Şoför esnafı dert küpü

Maliye Bakanlığı’nın, vergi hesaplamalarında emisyon oranlarını da dikkate alarak araçlara “çevre” vergisini de getirme çalışmaları şoför esnafının tepkisini çekiyor. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Esnafın yeni bir vergi yükünü daha kaldıracak durumu yok” dedi.

579
Türkiye’de kullanılan motorlu taşıtlardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) hesaplanmasında, araçların emisyon oranının da dikkate alınması yönündeki çalışma başlatılması tepki çekti. Emisyon salımına göre vergilerin daha yüksek tutulabileceğinin açıklanmasının ardından açıklama yapan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Esnafın yeni bir vergi yükünü daha kaldıracak durumu yok. Zaten vergiler nedeni ile zor durumda olan esnafa yeni bir külfet daha getirilmek isteniyor. Bunun yerine otobüs ve kamyonlardaki yaş sınırını araçlara tekrar getirebilirler. Ancak, yeni bir vergi yükü esnafı iyice sıkıntıya sokar. Yıllardır söylediğimiz mazot desteğini bile alamayan şoför esnafının, bunun üstüne vergilerinin artırılması doğru değil” dedi.
 
“Dolu git boş gel” genelgesi!
Öte yandan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, açıklamasında 6 Aralık 2012 tarihli genelgeye yönelik de değindi. Genelgeye göre (yetkilendirilmiş oldukları belediye sınırlarından bu sınırların dışındaki herhangi bir noktaya tek yönlü -gidiş dolu, dönüş boş- olarak gidilebilir) maddesinin de kabul edilemez olduğunu bildirdi. Demir, “Bu anlaşılamaz bir durumdur. Çanakkale’den örneğin İzmir’e hastaneye müşteri götüren bir ticari taksi, dönüşte aynı müşteriyi geriye getiremiyor. Eğer geri getirdiği tespit edilirse, bin lira ile 2 bin lira arasında ciddi bir ceza ödemek durumda kalıyor. Bu anlamda genelge ne anlaşılabilir ne de uygun olarak değerlendirilebilir” dedi.
Paylaş