Soma katliamı 6'ıncı yılında unutulmadı

1552

 Tam 6 yıl önce, 13 Mayıs 2014`te Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında tam 301 madenci hayatını kaybetmişti. Facianın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen Soma’da yaşanan acı hafızalara kazındı. Facianın 6’ıncı yılında Soma’da hayatını kaybeden maden işçileri Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar tarafından yapılan açıklamalarla anıldılar.  Ülkede bir daha büyük acıların yaşanmaması temenni edilen açıklamalarda, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine değinildi.

 
“İş güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu acı bir şekilde gördük”
Başkan Gökhan, Soma faciasının yıl dönümünde verdiği mesajda; “13 Mayıs 2014`te Türkiye`nin ve dünyanın en büyük maden facialarından biri yaşandı Soma`da. Tam 301 madencimizi kaybettiğimiz bu acı olay, ilk günkü gibi yakmakta yüreğimizi. İşçilerimizin alın terlerine karışan ellerindeki ve yüzlerindeki kömür karası, bizim yüreklerimizde son 6 yıldır. Soma maden faciası, ilk değildi elbet. Ülkemizde nice maden kazalarında nice emekçi kardeşimizi yitirdik bugüne kadar. Ancak Soma, bu kazaların en büyüklerinden biriydi ve madencilik mesleğinin ne kadar meşakkatli olduğunu, yer altında ne büyük emekler verildiğini, iş güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha çok acı bir şekilde gösterdi bize. Ülkemizin bundan sonra böylesi büyük acılarla karşılaşmaması temennilerimle ilk günkü acı ve üzüntüsünün halen yüreklerimizde olduğu Soma maden faciasında kaybettiğimiz tüm emekçi kardeşlerimizi rahmetle anıyor, acılı ailelerine sabırlar diliyorum” dedi. 
 
“İş cinayetleri son bulsun”
Eğitim Sen Şube Başkanı Hacımusalar tarafından yapılan açıklamada; “13 Mayıs 2014 günü Soma`da 301 maden işçisi canımız göz göre göre gelen bir katliam sonucu hayatını kaybetti. Kaza denildi, fıtrat denildi. Üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen açılan davalardan çıkan sonuçlar ailelerin yüreğine su serpmedi. Karşımızda insan hayatına karşı büyük bir tehdit haline gelmiş; hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki olarak göçmüş bir düzen var. Kazanç için ölen ölür, kalan üretir diyemezsiniz. Hangi iş için olursa olsun; kuralsız çalıştırma, eksik personel, yetersiz güvenlik tedbirleri, donanım ve malzeme eksikliği kaynaklı ölümler iş cinayetidir. Çalışanın sağlığı ve iş güvenliğinden tasarruf olmaz. Soma katliamını unutmamak, unutturmamak hepimizin görevidir. İş cinayetleri son bulsun. Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş