Sosyal İş Sendikası gerçeklerin peşinde
ÇOMÜ’de 36 işçinin işten atılması ile sonuçlanan süreçte gerçeklerin saptırılması noktasında dezenformasyon çabaları ile gündeme gelen demokratcanakkale adlı internet sitesindeki Feride K. Yavaş takma adıyla, kimliği bilinmeyen bir şahıs tarafından yazılan yazılar ile ilgili olarak Sosyal İş Sendikası açıklama yaptı.
Ayrıca Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’ne başvurarak, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirisi çerçevesinde bir inceleme yapmasının ve kamuoyunu bilgilendirmesinin yararlı olacağını belirtti.Sendika ‘İşçi kendisine iyi davrananın başına çıkar’ diyerek işçileri aşağılayan Feride K. Yavaş adı ile yazılan yazıya tepki gösterdi.
Sosyal-İş Sendikası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki hak arama mücadelesine tüm hızıyla devam ediyor. Sendika son olarak, Sosyal-İş Sendikası’nın çalışmaları ile ilgili gerçek dışı bilgiler ve yorumlara dayanarak, Feride K. Yavaş mahlasıyla bir internet sitesinde yayınlanan yazıları nedeniyle söz konusu internet sitesine bir açıklama göndererek ilgili yayınların siteden kaldırılmasını istedi.
Sendika yetkilileri yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Feride K. Yavaş takma adıyla, kimliği bilinmeyen bir şahıs,
www.demokratcanakkale.com adresinde 13 Aralık 2011, 24 Aralık 2011 ve 30 Aralık 2011 tarihlerinde yayınlanan yazılarında gerçek dışı bilgilere dayanak, maksatlı yorumlarla Sosyal-İş Sendikası’na yönelik haksız ve dayanaksız ithamlarda bulunmuştu. Birkaç örnek vermek gerekirse, Sosyal-İş Sendikası taşeronda çalışan üyelerinden aidat almamasına rağmen, Yavaş sendikanın bu işçilerden aidat alarak işçileri işsiz bırakacak girişimlerde bulunduğunu iddia etmiş; müfettişler tarafından hazırlanan raporda yer almayan ifadeleri sanki raporda öyle yazıyormuş gibi kamuoyuna aktarmış, müfettiş incelemesinin yasal sonuçları yasa ve yönetmelikle belli olmasına rağmen kendi kendine ürettiği gerçek dışı sonuçları yasal sonuçlarmış gibi sunmuş, Sendika halihazırda 5 üniversite ve bir kamu kurumunda benzer süreçler işletirken, Sendikanın yalnızca üç üniversitede “maksatlı” olarak çalışma yaptığını iddia etmiş, Sendikanın Üniversitedeki faaliyet süresi yaklaşık 1 yıl olmasına rağmen sanki sendika üniversitede onlarca yıldır faaliyet gösteriyormuş ve özel olarak mevcut Rektörün döneminde yasal süreci başlatmış gibi ifadeler kullanmış ve ‘İşçi kendisine iyi davrananın başına çıkar’ diyerek alenen işçileri aşağılamıştı.”
Yukarıda belirtilen nedenlerle haklarının ihlal edildiğini gerekçe gösteren sosyal İş Sendikası, gazetecilik ahlakı ve ilkelerine aykırı olan bu yazıların 5651 sayılı Kanun’un 9. maddesi uyarınca yayından kaldırılmasını ve Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu’nun cevap yazısının yine aynı madde uyarınca bir hafta boyunca sitede yayınlanmasını talep etti.
Sosyal-İş Sendikası, yasa uyarınca iki günlük süre içinde, taleplerin karşılanmamış olması durumunda reddedilmiş sayılacağını ve yine ilgili yasanın 9. Maddesi uyarınca Çanakkale’deki Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuracağını bildirdi. Sosyal-İş Sendikası ayrıca, konuyla ilgili olarak Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’ne başvurarak, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirisi çerçevesinde bir inceleme yapmasının ve kamuoyunu bilgilendirmesinin yararlı olacağını belirtti.