havadurum

Siyasetin gölgesinde Çanakkale’de 18 Mart

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri kapsamında stadyumda düzenlenen tören her yıl olduğu gibi bu yıl da AKP’nin siyasi propagandasına sahne oldu. Çanakkale’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97. Yıldönümü dün törenlerle kutlandı. 18 Mart stadyumunda düzenlenen törenlerin siyasi arenaya çevrilmesi ana muhalefet partisi temsilcilerinin tepkisine neden olurken, çeşitli illerden gelen vatandaşların tören sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan lehine tezahürat yapması ise dikkat çekti.

1221
Şehitler Diyarı Çanakkale’de sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunma töreni ile başlayan kutlamalar 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen tören ile devam etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın yanı sıra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan’ın katıldığı stadyumdaki törene tezahüratlar damga vurdu.
 
Günün anlam ve önemine ilişkin sırasıyla Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Vali Güngör Azim Tuna ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın konuşma yaptığı törene çeşitli illerden gelen vatandaşlar, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan” şeklinde bağırırken, tören sırasında üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resminin bulunduğu bir pankart da açıldı. Yer yer boşlukların olduğu 18 Mart Stadyumu’ndaki törenin ardından Gelibolu Yarımadası’nda da tören gerçekleştirildi.
 
 
 
Şehitler diyarı Çanakkale’de düzenlenen kutlamalar, sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunma töreni ile başladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü dolayısıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı`ndaki Atatürk Anıtı`na çelenk sundu.
 
Cumhuriyet Meydanı`ndaki törene Başbakan Yardımcısı Arınç`ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ve Grup Başkanvekili Muharrem İnce de katıldı. Arınç, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Atatürk Anıtı`na çelenk sundu. Türk Silahlı Kuvvetleri adına Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan anıta çelenk koydu. Ardından Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri çelenklerini sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından, heyet alandan ayrıldı.
 
Bu sırada Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve beraberindeki grup Atatürk`ün Gençliğe Hitabesi`ni okudu.
 
 
Stadyumdaki törenlere tezahüratlar damga vurdu
Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşlar, tören sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili afişler asarken, çeşitli tezahüratlarda da bulundu. Sabah saatlerinde gerçekleşen törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın yanı sıra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, Avustralya Askeri Ateşesi Albay David Stevens ile bazı milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Yaklaşık 200 yerli ve yabancı basın mensubunun akredite olduğu, Bosna Hersek ile Azerbaycan`dan konukların da yer aldığı törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun gönderdiği kutlama mesajları okundu. Konuşmalar sırasında tribünlerde bulunan vatandaşların zaman zaman ``Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`` şeklinde tezahürat yapması dikkat çekti.
 
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, 18 Mart Stadı`nda düzenlenen tören, Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın, altın madalyayı, Türk bayrağına takmasıyla başladı. Törende, saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, törene katılan halkın Çanakkale Deniz Zaferi’ni kutladı.
 
 
 
 
 
 
Gökhan; “Bağımsız bir ülke ve başı dik bir gelecek kazandık”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan törende yaptığı konuşmada, her ulusun tarihinde göğüs kabartan savaşlar, tüm zorluklara olanaksızlıklara rağmen düşmana karşı verilmiş amansız mücadeleler, kazanılmış zaferler ve kahramanlık öyküleri bulunduğunu söyledi. Bu ortak geçmişin, insanlara ulus olma bilincini aşılayan, toplumsal birliği güçlendiren bütünleştirici bir süreç olduğunu dile getiren Gökhan, ``Ancak tarihte yaşanmış öyle savaşlar ve sonunda kazanılmış öyle zaferler vardır ki cephede yaşananları yalnızca askeri başarıyla, kahramanlık öyküleriyle ifade etmeye çalışmak çok yetersiz kalır. İşte 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, sonrasında kara savaşlarıyla gelen başarılar ve ardından kazanılmış büyük zafer, dünyada alışılageldik çerçevenin dışına çıkan yegane örneklerdir`` dedi. Gökhan, Çanakkale Savaşları`nda kazanan ve kaybeden ayrımını yapmanın güç olduğunu belirterek, ``Kaybeden tarafta olan pek çok halk, ulus olma bilinci, bağımsız olma ruhuyla tanışmış olarak geri dönmüştür bu topraklardan. Belki cephede kaybeden taraf olmuşlardır, ama uzak ülkelerine, gelecek kuşaklarına bağımsızlık gibi, özgürlük gibi değeri, başka hiçbir şeyle ölçülemeyecek büyük bir anlayış miras bırakmışlardır. Kazanan tarafta ise bizler, belki sayıca büyük kayıplar verdik, gepegenç bir insan kaynağını kaybettik, ama bağımsız bir ülke ve başı dik bir gelecek kazandık`` diye konuştu.
 
