havadurum

"Şiddetsiz ve sömürüsüz bir toplum için yapmamız gereken çok şey var"

454
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka Çanakkale`ye geldi. Sabah saatlerinde esnafı gezen Nazlıaka, ardından CHP İl Başkanlığı`nı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı makamında ziyaret etti. CHP`lilerle Balıkçı 286`da proje toplantısında bir araya gelen Nazlıaka, ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu. 21`inci YY`da insanların en temel hakkı olan yaşam hakkı için mücadele ettiklerini belirten Nazlıaka, şiddet gören kadınlar için çağrı merkezi kurularak, psikolojik destekten barınmaya... birçok konuda yardımcı olunacağını belirtti. "Siyasi iktidarın kadın politikaları Türkiye`yi kadın mezarlığına dönüştürmüş durumda" ifadelerini kullanan Nazlıaka; "İşte bu yüzden şiddetsiz ve sömürüsüz bir toplum için yapmamız gereken çok şey var" dedi. Kadın ve erkek fark etmeksizin herkesin yine ekonomik şiddete maruz kaldığını belirten Nazlıaka, "Bir tarafta sarayda yaşayanlar bir tarafta açlık ve yoksullukla sınanan insanlar var" ifadelerini kullandı. `Hukuki şiddet` adı altında yeni bir şiddet türünün doğduğunu belirten Nazlıaka; "Korkutup, susturup, sindireceklerini sanıyorlar. Korkmuyoruz, susmuyoruz, sinmiyoruz. Bu zamanda sosyal medyaya yasal düzenleme getirmeye çalışıyorlar..." dedi. Afganistan`daki yaşanan gelişmelere dair Taliban`ı tanımayacaklarını vurgulayan Nazlıaka, yaşanan afetlere karşı yeterli önlemlerin alınmadığını belirterek eleştirilerde bulundu.
"Yaşama Projemizle kız kardeşlerimize destek oluyoruz"
Nazlıaka konuşmasında; "21`inci YY.`da insanların en temel hakkı olan yaşam hakkı için mücadele ediyoruz. Yaşamın bir hak olduğu bir proje var bu proje ile çağrı merkezimizden bizi arayan tüm şiddet mağdurlarına hukuki hizmet veriyoruz. Yine ücretsiz psikolojik ve barınma desteği veriyoruz. Bir yandan yaşama projemizle kız kardeşlerimize destek olurken, bir yandan da örgütlenme çalışmalarına devam ediyoruz. İlk olarak örgütlenmeye gittik ve `Türkiye`nin tüm ilçelerinde kadın kolları olarak var olacağız` dedik. Şu an tüm Türkiye`de kadın kolları olarak örgütlenmiş durumdayız. Şu anda kadın kollarının olmadığı hiçbir ilçe kalmamıştır. Şimdi hızla mahalle örgütlenmemizi gerçekleştiriyoruz. Şu anda 40 bin üyeye doğru gidiyoruz" dedi. 
"Kız kardeşlerimiz aramızda değiller..."
Konuşmasında; "Siyasi iktidarın kadın politikaları Türkiye`yi kadın mezarlığına dönüştürmüş durumda" ifadelerini kullanan Nazlıaka; "Bizler, kendimiz takip ediyoruz. Kadın şiddetini ve cinayetlerini tek tek çıkartıyoruz. Şu ana kadar 8 ayda 281 kız kardeşimizin hayattan kopartıldığı bilgisine ulaştık. 110 şüpheli ölüm olmak üzere bu kız kardeşlerimiz bugün aramızda değiller. İşte bu yüzden şiddetsiz ve sömürüsüz bir toplum için yapmamız gereken çok şey var" dedi. 
"İnsanlar ekonomik şiddete maruz kalıyor" 
Tüm kesimlerin ekonomik şiddete maruz kaldığını belirten Nazlıaka; "Diğer taraftan kadın erkek herkesin maruz kaldığı ekonomik şiddette devam ediyor. Ekonomi Bakanı geçen gün 2 Milyon 800 bin haneye elektrik faturası ödenmesi için yardımda bulunuyoruz dedi. Bu 8 milyon vatandaş elektrik faturasını ödeyemeyecek kadar yoksullaştı demek. Bir tarafta sarayda yaşayanlar bir tarafta açlık ve yoksullukla sınanan insanlar" dedi. 
"Yeni şiddet türü `hukuki şiddet` "
Yine AKP iktidarı döneminde yeni bir şiddet türü daha çıktı. Buda hukuki şiddet. Diyelim ki bir ifade de bulundunuz sosyal medyada bir görüş paylaştınız. Hemen soluğu adliyede alıyorsunuz. Korkutup, susturup, sindireceklerini sanıyorlar. Korkmuyoruz, susmuyoruz, sinmiyoruz. Bu zamanda sosyal medyaya yasal düzenleme getirmeye çalışıyorlar. Haklarını savunanlar gözaltına alınıyor, ters kelepçe ile tutuklanabiliyor, sanatçılar hapis cezası ile yargılanıyor. Gazeteciler içeri atılıyor... bütün bunlar olurken AKP zihniyetini taşıyanlarda ödüllendiriliyor. Eğitim Bir Sen Başkanı Mustafa Gürbüz isimli Atatürk düşmanı harf devrimine karşı olduğunu ve Cumhuriyet devrimlerinin cahil cesaretinden kaynaklandığını söyleyebilecek kadar ileri gidiyor ve bu yazıyı yazdıktan kısa süre sonra Milli Eğitim Bakanlığı`nın Talim ve Terbiye Kurulu üyesi olarak atanıyor" dedi. 
"Taliban ile hiçbir ortak noktamız olamaz"
Nazlıaka, Afganistan`daki gelişmelere dair; "Bir yandan ülkenin başı `bizim Taliban ile ters düşen bir düşüncemiz` yoktur diyor. Taliban şu anda Türkiye Cumhuriyeti tarafında resmi olarak bir terör örgütü olarak tanımlanmıştır. Bir terör örgütü ile bizim nasıl bir ortak yanımız olabilir. Bizim Taliban ile hiçbir ortak noktamız olamaz. Taliban`ı tanımadık, tanımayacağız, tanıyanı da tanımayacağız. Atatürk `biz insanlığa düşman olana düşmanız` diyor. Bunun için bizim anlayışımız bellidir. Bu anlayış, Yurtta Sulh Cihanda Sulh anlayışıdır" dedi. 
"2002`den bu yana bir tane bile yangın uçağı alınmamış"
Nazlıaka son olarak; "Zorlu bir dönem, bu dönemde doğal afetlerle de mücadele ettiğimiz bir dönem oldu. Ne yazık ki ormanlarımız cayır cayır yanarken, her şey yok olurken... hep yardım uçaklarını aradık. Öğrendik ki 2002`den bu yana bir tane bile yangın uçağı alınmamış. Yine sellerde vatandaşlarımızın hayatları akıp gitti. Bu yüzden bu gidişata dur demek zorundayız ve bu yüzen kararlılığımızı yükseltmek zorundayız. Korku bulaşıcıdır ama cesaret daha bulaşıcıdır bu yüzden cesaretle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
(Eren Aşnaz- Gülperi Çalışkan) 
Paylaş