Alamos Gold ve yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı Atikhisar Su Havzası’nda yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliği için 13 Ekim’de yenilenmesi planlanan ‘Proje Ruhsatı’ yenilenmedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü web sayfasında firmanın ruhsatının uzatılmadığı görülürken, Alamos Gold firması resmi sitesinden yapılan açıklamada ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi. Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan açıklamada; "Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale Kirazlı Bölgesi’nde devam eden Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi’nin 13 Ekim 2019 tarihinde süresi dolan ruhsatlarının yenilenmesine ilişkin süreç uzamıştır. Bu doğrultuda ilk günden bu yana tüm yasal düzenlemelere uygun hareket eden ve tüm inşaat ve işletme çalışmalarını bu çerçevede ilerleten Doğu Biga Madencilik, ruhsat yenilenme süreci tamamlanana kadar inşaat faaliyetlerini ertelemiştir. Kamuoyunun bilgilerine sunarız" denildi. ‘Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’ tarafından dün Truva Atı önünde konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamaya, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ile STK temsilcileri katıldı. Gelinen noktanın yüz binlerce insanın haklı mücadelesinin bir karşılığı olduğu belirtilen açıklamada; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın beklenen süre içerisinde ruhsatı yenilememiş olması, bizler için umut vaat edici bir gelişme de olsa gerçek talebimiz ruhsatların iptal edilmesidir” denildi. Kazdağları ve yöresinin “önemli korunması gereken alanlar” olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada; “Bilgi edinme yasasına dayanarak Ruhsatı Yenilememe Gerekçesini Enerji Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Şirketin 2 aylık bu süre içinde Kirazlı Balaban’daki sahada tek bir kazma dahi vuramayacağının belirtildiği açıklamada, aksi takdirde yasal süreç başlatılacağı ifade edilerek; “Topraklarımızı terk edip gitmelerini talep ediyoruz” denildi. Açıklamayı Prof. Dr. Murat Türkeş yaptı.
“Onayın verilmesi için 2 aylık ek süre verildiğini öğrendik”
26 Temmuz’da başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nin 82.gününde kararlılıkla devam ettiği belirtilen açıklamada; “Nöbete başladığımız ilk gün dile getirdiğimiz gibi taleplerimiz; Kazdağları ve yöresindeki metalik madencilik ruhsatlarının ‘iptal’ edilmesi. Kirazlı Balaban’da yapılan çalışmaların son bulması. Kirazlı Balaban’daki orman ekosisteminin en az 200 bin orman ağacı kesilerek bir cehenneme dönmesini sağlayan kararlara imza atanların yargı önünde yargılanması. Ağaç kesiminin durdurulması ve kesilen ağaç sayısının tespiti… Bu taleplerimiz gerçekleşene kadar nöbetimize devam edeceğimizi yaptığımız her basın açıklamasında dile getirmiştik. Bugün geldiğimiz noktada şirketin işletme ruhsatının ertelendiğini gerekli onayın verilmesi için yapılacak işlemler için 2 aylık ek süre verildiğini öğrendik” denildi.
“Şirketin beyanlarına gerekli cevap, bir nebzede olsa verildi”
Şirketin beyanlarına karşı gerekli cevabın bir nebzede olsa verildiği belirtilen açıklamada; “Alamos Gold ve yerli görünümlü Doğu Biga Madencilik şirketi resmi websitelerinden ruhsat süresinin süresi içinde uzatılmadığını belirterek, Kirazlı Balaban için inşaat sürecini askıya aldıklarını açıklamışlardır. Bu arada, ‘her ne kadar ruhsat bu tarihten sonra alınabilecek olmakla birlikte’ diyerek küstahlık etmekten de geri durmamışlardır. Bizler bu mücadelenin yıllardır içinde olanlar ‘Kaz Dağları Kolay Lokma’, ‘En Düşük Maliyetle En Yüksek Karı Elde Edeceğiz’ şeklindeki şirket beyanlarının cevabını bir nebzede olsa verdiğimizi düşünüyoruz” denildi.
“Gelinen nokta, yüz binlerce insanın haklı mücadelesinin bir karşılığıdır”
Gelinen noktanın yüz binlerce insanın haklı mücadelesinin bir karşılığı olduğu ifade edilen açıklamada; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın beklenen süre içerisinde ruhsatı yenilememiş olması, bizler için umut vaat edici bir gelişme de olsa gerçek talebimiz ruhsatların iptal edilmesidir. Kazdağları ve yöresi “önemli korunması gereken alanlar” olarak kabul edilmeli ve bir bütün olarak “dünya mirası” ilan edilmelidir. Sürece ilişkin pek çok izni ve ertelemeleri şirketin websitesindeki açıklamalarından öğrenmiş olmakla birlikte, bilgi edinme yasasına dayanarak Ruhsatı Yenilememe Gerekçesini Enerji Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz” denildi.
“Yapılacak her işlem ile ilgili yasal süreç başlatacağız”
Sürecin takipçisi olunacağı ve sahada herhangi bir çalışmanın yasa dışı olacağı belirtilen açıklamada; “Şirketin 2 aylık bu süre içinde Kirazlı Balaban’daki sahada tek bir kazma dahi vuramayacağını, yapacağı her işlem ile ilgili yasal süreci başlatacağımızı ve gözümüzün üzerlerinde olduğunu yineliyoruz. Topraklarımızı terk edip gitmelerini talep ediyoruz. Çanakkale’de yaşam için gerekli olan suyun tek bir damlasını dahi “vahşi madenciliğe” vermeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Suyumuz, toprağımız, havamız yaşam içindir, yaşam adına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünya’da ve ülkemizde ekolojik yıkımlara neden olan tüm madencilik uygulama ve çalışmaları durdurulmalıdır” denildi.
(Eren Aşnaz)