Doğan; “Çanakkale çelikten bir kaleye dönüştü”
Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ise Çanakkale Deniz Zaferi`nin Türk milletine İstiklal Savaşı`nın başkomutanı, büyük önderliğiyle tarihin kaderini değiştiren Mustafa Kemal`i kazandırdığını, yok edilmek istenen bir milletin dünya milletler aleminde kendine yeni bir yer bulmasına giden yolu açtığını söyledi. Bugün kutlanılan zaferin, özgürlüğü ve bağımsızlığı en önde gelen değerleri arasında tutan Türk milletinin, bir yüzyıl kadar önce karşısına dikilen muazzam güce rağmen varlığını sürdürme yönündeki kararının, Mehmetçiğin vatan, millet ve bayrak sevgisi ve fedakarlığıyla Çanakkale`de çelikten bir kaleye dönüştüğüne işaret eden Doğan, ``Şanlı tarihimizde silinmez yerini almış olan Çanakkale Zaferimiz yurt sevgisini, bağımsızlığını ve onurunu en üstün değerleri arasında tutan Türk milletinin, varlığı ve hayatiyeti tehlikeye düştüğünde, en kötü şartlar altında dahi olsa neler yapmaya muktedir olduğunun en önemli ifadesidir`` dedi.
 
Tuna; “Çanakkale bir milletin en zor anında nasıl bir bütün olduğunun dünyaya resmedildiği yerdir”
Vali Güngör Azim Tuna ise; Çanakkale`nin ``baştan başa bir destan`` olduğunu söyledi. Çanakkale`nin, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu, Kurtuluş Savaşı`nı ve Milli Mücade`leyi yürütecek kadroların ilk defa tanındığı, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti`nin ön sözünün yazıldığı yer olduğuna işaret eden Tuna, ``Bu topraklar, insan gücünün ileri teknolojiyle birleştirilerek oluşturduğu devasa güce karşı kısıtlı imkanlarla topyekun Türk, Kürt, Arap, Çerkez demeden tek vücut olarak nasıl bir başarı sağlanacağının, bütün dünyaya bir tokat gibi vurulduğu yerdir. Çanakkale bir milletin en zor anında nasıl bir bütün olduğunun dünyaya resmedildiği yerdir`` dedi. Çanakkale`nin, aynı zamanda dünyaya insanlık dersinin verilerek düşmana bile nasıl merhamet edileceğinin gösterildiği bir mekan olduğunu dile getiren Vali Tuna, ``Mehmetçiğimizin, ateş çemberi içinde mürüvvet sergilemesi, şefkat ve merhamet kanatlarını sonuna kadar yerlere sermesi, aciz ve muhtaçların imdadına koşması, eşine az rastlanılır bir düzeydedir. Aslında bu, bugün bizleri soykırımla suçlayanlara verilmiş en güzel insanlık dersidir. Civanmertlikleri sayesinde düşmanları tarafından bile takdir gören askerimizin sahip olduğu bu ruha şimdilerde bütün insanlığın ne kadar ihtiyacı olduğunu hissetmekteyiz`` şeklinde konuştu.
 
Arınç; “Çanakkale Zaferi, milletimizin yazdığı en parlak zaferlerden birisidir”
Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç; “Bu önemli savaşın tarihimizde ayrı bir yeri vardır. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`un, `Şu boğaz harbi nedir-/Var mı ki dünyada eşi-/En kesif orduların yükleniyor dördü beşi` mısralarıyla dile getirdiği Çanakkale Zaferi, milletimizin tarih sayfalarına silinmez harflerle yazdığı en parlak zaferlerden birisidir” dedi.
 
