"Sonuna kadar mücadele edeceğiz"

768

 Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı Atikhisar su havzası içerisinde Alamos Gold Şirketi’nin yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni işletmesi için Çanakkale Valiliği tarafından ‘GSMR’ verilmişti. Altıncı şirkete verilen ruhsatın geri çekilmesi için Çanakkale Çevre Platformu, Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaptı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı eyleme CHP YDK üyesi Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, İyi Parti İl Başkanı Eşref Bener Varol, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile çok sayıda STK ve dernek temsilcisi katıldı.  Burada konuşan Başkan Gökhan;  “Termikçiler ve madenciler biz karşı çıktıkça üstümüze gelmeye devam diyorlar. Hukuksuzluk diz boyu gidiyor. Bir mücadelemizi yapıyoruz. En son Kirazlı bölgesinde GSMR verilmesi tarifi edilmez bir hukuksuzluğu ortaya koymuştur. Elimizde bir Danıştay kararı var. ÇED raporunu uzmanlardan oluşturup, onun verdiği rapor üzerine karar vereceksin diyor. Ancak, karara rağmen seçimler bittikten sonra ruhsat imzalanıp veriliyor” dedi. 

 
“Biz, doğamızı korumak zorundayız”
Geçen süreçte ağaç kesimlerinin devam ettiğini ve bunun tespitlerini yaptıklarını ifade den Gökhan; Şimdi yeni bir mücadelenin başındayız. Biz, doğamızı korumak zorundayız. Atik Hisar Barajı ve tepesinde kurulmaya çalışılan altın işletmesi çok büyük bir tehlike. Bunun için ben mücadelenin en önünde yer alıyorum. İçme suyumuzu ve kent yaşamını tehdit diyor. GSMR’nin iptali için idari yargı süreçleri başlatılacaktır. Bununla da yetinmeyip sizlerin oyları ile seçilmiş bir belediye meclisimiz var. Önümüzdeki hafta olağanüstü toplantı yaparak canlı olarak Türkiye dışındaki sınırları olan bir yayın kuruluşu ile konuyu paylaşacağız. Bu toplantıya, meclis üyeleri ile çevre ile ilgili STK’ları çağırmayı planlıyoruz. Orada herkes düşüncesini paylaşmalı. Bu kentin geleceğine bugün olduğu gibi sahip çıkmaya çalışıyorum. Ben mücadelede varım. Atikhisar Barajı suyumuz için bu Kirazlı’da ki siyanür altın işletme konusunu engellememiz gerekir diye düşünüyorum. Bunu her platformda Ankara’ya kadar götürüp bir kamuoyu oluşturmamız gerekecek. Bütün siyasi partileri bu sürece dahil olmaya çağırıyorum. Bu kentteki insanların ve hayvanların ve hatta tabiatın ve bitkilerin geleceği söz konusudur” dedi.
  
“Yargı kararına rağmen ruhsat verilmiş olması içimizi acıtıyor”
Altın madenin işletmenin açıldığında milyonlarca ton su ihtiyacı olacağını ifade eden Gökhan; “Altın işletmelerinde su ihtiyacı vardır. O su kaynakları da barajlar kurulmak sureti ile elde edilecek. İhtiyaçlarını bizim barajımızdan karşılayacaklar ve barajımızda su potansiyelinin azalması tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız. Bu durum, bugün ülkemizin içinde bulunduğu durumu da özetliyor. Hukuk ve insanların hakları ikinci plana atılmış durumda. Yargı kararına ve insanların çevre hakkına rağmen, ruhsat verilmiş olması bizim içimizi acıtıyor. Yet killilerden bu kararı bir kez daha gözden geçirmelerini ve ellerini vicdanlarına koymalarını diliyorum. Bu mücadelede birlikte olacağız. Sonuna kadar gideceğiz” dedi. 
 
“Şehitler bugünde vatanı koruyorlar”
Son olarak şehitlerin dün olduğu gibi bugünde vatanı koruduklarını belirten Başkan Gökhan; “Biz, sonuna kadar giden şehitlerin topraklarındayız. Bizde sonuna kadar mücadeleyi bırakmayacağız. Şehitlerimiz 1915’te vatanı korumak için canlarını verdiler. Şimdide vatanı koruyorlar. Eğer orda şehitlikler olmasaydı orası beton olacaktı. Hiç olmazsa onlardan utanç duyulup bu yapılanlardan vazgeçilmesini diliyorum” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş