"Şimdi oraya gideceğiz yine mücadele edeceğiz!"

915
Çanakkale Belediyesi Mart ayı Olağan Meclisi 3 Mart Perşembe günü gerçekleşti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ülke ve kent gündemine dair yaptığı konuşmada Resmi Gazetede yayımlanan zeytinleri hedef alan yönetmelik değişikliği ile ilgili konuştu. Başkan Gökhan, "Zaten Türkiye`nin yağ açığı var. Bunun sonu gelmez. Ucu, bucağı gelmez. Bu katliamın durması şart. Bunu takip edeceğiz" ifadeleri ile tepkilerini dile getirdi. Çanakkale merkeze bağlı Serçiler ve Terziler Köyleri yakınında Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesini hayata geçirmeyi planlayan ancak mahkeme engeline takılan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bir kez daha aynı bölge için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmasına tepki gösteren Başkan Gökhan; "Çevre tecavüzleri bitmiyor" dedi. 

"Montrö`yü küçümseyenler artık durumun ciddiyetini anlamışlardır"
Dünya gündeminde yer alan Rusya Ukrayna arasında yaşana savaşla ilgili konuşan Başkan Gökhan; "Birçok masum sivil, çocuk, kadının maalesef hayatlarını kaybetmeleri çok acıdır. Gündemde konu Montrö`ye geldi. Montrö`yü küçümseyenler artık durumun ciddiyetini anlamışlardır diye düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bu anlaşmanın yapılması ile ilgili zamanlamayı ayarlamışlardır. Montrö bizim tam bağımsızlığımızın anlaşmasıdır" dedi. 
"Bu anlaşılır bir şey değildir"
Zeytinleri hedef alarak Resmi Gazete`de yayımlanan yönetmelik değişikliğine tepki gösteren Başkan Gökhan; "Elektrik deyince bir de ayın 1. inde başımıza bir zeytinlik taşı düştü. Yıllardır meclisten geçirilemeyen bir yasa yönetmelik ile Bakanlık yönetmeliği ile değişti. Çok komik bir şey var. Dünya fosil yakıttan vazgeçiyor biz fosil yakıt çıkarmaya çalışıyoruz. Bu anlaşılır bir şey değildir. Kamu yararından bahsediliyor. Buralardan kömür çıkınca kamu yararı olacağı söyleniyor. Madem o alanlar zeytinliğe geliyor, bilindiği halde nasıl denk getiriliyor. Neresinden baksan anlamsız bir şey var. Belli ki bir şey saklandı. Ruhsat verilmiş. Belli ki zeytinlik. Sen kendin de diyorsun, burayı taşıyamazsan sen kes, sonra rehabilite yaparsın deniyor. Kömür ocağından söz ediyoruz, kömür. Oradan çıkan toprak nasıl doldurulacak. Aklımızla alay ediyorlar. Bununla ilgili bu yönetmeliğin hemen iptal edilmesi gerekiyor. Bu çok ayıp bir şey. Zaten Türkiye`nin yağ açığı var. Bunun sonu gelmez. Ucu, bucağı gelmez. Bu katliamın durması şart. Bunu takip edeceğiz" dedi.
 
"Çevre tecavüzleri bitmiyor"
Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından bir kez daha Serçiler ve Terziler Köyleri yakınında yapılmak istenen maden işletmesi ile ilgili yeniden ÇED süreci başlatılmasına tepki gösteren Başkan Gökhan; "Çevre tecavüzleri bitmiyor. Serçiler altın gümüş madeni projesinin ÇED raporu iptal edilmişti. Bu bölge neden önemli çünkü bizim su havzamıza 1600 metre mesafede. Doğu Biga Altın Madeninin sahası olan Kirazlı bize daha uzaktı. Geçen gittim oradaydım. Adamlar çayın içinde sondaja devam ediyorlar. ÇED iptal oldu ama ormanlar kesilmeye devam ediyor. 11 Şubat 2002 tarihinde yeni bir başvuru dosyası bakanlığın sitesinden duyuruldu. 30 Mart 2022 tarihinde halkın katılım toplantısı var. Burada değil orada. Şaşırtmaca var, aynı alan aynı mesafede aynı bölge. Şimdi oraya gideceğiz yine mücadele edeceğiz. İşimiz gücümüz mücadele ile geçiyor. Kirazlı ile ilgili hala yargılanıyoruz. Hiç önemli değil yargılanabiliriz. Çevre mücadelesinden yargılanmaktan onur duyarım. Mücadelemizi yapacağız, suyumuzu koruyacağız. Bu açık ve net. Ama bu kadar da yüzsüzlük olmaz" şeklinde konuştu.
(Eren Aşnaz)
Paylaş