havadurum

Soydan, yerel basınla ilgili soru önergesi verdi..

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yazılı olarak cevaplamasını istediği önergesini veren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, “Yerel basının içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların çözümüne yönelik, yerel basının yaşatılması ve geliştirilmesi hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz?” dedi.

493
TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, meclis başkanlık divanına yerel basının soruları ile ilgili sorularını iletti. Soydan, sorularının Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek, “Kamuoyunun daha özgür ve bağımsız haber almasını, aydınlanmasını sağlamanın en temel yolu, basın çalışanlarının özellikle de yerel basın da görev yapan tüm gazetecililerin çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesidir. Hiçbir güvenlik tedbiri olmadan kamuoyunu aydınlatmaya çalışan, zor koşullarda görev yapan gazeteciler, çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle daha fazla yıpranmakta, haber peşinde koşarken canından olmakta, yaralanmakta, cinayetlere kurban gitmektedir.
 
10 yıllık AKP hükümetleri döneminde basın çalışanları susturulmuş, cezaevlerine atılmış, özlük hakları geriye götürülmüş, zor şartlarda çalışmaya zorlanmışlardır. Yerel basın ekonomik güçlükler nedeniyle tam bir çıkmazın içerisine düşmüş ve güç şartlar içerisinde yaşam savaşı vermektedir.
 
Bu doğrultuda;
1- 2008 yılında AKP Hükümeti tarafından ‘fiili hizmet süresi zammı’ yıpranma hakları ellerinden alınan basın iş kolunda çalışanların, gazetecilerin haklarının iade edilmesi ve çalışma koşullarındaki riskler ve güçlükler düşünülerek emeklilik şartlarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır, varsa neler yapmayı düşünüyorsunuz, çalışmalarınızı ne zaman tamamlayacaksınız?
 
2-Yerel basının içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların çözümüne yönelik, yerel basının yaşatılması ve geliştirilmesi hakkında neler yapmayı düşünüyorsunuz?
 
3-Yerel basının en önemli yaşam kaynağı olan resmi ilanların artırılması ve gazete kâğıdı temininde destek sağlanması konusunda yeni çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi.
Paylaş