Su altı tarihi zenginliklerimiz korunuyor mu?

Çanakkale Boğazı, batıkları ile dalış turizmcileri için adeta cazibe merkezi. Ancak Çanakkale`de kaçak dalışların yapıldığı iddiası da bu gelişimin önüne kesecek bir risk olarak kendisini hissettiriyor. Bu konuya ilişkin deniz altındaki tarihsel zenginliklerin korunması amacıyla yetkili birimlerin nasıl bir çalışma içersinde oldukları kamuoyunun şimdi daha çok merak ettiği konular arasında...

466
Kültür ve Turizm Müdürü konuştu
Kent Konseyi genel kurulunda gündeme gelen Mesudiye zırhlısı başta olmak üzere Çanakkale deki birçok batığa yapılan dalışlar dikkatleri tarihi zenginliklerimiz olan batıklara çevirdi. Dalışlar için izin alınıyor mu ve dalış sırasında bazı tarihi eserler dışarı çıkarılıyor mu? sorusu akıllara geldi. Turistlerin Mesudiye zırhlısına dalış yaptığı açıklaması gözleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne çevirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Çanakkale’de deniz altındaki tarihi değerlerimizin envanterinin belirlendiğini ifade ederek “Her isteyen istediği yerde dalış yapamaz” dedi.
 
Kent Konseyi genel kurulunda gündeme gelen mesudiye zırhlısı başta olmak üzere Çanakkale deki birçok batığa yapılan dalışlar merak uyandırdı. Dalışlar için izin alınıyor mu ve dalış sırasında bazı tarihi eserler dışarı çıkarılıyor mu? sorusu akıllara geldi. Turistlerin Mesudiye zırhlısına dalış yaptığı açıklaması gözleri İl Kültür ve Turizm müdürlüğüne çevirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Çanakkale deki denizel envanterin belirlendiğini ifade ederek “Her isteyen istediği yerde dalış yapamaz” dedi. Haznedar şunları söyledi; “Çanakkale’nin batık envanteri biliniyor. Herkes kafasına göre dalış turizmi yapamıyor. Kültür envanteri koruma prosedürü var. Müzemiz bunu bilir. Dalış yapacak olanlar müsaade almak zorundadır. Bazı yerler askeri yasak bölge,bazı yerler turizm amaçlı dalış yapmakta yasak olabilir. Bütün envanter biliniyor. Boğaz komutanlığının kaydı altında olanlarda var. Dalış konusunda haberdar ediliyor. Boğaz komutanlığına bilgi veriliyor. Batıkların olduğu Mesudiye gibi bölgeler belli prosedüre tabidir. Bir şey bulduğunda kimse görmeden çıkarabilirsin, ama; bunların bir denetimi var. Denetim elemanları denetliyor, yoksa kaçakçılığa girer, suçtur.”
Paylaş