Sivas katliamı lanetlendi

Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de insanlık tarihinin yüz karası olan Sivas katliamı lanetlendi.

423
Sivas Katliamının 19. yıldönümünde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi’nin organize ettiği Sivas şehitlerini anma yürüyüşü Golf Çay Bahçesi’nden başladı.
 
‘Sivas Katliamı İnsanlık Suçudur, İnsanlık Suçunda Zaman Aşımı Olmaz’ yazılı pankart açarak Golf Çay Bahçesi’nde toplanan grup, Kordonboyundan ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’ ‘Sivas’ı unutma unutturma’ , ‘Sivas’ı yakanlar, aklayanlar’ ‘Karanlığa meydan okuyoruz’ sloganları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında slogan attıkları için polis ekipleri tarafından 3 kez uyarılan katılımcılara, çevrede bulunan vatandaşlarda alkışlarıyla destek verdi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Mutlu, 19 yıl önce Sivas katliamını gerçekleştiren gerici zihniyeti lanetlediklerini belirterek; “Madımak’ta 33 canımızı hunharca katleden gerici zihniyet, bugün hala bizleri yönetmektedir veya yönettiğini sanmaktadır. Ama bir gün gelecek, bu devran dönecek bu AKP bize mutlaka hesap verecektir” dedi.
 
“Aydınlığın yoluna gericiliğin gölgesini düşürmeyeceğiz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sivas Katliamı‘nın 19. yılı nedeniyle yayınladığı mesajında yaşanılanların bir insanlık dramı olduğuna dikkat çekti.
 
 
 
 
Sivas Katliamının 19. yıldönümünde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi’nin organize ettiği Sivas şehitlerini anma yürüyüşü Golf Çay Bahçesi’nden başladı. “Sivas Katliamı İnsanlık Suçudur, İnsanlık Suçunda Zaman Aşımı Olmaz” yazılı pankart açarak Golf Çay Bahçesi’nde toplanan grup, Kordonboyundan ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’ ‘Sivas’ı unutma unutturma’ , ‘Sivas’ı yakanlar, aklayanlar’ ‘Karanlığa meydan okuyoruz’ sloganları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında slogan attıkları için polis ekipleri tarafından 3 kez uyarılan katılımcılara, çevrede bulunan vatandaşlarda alkışlarıyla destek verdi.
 
Cumhuriyet Meydanı’nda sonlandırılan yürüyüşün ardından bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Mutlu, 19 yıl önce Sivas katliamını gerçekleştiren gerici zihniyeti lanetlediklerini belirterek; “Madımak’ta 33 canımızı hunharca katleden gerici zihniyet, bugün hala bizleri yönetmektedir veya yönettiğini sanmaktadır. Ama bir gün gelecek, bu devran dönecek bu AKP bize mutlaka hesap verecektir. 19 yıl önce meydana gelmiş bu vahşi insanlık suçunu bugünde her yıl olduğu gibi lanetlemekteyiz. 19 yıldır dillendirdiğimiz olaylar ve sözler belli. 19 yıldır her platformda konuşuyoruz. Fakat maalesef son 10 yıldır AKP’nin ele geçirdiği ve tamamen onun güdümünde hareket eden bir yargı sistemi var. Bu yargı sistemi AKP’nin talimatları doğrultusunda hareket etmektedir. Bu gayet açıktır. Dolayısıyla yargıyı ele geçiren AKP’yi hatta bu zihniyeti çökertmek isteyen eğitim sistemini de lanetliyoruz” dedi. Yapılan açıklamanın ardından slogan atan katılımcılar, daha sonra sessizce alandan ayrıldı.
 
 
“Aydınlığın yoluna gericiliğin gölgesini düşürmeyeceğiz”
Sivas Katliamı‘nın 19. yılı nedeniyle anma mesajı yayınlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Aydınlık bir Temmuz gününün üzerine, kara bir gölge gibi çöken Madımak Otelinde yaşanan o acı günü, 19. yılında içimiz burkularak, gözlerimiz dolarak bir kez daha anıyoruz. ‘Senden ayrılalı gülmedim dostum’ diyen Pir Sultan Abdal`ı anmak üzere Sivas’ta bir araya gelen ozan, aydın ve sanatçılardan oluşan 35 kişinin acımasızca ateşe verildiği, acı içinde ölmelerine seyirci kalındığı bu insanlık dramında yaşamını kaybedenleri rahmetle anıyor, aydınlığın yoluna gericiliğin gölgesini düşürmeyeceğimize söz veriyoruz” dedi.
 
 
“Sivas katliamını unutmadık, unutmayacağız!..”
2 Temmuz Sivas katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anan Eğitim-Sen yetkilileri, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 
“2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan ve “insanlık suçu” olarak tarihe geçen devlet destekli katliamın 19. yılı. 19 yıldır yüreğimizi kanatan, her yıl giderek artan kitlesel gösterilerle lanetlenen, Sivas katliamını yapanları, onları kışkırtanları ve hükümetiyle, yargısıyla 19 yıldır koruyup kollayanları büyük bir öfkeyle lanetliyoruz. Sivas katliamı, Türkiye’de yaşayan çeşitli inanç ve mezheplerden halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği olan aydın, yazar ve sanatçıların da içinde olduğu 35 insanın ırkçı-gerici güçler tarafından katledilmesiyle tarihe kara bir leke olarak geçmiştir.
 
Sivas katliamı, tıpkı 1 Mayıs 77, Malatya, Maraş, Çorum, Gazi Mahallesi katliamları gibi bilinçli bir şekilde karanlıkta bırakılmak, unutturulmak istenmiş; bu önceki katliamlar gibi, arkasındaki karanlık güçler bilinçli olarak açığa çıkarılmamıştır. 19 yıldır dillendirilen katliamın asli faillerinin ve arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması ve cezalandırılması talebi, bütün engelleme girişimlerine rağmen bugün de sürmektedir. Geçmişte Maraş’ta, Çorum’da ve ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan katliamları tertip eden ve faillerini koruyan zihniyet, benzer bir tutumu aradan 19 yıl geçmiş olmasına rağmen Sivas katliamı sonrasında da sürdürmektedir.
 
Geçtiğimiz yıl Mart ayında Sivas katliamı ile ilgili olarak mahkemenin vermiş olduğu “zamanaşımı” kararı sonrasında Başbakan’ın “Karar, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun” ifadesi, AKP iktidarının katliamı sahiplendiğini ve katillerin zamanaşımı ile cezasız kalmasından büyük memnuniyet duyduklarını göstermektedir. Sivas katliamı sanıklarının avukatlığını yaparak, katliamı sahiplenenlerden bazılarının bugün iktidar partisi saflarında milletvekili, hatta bakan olarak görev alıyor olması, bu konuda başka söze gerek bırakmamaktadır. Türkiye’de geçmişte halkları birbirine düşürerek katliamlara zemin hazırlayanlar, bugün hala ayrımcı, ırkçı-gerici politikalarını sürdürerek halkların kardeşliğini ve emekçilerin birliğini engellemek için ellerinden geleni yapmaktadır. Toplumsal yaşamı tehdit eden, iktidar destekli tüm saldırı ve katliamlar, Anadolu’nun farklı renklerinin, kimliklerinin ve kültürlerinin barış içinde bir arada yaşama isteğini asla kıramamıştır ve buna güçleri yetmeyecektir. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır. Eğitim Sen olarak 2 Temmuz Sivas katliamında yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini bir kez daha lanetliyoruz!”
Paylaş