"Sonuç çıkmazsa 'Grev' sürecine gireceğiz"

525
Belediye çalışanlarının 2022 yılı ücretlerine dair yapılan görüşmeler sonucunda yetkili sendika ve belediye hizmetleri arasında TİS imzaları atılmaya devam ediyor. Birçok ilçe ve belde de görüşmeler sonuçlanırken, Çanakkale Belediyesi iştiraki Kentsel Hizmetler A.Ş. ile DİSK Genel İş arasında yapılan görüşmelerden şu ana kadar sonuç alınamadı. Sendika yetkilileri, DİSK`in asgari ücret talebi olan net 5 Bin 200 TL`de ısrar ederken, Kentsel Hizmetler A.Ş`nin ise en düşük işçi maaşında net 4 Bin 600 TL olarak anlaşmak istediği öğrenildi. Şirketin belediye bütçesini öne sürerek bu teklifte bulunduğunu belirten Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan; "İçerisinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda işçilerimizin de bir ekonomisi var" dedi. Görüşmeler ve önlerindeki sürece dair Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulunan Ceylan, şu ana kadar ne yazık ki görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamadığını ifade etti. Yapılacak yeni görüşmelerden de sonuç alınamaması halinde yasal olarak arabuluculuk sürecinin başlayacağını belirten Ceylan, buradan da sonuç alınamaması halinde grev sürecinin başlayabileceği açıklamasında bulundu. 
"Henüz anlaşma sağlanamadı"
Şu ana kadar henüz anlaşma sağlanamadığını belirten Ceylan; "Bu yasal bir sürç ve bunun bir süresi var. Bu süre içerisinde anlaşma sağlanamazsa mecburen arabulucuya gideceğiz. Son görüşmelerimizde de ne yazık ki anlaşacak bir pozisyona gelmedik, bu yüzden de henüz bir anlaşma sağlanamadı. Eğer arabulucu sürecinde de bir anlaşma sağlanamazsa grev sürecine gireceğiz. Ancak bunun için öncelikle yasal olarak arabulucu sürecini geçirmemiz lazım. Tabi yarın olacak bir görüşmede veya arabulucu sürecinde bir anlaşma sağlanabilir. Ancak bu süreç biraz zaman alacak. Çünkü Çanakkale`de arabulucu yok. Biga, Bursa ya da Bandırma`da var. Bunun için görüşmelerin de oralarda olması gerekiyor" dedi. 
 
"Bu şartlarla anlaşma sağlamamız olanaksız görünüyor"
Kendileri ile yapılan görüşmede, `belediye kurumunun belirli bir ekonomisi olduğunu` belirttiler. Ancak şu an içerisinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda `işçilerimizin de bir ekonomisinin olduğunu` kendilerine ifade ettik. Bu yüzden de DİSK`in asgari ücret talebi olan net 5 Bin 200 TL üzerinden anlaşma sağlamak istiyoruz. Onların bize sundukları en düşük oran ise 4 Bin 600 TL. Normalde 30 yevmiye ikramiyemiz var. Kendileri bize 2022 yılı için yine bu oranda yevmiye sundular, herhangi bir artış ön görmemişler. Bizim şu anda masada duran yevmiye talebimiz 60. 30 yevmiye zaten mevcut sözleşme olan ikramiye oranı. Bu yüzden anlaşılacak bir durum söz konusu değil. Görüşmelerimiz devam ediyor bizde önümüzdeki hafta birim birim gezerek arkadaşlarımıza bilgilendirmede bulunacağız" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş