havadurum

Siyasiler, 15 Temmuz darbe girişimini kınadı

1096

 15 Temmuz 2016’da FETÖ/PDY adı verilen terör örgütünün darbe girişimi sonucunda 248 vatandaş hayatını kaybederken, 2196 vatandaş ise yaralanmıştı. ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ olarak ilan edilirken, bugün tüm yurtta ve Çanakkale’de ‘Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ dolayısı ile etkinlikler düzenlenecek.  15 Temmuz darbe girişiminin 3’ün yıl dönümünde Çanakkaleli siyasiler darbe girişimini lanetleyerek kınarken,  hayatını kaybedenleri de andılar. Vali Orhan Tavlı, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan tarafından yapılan açıklamalarda, birlik ve beraberlik mesajları verildi. 

 
Siyasiler, 15 Temmuz darbe girişiminin 3’üncü yıl dönümünde şu mesajları verdiler;  
Vali Orhan Tavlı; “15 Temmuz 2016 tarihinde Aziz Milletimizin iradesini yok saymaya ve Demokrasimizi yıkmaya çalışan FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain kalkışma, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Aziz Milletimiz tarafından bozguna uğratılmıştır. Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından Demokrasi Zaferimizin 3. Yıldönümü olan 15 Temmuz 2019 Pazartesi günü bir kez daha Milletçe bu destansı direnişin gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşayacağız. Rengini şehitlerimizin kanından alan Ay-Yıldızlı al bayrağımızın gölgesi altında sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşamaya ant içmiş Aziz Milletimiz, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın çağrısıyla, 7`den 70` e tüm vatandaşlarımız, geçmişinden aldığı şuurla meydanlara inerek milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkmış, vatan haini darbeci Fetö Terör Örgütü mensuplarını gecenin karanlığına gömerek üstüne düşen vazifeyi yerine getirmiştir. Çanakkale Ruhu ve 15 Temmuz ruhu ayakta oldukça daima büyüyen, gelişen ve dünyanın önde gelen devletleri arasında yer alan Ülkemiz 2023 hedeflerine doğru emin ve kararlı adımlarla yürümektedir. Bizi hedeflerimizden alıkoymak,  milli birlik ve beraberliğimizi yıkmak, demokrasimizi yok etmek isteyen şer odakları her zaman olacaktır.  Ancak şanlı tarihi kahramanlık destanlarıyla dolu olan Aziz Türk Milleti, ülkemizin güvenliğine, birlik ve beraberliğine, milli iradesine yöneltilen her türlü girişime dün olduğu gibi, bugün ve yarın da asla izin vermeyecektir.  Bu duygu ve düşüncelerle; milli irademize ve demokrasimize sahip çıkmak için kanlarıyla canlarıyla destan yazan, ezanımıza, bayrağımıza, bağımsızlığımıza sahip çıkan Şehitlerimizi ve başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete irtihal etmiş Kahraman Gazilerimizi rahmetle anıyor, minnet ve şükranlarımı sunuyorum.  Hayatta olan Gazilerimize sağlık ve afiyet temenni ediyorum.”
   
“Kararlı duruş ne yazık ki güçlü bir demokrasi çıkarma fırsatına dönüştürüle-memiştir”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden üç yıl geçti. Demokrasiye ve milli iradeye yönelik bu hain kalkışma ve arkasındaki FETÖ terör örgütünü lanetliyoruz. 15 Temmuz 2016 gecesinde yaptığımız gibi halk egemenliğine ve Türkiye’nin demokratik birikimine sahip çıkma azmindeyiz. Darbe girişimine karşı Milletimiz, Gazi Meclis ve siyaset kurumu ortak bir direniş sergilemiş, girişim boşa çıkarılmıştır. Ancak bu kararlı duruş ne yazık ki güçlü bir demokrasi çıkarma fırsatına dönüştürülememiş, sonraki süreçte TBMM’ni devre dışı bırakan bir OHAL rejimi yerleştirilmiştir. Aradan 3 yıl geçmiş olmasına karşın darbenin siyasi ayağını ortaya çıkarmaya dönük esaslı bir adım da atılmamıştır. Askeri ya da sivil her türlü darbeye karşı kararlı duruşumuz devam edecektir. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye yaratmanın yolu, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine bağlı, kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti esaslarına sarılmaktan geçiyor. Tek güvencemiz ve umudumuz yine milletimizin azim ve kararlılığıdır. Demokrasiye ve halk egemenliğine olan inancımızla 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetlerken, darbeye karşı direnişte canını veren şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimize sağlık ve esenlikler dileriz. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan hain FETÖ terör örgütünün darbe girişimine karşı milletimiz tarafından verilen topyekûn mücadelenin sonunda elde edilen demokrasi zaferimizin üçüncü yıl dönümündeyiz. Bugün özgürce ve bağımsız bir Türkiye’de hep birlikte yaşıyorsak, bu kahraman halkımızın, şehitlerimizin ve gazilerimizin sayesindedir.”
 
AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız; “15 Temmuz gecesi aziz milletimiz ‘Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet’ ülküsü ile bir araya gelmiş,  tarihinde hiç bir millete nasip olmayan büyük bir kahramanlık destanını bir kez daha yazmış, Çanakkale, ruhuyla devletine ve bayrağına sahip çıkmıştır. Çanakkale, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözüdür. 15 Temmuz gecesi o ecdadın torunları yine aynı güçlere karşı, gerek ülkemizin içerisinden gerek ülkemizin dışından tehdit eden yedi düvele karşı, yine aynı ruhla 100 yıl öncesinin destanını tekrar yazmıştır.15 Temmuz adeta ikinci Çanakkale destanı olmuştur. 15 Temmuz gecesi, Türk Milleti bağımsızlığın kendisi için bir yaşam şekli olduğunu ortaya koymuş, bu vatanın, bu milletin, bu devletin ilelebet bu topraklar üzerinde yaşamaya devam edeceğini bir kez daha ispat etmiştir. Bu ülkü çerçevesinde Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başta FETÖ ve PKK olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Atatürk`ün dediği gibi kayıtsız şartsız milletimize ait olan egemenliğimize yönelik iç ve dış kaynaklı hiç bir müdahaleye asla müsaade etmeyeceğiz. Bu uğurda can veren tüm kahraman şehitlerimizden, fedakâr gazilerimizden Allah razı olsun diyor, bizlere bu kutsal toprakları vatan kılan ecdadımızı, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha şükran, minnet ve rahmetle anıyor, fedakâr ailelerine minnetlerimizi sunuyoruz.”
 
“Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yapılmış bir saldırıdır”
Baro Başkanı Bülent Şarlan; “15 Temmuz 2016’da FETÖ/PDY adı verilen terör örgütünün darbe girişimi sonucunda 248 vatandaşımız şehit oldu, 2196 vatandaşımız yaralandı. Milletimiz, Silahlı Kuvvetlerin ve devletin bazı birimlerine sızan terör örgütünün darbe girişimi karşısındaki kararlı direnişiyle,  demokrasiye ve Cumhuriyete sahip çıkarak bu girişimi engelledi. Bu girişim, devlet içerisinde cemaat, tarikat veya benzeri ne ad altında olursa olsun benzeri yapılanmalara fırsat verilmemesi gerektiğini ve liyakatin önemini bizlere gösterdi.  Darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olarak ifadesini bulan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yapılmış bir saldırıdır. Bizler, kimden ve nereden, ne şekilde gelirse gelsin her türlü darbeye karşı, demokrasinin ve hukukun yanındayız.  15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü vesilesiyle, sonuçları çok ağır olan bu hain girişim neticesinde vatanını, bayrağını ve devletini korumak isteyen 248 şehidimize bir kez daha Allah`tan rahmet  diliyor, gazilerimizi saygıyla anıyorum. Bizler, kurulduğu günden beri Cumhuriyete, Atatürk İlkelerine ve demokrasiye bağlı Çanakkale Barosu`nun Avukatları olarak; 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni bir kez daha kınıyor, "Egemenlik Kayıtsız Ve Şartsız Milletindir" ilkesi yönünde demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan inancımızı saygıyla paylaşıyoruz.”
(Eren Aşnaz)
Paylaş