Şimdi ne olacak?

Çanakkale`de depreme dayanıksız oldukları gerekçesi ile bir otel, bir iş merkezi ve 10 binanın “boşaltılması” gerektiği belirtilerek, “Oturulamaz” raporu verildi. Çanakkaleliler merak ediyor; Peki şimdi ne olacak? Binalarda oturanlar nereye gidecek? Binalar güçlendirilecek mi, yoksa yıkılacak mı?

899
24 Mayıs tarihinde Gökçeada açıklarında meydana gelen 6,5`lik deprem nedeni ile Çanakkale`de “ağır hasar” gördüğü ileri sürülerek “boşaltılması” istenen bazı binalar AFAD, zabıta ve emniyetten gelen ekipler tarafından mühürledi. Binalarda oturan vatandaşlar ise, “Biz şimdi ne yapacağız?” sorusunu sormaya devam ediyor.
 
Yetkililer, “Binalar ile ilgili hasar ve sağlamlılık testi yapılması gerekiyor. Bu testlerin sonucunda binaların akıbeti belli olur” derken, bu tespitlerin ne zaman ve nasıl yapılacağı ise belirsizliğini koruyor. Testler sonucunda binaların, yıkılacağı ya da güçlendirileceği konusunda karar verilecek.
 
Binaların yıkılması halinde karar verilirse, AFET yasası kapsamında devletin de desteği ile bu binalarda oturan vatandaşlara yeni ve sağlam evler inşa edilebilecek! Eğer bu binalar, yıkılmayıp da sadece güçlendirilmesi gerektiği yönünde karar verilirse, vatandaşlar kendi imkanları ile binalarını güçlendirecekler.
 
Bu testlerin nasıl ve ne zaman yapılacağı merak konusu olurken, binaları mühürlenen vatandaşlar, yetkililerin kendilerine ne yapılacağı konusunda bilgi vermesini, mağduriyetlerinin daha fazla artmaması için kendilerine sahip çıkılması gerektiğini ifade ediyor. Belirsizliklerin hakim olduğu sürecin bir an önce netleşmesini isteyen vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırıyor.
Paylaş