havadurum

Soydan’dan TBMM’ye termik santral önergesi

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, çevre sorunlarını TBMM’ye taşımaya devam ediyor.

480
Bir çok çevre sorununu dile getiren Soydan, son olarak termik santralleri de TBMM’ye taşıdı. Termik santraller ile ilgili TBMM’ye soru önergesi sunan CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, önergenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.
 
Soydan; “Çanakkale, Asya ve Avrupa’nın Ege Denizi ile birbirinden ayrıldığı benzersiz coğrafyada, binlerce yıllık tarihi zenginliği kültürlerinde barındırmış, efsanelere ve mitolojik hikayelere ev sahipliği yapmış ülkemizin nadide illerinden birisidir. İlimiz sınırları içerisinde bulunan Biga Ovası, bölgede en verimli tarım arazilerini bünyesinde barındıran, tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından gelişmiş bir bölgedir. Tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla, toprağıyla, havasıyla ve suyuyla herkesin yaşamaya özendiği, dünyanın dört bir yanında milyonlarca turistin ziyaret etmekten keyif aldığı ülkemizin oksijen deposu olan tek bölgemiz olan Çanakkale, Biga Ovası ve Kazdağlarıne yazık ki plansız ve çarpık sanayileşme sonucu ciddi tehdit altındadır.
 
Bu doğrultuda; Çanakkale ilinde halen kurulu bulunan termik santrallerin toplam gücü ne kadardır, bu güç Türkiye deki kurulu termik santral gücün yüzde kaçıdır, mevcut santrallere ilave kurulması planlanan termik santral var mıdır,var ise planlanan toplam güç miktarı ne kadardır?  Bölgeler ve iller bazında değerlendirildiğinde muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Çanakkale bölgesinde mevcut kurulu bulunan ve kurulması düşünülen termik santral gücü akılcı mıdır? Çanakkale’de kurulu bulunan termik santrallerle ilgilitüm ÇED raporları tamamlanmış mıdır, tamamlanmadı ise santraller nasıl işletilmektedir ve kurulu santrallerin çevreye olan etkileri nasıl belirlenmekte ve kontrol edilmektedir? Çanakkale’de kurulmuş, izinleri alınmış ve kurulma aşamasında ki termik santrallerden kaynaklanan, kaynaklanabilecek gaz çökmesi nedeniyle bölgede ciddi çevre sorunlarının oluşması mümkün müdür, böyle bir ihtimal var ise bu konuda hangi tedbirleri aldınız ve almayı düşünüyorsunuz?
 
Çanakkale, Biga Ovası ve Kazdağları bölgelerinde kurulu bulunan sanayi tesislerinin, termik santrallerin, demir çelik fabrikalarının, çimento fabrikalarının kurulduğu ve işletildiği alanlarda tesislerden kaynaklanan atıklar, ağır metaller, dışarı atılan zararlıgazlar ve kül yığınları rüzgar ve yer altı suları vasıtasıyla zaman içerisinde öngörülenden çok daha büyük bir bölgeyi ekolojik olarak tehdit etmektedir. Bu nedenle bölge ekolojisini, toprağını, suyunu ve havasını olumsuz etkileyecek şartların oluşmaması için ne gibi tedbirler aldınız, almayı düşünüyorsunuz?” dedi.
Paylaş