``Denizlere hakim olan, dünyaya hakim olur`` düşüncesiyle hareket eden İtilaf Devletleri`nin, o dönemde yıpranmış, teknolojiyi ve savunma gücü açısından zayıf olan milletin kararlı ve dirençli duruşu karşısında perişan olduğunu vurgulayan Arınç, şöyle devam etti: ``Ordu ve millet olarak moral bulduğumuz Çanakkale Savaşları, her savaş gibi ardında kan, ölüm ve gözyaşı bırakmıştır. En iyimser rakamlarla 200 bini geçen şehitlerimiz arasında binlerce okumuş aydınımız da bulunmaktadır. Bu kayıpların olumsuz etkileri savaş sırasında olduğu kadar, daha sonra da fazlasıyla hissedilmiştir. Savaşta her iki taraftan toplan insan kaybı 400 bin kişiyi aşmıştır. Çanakkale`de verilen mücadele, yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde bir milletin yüksek ruh ve sarsılmaz inancıyla işgale ve bir millete yapılan haksızlığa karşı vermiş olduğu kutsal bir var oluş öyküsüdür. Çanakkale Zaferi, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını Allah yolunda feda eden şehitlerin destanıdır. Çanakkale Zaferi, ırkları, renkleri ve dilleri değişik, çeşitli milletlerden oluşan işgalci ordularının saldırısına karşı var gücüyle karşı koyan milletimizin yazdığı kahramanlık örneğidir.``
 
Yapılan konuşmaların ardından Harbiye Askeri Müzesi Mehteran Bölüğü`nün de gösteri sunduğu törende 50 dansçıyla 10 yörenin koreografisi sunuldu. Tören, öğrencilerin, askerlerin ve gazilerin resmigeçidiyle sona erdi. Öte yandan 18 Mart Stadyumu’nda yer yer boşlukların olduğu görüldü.
 
 
Çanakkale’de güvenlik önlemi üst seviyede
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97. yıldönümü nedeniyle kentte güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı....
Almanya gezisi nedeniyle Çanakkale’de bulunamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin katıldığı törenlerde güvenliği sağlamak için İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda polis ekipleri görev yaptı.
 
Kentin dört bir yanında güvenlik önlemleri artırılırken, törenlerin yapıldığı 18 Mart Stadyumu çevresinde de polis ekipleri adeta kuş uçurtmadı. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97. yıldönümü törenlerini izlemek için Çanakkaleliler’in yanı sıra yurt dışından gelen ziyaretçiler de stada alınmadan önce polis ekipleri tarafından tek tek arandı. Polis ekipleri stadyumun çevresinde önlem alırken, kentin her noktasında da trafik ekipleri herhangi bir olayın yaşanmaması için görev aldı. Öte yandan törene katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın korumaları da stadyumda yerlerini aldı.
 
 
 
Çanakkale, Şehitler Abidesi’ne akın etti
Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu,, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Zelkif Kazdal ve Salih Kapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Avustralya Büyükelçisi İan Biggs, Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson ile vatandaşlar katıldı.
 
Tören, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Orgeneral Necdet Özel ile Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna`nın Atatürk Anıtı`na çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışı yapmasının ardından, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.
 
Özgen, Çanakkale Zaferi’ne dikkat çekti
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Tuğgeneral Ferhat Özgen, tarihe altın harflerle yazılan 20. yüzyılın dehası ve ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk`ün tarih sahnesine çıktığı, Türk milletine sonsuz güç ve güven veren Çanakkale Zaferi`nin 97. yıl dönümünü kutlamak, vatan ve bağımsızlık uğruna hayatlarını feda ederek şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitleri, onları simgeleyen abidenin önünde şükranla anmak üzere bulunduklarını söyledi.
 
Tuğgeneral Özgen, 18 Mart`ın kahraman Mehmetçiğin boğazı geçmeye çalışan, ``yenilmez denilen armadaya``, denize, toprağa, gökyüzüne ve insanların ruhuna `Çanakkale Geçilmez` diye haykırdığı gün olduğunu belirterek, ``Bugün dünyanın en kuvvetli ve mağrur ordusunun, kahraman Türk askerinin iman dolu göğsüne çarpa çarpa bütün ümitleriyle birlikte Türk sularına gömüldüğü gündür. Çanakkale zaferi ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk`ün önderliğinde Türk milletinin makus talihini yendiği, tükendi denilen bir devletin şaha kalkarak dünyaya meydan okuduğu, düşman zırhlılarına karşı göğsünü siper eden Mehmetçiğin kahramanlık ve fedakarlığın eşsiz örneklerini vererek anıtlaştığı, cesaret ve ruh güzelliklerinin sergilendiği bir kahramanlık destanı ve nadir bir harp tarihi örneğidir`` dedi.
 
