havadurum

Sosyal Yaşam Evleri ilgi görüyor

Birey ve grupların toplumsal değişime uyum sağlamasına yardımcı olmak, kültürel, ekonomik, duygusal gelişme sürecini hızlandırmak veya bazı konularda değişim isteğini sağlamaya çalışmayı hedef edinen Çanakkale Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri, kentlilere birçok konuda destek oluyor…

951
 
“İnsan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan; sosyal değişimi destekleyen, insanların iyilik durumunun geliştirilmesi için insan ilişkilerinde sorun çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan ve bunun için insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak insanların çevreleri ile etkileşim noktalarına müdahale eden çalışmalar” olarak tanımlanan ‘Sosyal Hizmet Uygulamaları’na paralel olarak Çanakkale Belediyesi’nce kente kazandırılan Sosyal Yaşam Evleri, sosyal hizmet uygulamalarına ilişkin çerçevede birçok programla vatandaşlara hizmet veriyor. Amaçlarının; birey ve grupların toplumsal değişime uyum sağlamasına yardımcı olmak, kültürel, ekonomik, duygusal gelişme sürecini hızlandırmak veya bazı konularda değişim isteğini sağlamak olduğunu ifade eden Sosyal Yaşam Evleri yetkilileri, “Kentsel dönüşüm, göç gibi iradesi dışında gerçekleşen toplumsal değişikler birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Sosyal Yaşam evlerimiz, mahallelinin toplumsal değişime ayak uydurabilmesine yardımcı olmayı sağlamaya yönelik programlar yürütülmektedir. Sorunlarının çözümü için becerilerini geliştirmeye yönelik, algılarını dönüştürmeye yardımcı olmak ve bu yolla sosyal adaleti sağlamaya hizmet etmek, katılımcı belediyecilik anlayışımıza uygun çalışma programları kentli ile birlikte hazırlamak, kişinin bulunduğu yerden başlayarak hizmet vermektir” açıklamasında bulunuyorlar.
 
 
Kentin farklı noktalarında 3 şubesi var
Çanakkale Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ ne bağlı olarak çalışan, iki sosyal hizmet uzmanı personeli, yaşam evlerinde yapılacak çalışmaları planlamakta ve uygulamakta. Sosyal Yaşam Evleri’nin kentin farklı noktasında üç de şubesi bulunuyor. Merkezlerden biri Barbaros Mahallesi, Aziziye Caddesi’nde yer alan Barbaros Semt Kütüphanesi’nin hemen yanında hizmet verirken, Troia Sosyal Yaşam Evi ise Ahmet Taner Kışlalı Parkı arkasında yer alıyor. Sosyal Yaşam Evleri’nin Esenler Şubesi ise Esenler Mah. Aile Sağlığı merkezi yanı, Demokrasi Caddesi üzerinde…
 
 
 
Sosyal Yaşam Evleri’nde neler yapılıyor?
Çanakkale Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri belirli bir program çerçevesinde; geziler, kahvaltı, piknikler, sinema, tiyatro, konser günleri, sosyal yardım çalışmaları, yurttaşlık sosyal grup çalışması, sosyal kişisel görüşmeler, aile eğitimleri, yaşlıdan yaşlıya destek grupları, ergen destek çalışmaları, evlilik ve iletişim eğitimleri, nene torun iletişimi, ebeveynlik danışmanlığı, meslek edinme kursları (dikiş, el sanatları vb) okuma yazma eğitimi, sosyal etkinlikler (masa tenisi, yüzme satranç, jimnastik, halk oyunları, türk halk müziği, tiyatro vb. kurslar), şehir içi ve dışı eğitimleri, kadını güçlendirmek için, insan hakları, hukuk, sağlık, tüketici, güvenlik vb konularda bilgilendirme toplantıları, bilir kişilerle katılımcılarımızı bir araya getirme ve ildeki toplum kaynaklarından yardım almalarını sağlama, rehberlik psikolojik danışmanlık, şiddete uğrayanlara yönelik destek hizmetleri, belediye hizmetleri ile halkı ilişkilendirme gibi birçok konuda çalışıyor.
 
Kadın ve çocuklar da unutulmuyor
“Kadından Kadına” söyleşiler düzenliyor. Düzenlediği sergiler ve kermesler ile kadının el emeği değerlendiriliyor. Özellikle kadınlar için karar süreçlerinin dışında kalma, il içinde bilmediği hizmetlerden yararlanamama ve böylece sosyal ilişkilerin dışında kalmaları konusunda özel önlemler alınmaya çalışılıyor. Sosyal Yaşam Evleri ayrıca kent kadınlarını Kent Konseyi Kadın Meclisi ve mahalle meclislerine yönlendiriyor, kadınlara burada söz sahibi olmanın önünü de açıyor. Çocuklara yönelik kış aylarında ödev destek programları ve yaz aylarında ise düzenlediği tatil etkinlikleri, çocukların eğlenerek öğrenmelerine yardımcı oluyor. Çocukların dinlenme, boş zamanlarını değerlendirme, oyun oynama, yaşına uygun etkinliklerde bulunma, akran iletişimini sağlıklı yaşamasına olanak yaratmaya çalışan Sosyal Yaşam Evleri’nde; Belediyespor antrenörleri, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevlendirmeli personeli ve gönüllü eğitmenler çalışıyor.
 
Barbaros Sosyal Yaşam Evi;
(Barbaros Mah. Belediye kütüphanesi yanı Aziziye cd.no:40, tel: 2177212)
Troia Sosyal Yaşam Evi;
(Ahmet Taner Kışlalı Parkı arkası, park sok. no. 19 tel: 218 29 65)
Esenler Sosyal Yaşam Evi;
(Esenler Mah. Aile Sağlığı merkezi yanı, Demokrasi cd. No: tel:212 22 66)
Paylaş