havadurum

Soydan, atık araba lastiklerini sordu

TBMM Çevre Komisyonu üyesi olan CHP Milletvekili Serdar Soydan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir soru önergesi verdi. Bakanlığın yanıtlamasını istedi soru önergesinde: “Ülkemizde en önemli çevre sorunlarının başında geri dönüştürülmeyen atık madde sorunu gelmektedir. Geri dönüşüm konusunda hala istenilen seviyeye gelemeyen ülkemizde atık maddeler insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehdit oluşturmaktadırlar” diyen Soydan, bu konuda ne yapıldığını sordu.

1451
 
Bakanlığın yanıtlamasını istedi soru önergesinde: “Ülkemizde en önemli çevre sorunlarının başında geri dönüştürülmeyen atık madde sorunu gelmektedir. Geri dönüşüm konusunda hala istenilen seviyeye gelemeyen ülkemizde atık maddeler insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehdit oluşturmaktadırlar” diyen Soydan, bu konuda ne yapıldığını sordu.
 
Doğa için büyük tehlike arzeden maddelerin başında lastiklerin geldiğini belirten Soydan: “Bu tür atıkların başında ise atık araç lastikler gelmektedir. Ancak araç altından çıkmış, yapılan kontrollerde gerek karkas yapısı itibariyle, gerekse üzerindeki diş derinliği itibariyle kullanılmasında bir sakınca olmayan tüm ebatlardaki lastikler, kullanım ömrü azalmış dahi olsa yeniden kullanılabilmektedir. Bu da trafikte can güvenliği sorununu gündeme getirmektedir. Diğer yandan ülkenin her tarafında atık lastiklerin yeterince toplanıp toplanmadığı ise başka bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Bu çerçevede,
1.Ülkemizde Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin (ÖTL) yıllara ve şehirlere göre toplanma oranı nedir?
 
2.Bu konuda görevlendirilen Atık Lastik Derneği’nin (LASDER) çalışmaları konusunda herhangi bir şikâyet söz konusu mudur?
 
3.LASDER yönetmelikte belirtilen şartları ve yükümlülükleri karşılayabilmekte midir?
 
4.LASDER’in topladığı lastikler ne ölçüde geri dönüşüme sokulabilmektedir?
 
5.LASDER bütün ülkede lastik toplama potansiyelini taşımakta mıdır?
 
6.Ülkemizin özellikle taşra yerleşimlerinde Ömrünü Tamamlamış Lastikler (ÖTL) nasıl toplanmaktadır?
Paylaş