Özgen; “Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Atatürk`ün doğuşudur”
Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale`nin Türk askerinin direnme gücünün, fedakarlık ruhunun, millet ve vatan sevgisinin bir abidesi, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk`ün Türk milletinin makus talihini yendiği ilk savaş alanı olduğunu belirterek, ``Başka bir deyimle İstiklal Savaşı`nın başlangıcı, ebedi başkomutan, büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk`ün doğuşudur`` diye konuştu.
 
Arınç, şehitlik defterini imzaladı
18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü kapsamında Gelibolu Yarımadası`ndaki Şehitler Abidesi`nde düzenlenen törene katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şehitlik defterini imzaladı. Deftere yazdığı metni okuyan Arınç, Çanakkale Zaferi’nin 97. yıl dönümünde vatan topraklarını korumak ve bağımsızlık uğrunda canını vermekten çekinmeyen aziz şehitlerin manevi huzurda olduklarını belirterek, şunları kaydetti: ``Her yıl 18 Mart`ta kutladığımız Çanakkale Zaferi, kahraman askerlerimizin dünya tarihinin o güne kadar tanık olmadığı ibret verici onurlu mücadelesidir. Milletimizin Çanakkale verdiği mücadele ve bu büyük zafer, bütün dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun. Sonsuza kadar size minnettarız ve müteşekkiriz. Bizlere emanet ettiğiniz bu mukaddes vatan toprakları ilelebet korunacak ve bayrağımız sonsuza kadar dalgalanacak. Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi`nin 97. yıl dönümünde en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi ve kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.``
 
 
Törene Orgeneral Özel de katıldı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ise şehitlik defterine şunları yazdı: ``Bağımsız bir millet olarak yaşamak yolunda milli mücadele ruhunun ilk meşalesini yakarak, vatan sevgimizin ölümsüz timsali oldunuz. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, şanlı tarihinden aldığı ilham ve aziz Türk milletinden aldığı güçle, dün olduğu gibi bugün de kutsal değerleri uğruna kanını ve canını feda etmeye hazırdır. Emanetiniz, emanetimizdir, huzur içinde yatın, ruhunuz şad olsun.``
 
Şehitleri selamladılar
Şehitlik defterinin imzalanmasından Başbakan Yardımcısı Arınç ile törene katılanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Çanakkale Boğazı`ndaki resmigeçit törenini seyir terasından izledi. TCG Oruçreis, TCG Barbaros, TCG Salih Reis, TCG Yıldırım firkateynleri, TCG Bora, TCG Zıpkın, TCG Mızrak ve TCG Kılıç hücumbotları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı`na ait 4 bot, geçişleri sırasında protokolü ve şehitleri selamladı. Bu sırada TCG Oruçreis Firkateyni`nden 21 pare top atışı yapıldı.  Gemilerin geçişine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı`na bağlı 9 helikopter eşlik etti. Resmi geçitin ardından Türk Yıldızları akrobasi grubu, gösteri uçuşu yaptı.
 
Şehitliklere karanfil bırakıldı
Başbakan Yardımcısı Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile bazı bakanlar, Şehitler Abidesi`ndeki sembolik şehitliğe karanfil bıraktı. Arınç ve beraberindekiler burada dua etti, törene katılan vatandaşlarla selamlaştı. Öte yandan Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü törenleri dolayısıyla Şehitler Abidesi`nin çevresi çiçeklerle donatıldı. Alanın iki tarafına Atatürk`ün büyük boy portresi yerleştirildi. Çanakkale Savaşları sırasında Mehmetçiğin giydiği ``Enveriye`` kıyafetli askerler de törende yer aldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törenlerde üst düzey güvenlik önemleri dikkati çekti.
 
Sargı Yeri Şehitliği`ndeki tören
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97 yıl dönümü kutlamaları kapsamında Gelibolu Yarımadası`ndaki Alçıtepe Köyü yakınlarında Zığındere mevkisindeki Sargı Yeri Şehitliği`nde tören düzenlendi. Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Garnizon Komutanı Deniz Üsteğmen Adnan Kaya ve Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, Sargı Yeri Şehitliği`ne karanfil bıraktı. Saygı duruşunun ardından Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.
 
 
 
Paylaş