarları çatlak. Bizim isteğimiz, önceden Yeniceköy’den çevre yolu vardı, bu yolu açıp kullansınlar. Sularımızdan ‘altın’ akıyor. Sapsarı çamur akıyor. Bundan evvel bizim bir derdimiz yoktu. Bize türlü yerlerden su basılıyor. Yine de yeterli gelmiyor. Bir derdimiz daha var; Maden geldi kapattı, taş ocakları geldi kapattı, devlet dikim yaptı kapattı… Ben hayvancıyım gidecek bir yerim kalmadı. Köyün merası kalmadı. Ben bu sene 5 bin lira yer kirası ödüyorum” dedi.
“Yer yerinden oynuyor…”
Köyün yaşlılarından Hüseyin Çengel ise evinin çatladığını ifade ederek, dinamit patlamasını, “Bir ses çıkıyor, ‘güm’ diye. Hoplatıyor yukarıya” ifadeleri ile anlattı. “Benim de evim çatladı…” diyen Çengel, “Biz yöremizdeki bu maden faaliyetlerine razı değiliz” ifadelerini kulandı.
Patlama olmayacak diye imza almışlar…
Köyün 86 yaşındaki sakinlerinden Hasan Kara ise, evinde çatlaklar oluştuğunu ve oturulamaza raporu verildiğini ifade ederek, “Evimin tabanı çatladı, çukurlar oluştu. Taş ocağındaki patlamadan sonra oldu. Camide namaz kılıyorduk, koskoca cami sallandı. Patır kütür patladı, neden patladı? Kendi kendine patlar mı bu? Evime oturulamaz raporu verildi… Şikayetçi oldum, jandarma geldi. Damlar da, biraz oraya betonla falan kapattık, usta getirdik ördürdük. Yaşım 86 benim. Jandarması geldi, karakolu geldi. Muhtar ‘seni karakoldan istiyorlar’ dedi, gittim ben de. İmza istediler benden, ‘Patlatmayacaklar, kepçeler çalışacak’ dediler. Bir de benden imza aldılar, çalışsınlar kepçeyle diye” ifadelerini kullandı.
Getirilen suyun tahlilleri yapılıyor mu?
Hasan Türken isimli yurttaş ise, “Sular kesiliyor, çamur akıyor. Kime sorarsanız sorun, tankerlerle ilave su getiriliyor. Biz kaymakamlığa oraya buraya şikayette bulunuyoruz sonuç yok. Biz yetmiyor diye gediyoruz, bizim arkamızdan yetiyor diye gidip dillendiriliyor. Bizim burada şişeleme su gibi temiz suyumuz vardı yıllar önce. Şimdi gidin yine başına aynı şekildedir. Tahliller falan yapıldı, ne çıktığı söylenmedi, hasır altı edildi. Bu gelen suyu da tahlil yapsalar ya? İnsan sağlığına zararlı mı değil mi diye baksınlar” açıklamasında bulundu.
(Seçkin Sağlam)