havadurum

"Sosyal konutlar yıkıldı, yıkılacak!"

495
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın 2023 yılı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi`nde yapıldı. Şubat ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer "Deprem öldürmez, bina öldürür" sözlerini hatırlatarak, "Ülkemiz deprem risk haritası üzerinde Çanakkale kırmızı çizgide yer alan bir ilimizdir. İlgili kurumlarımızın alacağı yapısal tedbirlerin yanı sıra, olası Marmara veya bölgemizi etkileyecek bir deprem felaketi ihtimaline karşı hazırlıklarımızı eksiksiz olarak, bireyler ve kurumlar olarak yerine getirmeliyiz" dedi. 
 
"Tüm gündemlerin önemini yitirdiği"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Semizoğlu, "Tüm gündemlerin önemini yitirdiği, herkesin payına düşen dersi aldığını ümit ettiğim bir zamandayız ve tek gündemimiz bugün deprem, insanlık ve ahlak olmalı diye düşünüyorum. Kayıpların büyüklüğüne ekonomi penceresinden bakacak olursak da; depremden etkilenen 10 il, Türkiye`nin toplam gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10, 1`ini gerçekleştiriyor. 10 ilimiz ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasında da stratejik öneme sahip. Atatürk ve Karakaya Barajlarının da yer aldığı 43 önemli baraj ve hidroelektrik santrali bu bölgede bulunuyor. Malatya`daki Sultansuyu Barajı depremden etkilendi. Ekonomik kayıpları da bu rakamlar göz önüne seriyor ve süreçleri uzun bir müddet sekteye uğratacağı çok açık. En son 43 bini aşkın can kaybımız var ve yarım kalan hayatların ise hiç telafisi yok" dedi.
 
"Liyakatsiz yöneticilerin değişmesini bekliyoruz"
Çanakkale`ye de afet bölgesinden yurttaşların geldiğini hatırlatan Semizoğlu, "Ayrıca ilimizde misafirlerimiz var. Depremzede demeye dilim varmıyor, kardeşlerimiz var. Kendilerinin misafir edildiği çeşitli kurumlar var. İlk günden itibaren bir anne şefkati ile yaklaşsınlar diye Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Üyeleri, Sema Hanım, neye ihtiyaçları varsa gidip ilgilendiler. Ancak Türk Milleti tek yürek olup bu yardımseverliği gösterirken artık bir şeylerin değişmesini de beklemektedir. Bağıra bağıra gelen depremleri, ileride gelecek olan depremleri göz ardı eden, temelinden çatısına sorumluluk ve yetkisi olup kötüye kullanan ya da sorumsuz davranan, afetlerin koordinasyonunda yetersiz kalan liyakatsiz yöneticilerin değişmesini bekliyoruz" sözlerine yer verdi. 
 
Semizoğlu üniversitelerin kapatılmasını eleştirdi
Semizoğlu, Çanakkale Özel Öğrenci Yurtları Dernek Başkanı ve yurt sahibi ÇTSO üyesi Refik Ercan ve derneğin yönetim kurulu üyelerinin kendilerine ziyarette bulunduğunu belirterek, "2, 5 yıl pandemi süresince sıfır gelirle çalıştılar. Şimdi de deprem sonrasında alelacele bir kararla üniversiteler kapatıldı. Bir kısmı Nisan sonrası öğrenim görecek bir kısmı online devam edecek. Komite üyelerimiz ile de görüştük. Önümüzdeki günlerde de siyasilerimizle ve bürokratlarımızla da paylaşacağız. Bu şekilde acele verilen kararlar Türkiye`nin genç nüfusunu ve bilgi ordusunu da etkiliyor. Çanakkale`nin en büyük fabrikası Onsekiz Mart Üniversitesi, 50 bini aşkın öğrencisi var. Türkiye bazında düşünürseniz sayı çok büyük. Bu kararların alelacele verildiğini düşünüyorum" diye belirtti.
 
"860 konut, tabiri caizse püf deseniz yıkılacak"
Semizoğlu; "1, 5 yıl önce 2021 yılı Ağustos ayında Merkez İlçe Belediye Başkanımızın daveti üzerine, o zaman Yönetim Kurulundan Özgür Ekşi, Meclis Üyesi olan arkadaşımız şimdi Yönetim Kurulumuzdan Şakir Kutluay, Deniz Tennioğlu ve Sema Hanım ile birlikte Belediye binasındaki toplantıya katıldık. Toplantının gündemi malum sosyal konutlar! 860 konut, tabiri caizse püf deseniz yıkılacak. Çözümü derhal bulunmalı. O gün ürettiğimiz çözümleri Sayın Belediye Başkanı`na sunduk. 860 konut, Bakanlık müsaade etmemiş en fazla 8 kata çıkmışlar. Üretilmesi gereken daire 300 daire daha fazla. Bu daireler ne? Belediye verdiği yerden daire istiyor. Çanakkale Merkez İlçe Belediyesi`nin 300`ü aşkın dairesi var, işyerleri hariç. Buralarda kim kalıyor, kalanı kim biliyor belli değil. Buraları depremzede vatandaşlarımıza açalım. Vatandaşları pansiyonlarda konaklatıyoruz. Çanakkale`ye yakışıyor mu" diye sordu.
 
"Adamına göre değil zemine göre imar verin"
Semizoğlu sözlerine şu şekilde devam etti, "Bu lafın bittiği yer! Bunu tek bir kuruma söylemiyorum. İnşaat ruhsatı yetkisi vermeye sahip bütün kurumlara söylüyorum: adamına göre değil zemine göre imar verin. Bugün iddia ediyorum bu kurumların yarısından çoğu kişiye göre izin veriyor. Bunları siyasi algılamayın. 10 senedir yan yana gelmekten imtina eden AK Parti Milletvekilimiz Bülent Turan Bey ve Merkez İlçe Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan Bey, Oda seçimlerinde bir araya gelip nasıl çalıştıysanız tekrar bir araya gelin diyorum." 
 
İmar affı cinayettir
Kamu binalarının şehir merkezinde olmasına karşı olduklarını ifade eden Semizoğlu, "Çanakkale`deki alanların çoğu kamuya ait. Şimdi yine kamuoyundan duyuyoruz merkezde yapılması planlanan Valilik hizmet binası ve bazı dairelerin içine alınacağı kamu kampüsü düşünülüyormuş. Bu cinayet olur. Bu tür yapılar yapılırken kamu marifetiyle yapılıyor. Bunlar 85 milyonun malıdır. Bu yatırımların da Çanakkale`nin yatırımı olmalı. Bu yatırımlar yapılırken stk`lar, insanlar, Kent Konseyi başta olmak üzere herkesi gözetmek lazım. Boşaltılan kamu binaları yıkılarak yeşil alan olarak halkın kullanımına açılmalıdır. Çanakkale`nin nereye doğru büyüyeceğinin bilimsel bir çalışması olmalıdır. Halk Bahçesinin büyüyeceği çok güzel alanlar var. Bu kötülüğü bu şehre yapmayın. Bugüne kadar imar affı çıkarılacağı kadar çıkarıldı. Bundan yararlanan yararlandı ancak bundan sonrası için imar affı kararını almak cinayettir. Parayı yatıranın binası 1 günde uygun hale geliyor" dedi
(Yusuf Sonkurt)

 
Paylaş