Şiddet, halkı sokağa taşırdı

İstanbul polisinin Cumartesi akşam saatlerinde Taksim Gezi Parkı`na yönelik müdahalesi Çanakkale`de de yankı buldu. Çanakkale`de cumartesi günü bir saat, pazar günü ise yaklaşık 7 saat boyunca Çanakkale-Eceabat arası hizmet veren Gestaş Çanakkale İskelesi hizmet dışı kaldı.

914
 
Taksim`deki polis müdahalesinin ardından Çanakkale`de de vatandaşlar sokaklara döküldü. Cumartesi günü Kordonboyu`nda bulunan Truva Atı yanında toplanan yaklaşık 400 kişilik grup, İskele Meydanı`nda gelerek, yere oturup, yolu trafiğe kapattı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, vatandaşlarla bir süre konuştuktan sonra polisi ve TOMA`yı geri çekerek müdahale olmayacağını duyurdu.
 
Çanakkale`de hafta sonu iki gün boyunca süren yol kapatma ve gemi seferlerinin durdurulmasına yönelik eylemler, siyasilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Vali Ahmet Çınar, iki günde de eylemi yakından takip ederken, eylemlerde AKP iktidarı iç ve dış politikalarından, sosyal, ekonomik ve siyasi konulardaki icratlarına kadar birçok konuda eleştirildi. Çanakkale`de halk, Başbakan Erdoğan`ın istifasını sokaklara çıkarak istedi.
 
 
 
Tepkiler pazar günü de sürdü
İstanbul polisinin sert tutumu, AKP iktidarının ve Başbakan Erdoğan`ın tehditkar sözleri Çanakkalelileri de sokağa döktü. Çanakkale`de Özgürlük Parkı`nda buluşan çok sayıda Çanakkaleli, Esenler Mahallesi`nde siteleri dolaşarak, Salı Pazarı ve Eğitim Fakültesi önünden Kordonboyu üzerinden İskele Meydanı`na vardı. İskele Meydanı`nda toplaşan kalabalık ile buluşan kitle daha sonra feribot iskele yolunu kapatarak eylemine başladı. Eylemler nedeni ile Çanakkale-Eceabat ve Çanakkale-Kilitbahir seferleri iptal edilirken araçlar Lapseki-Gelibolu hattına yönlendirildi. Kilitbahir İskelesi ve Çanakkale İskelesi`nin kavşak noktasında oturma eylemi yapan grup, burada tüm yollara pankartlar sererek gemi seferlerinin yapılmasını engelledi.
 
Araç sahipleri tepki gösterdi
Kavşakların kapatılması nedeniyle, bölgede araç geçişine izin verilmezken, araç sahipleri GESTAŞ`a tepki göstererek, araç geçişine çare bulunmasını istedi. Devam eden görüşmeler sonucunda araçlar Kepez Limanı`na yönlendirildi.
 
 
Vali Çınar, eylemleri bizzat takip etti
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise iki gün boyunca devam eden, yolların kapanması ve gemi seferlerinin durdurulmasına neden olan eylemleri yakından izledi. Cumartesi gece geç saatlerde yapılan eylem nedeni ile kitlenin sözcüleri ile bir araya gelen Vali Çınar, demokratik hak arama eylemlerinde bır sıkıntı olmadığını ancak diğer vatandaşların da mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Tepkili vatandaşların sözcüleri ile bir araya gelen Vali Çınar, TOMA ve çevik kuvvet ekibini geri çekerken, eylemlerin barışçıl ve demokratik tepki ile gerçekleşmesinin önemli olduğunu bildirdi. Çınar, Pazar günü gerçekleşen eylemleri de yakından izledi. Eylem alanında karşılaştığı CHP Milletvekili Serdar Soydan ile bir süre sohbet eden Vali Ahmet Çınar, daha sonra CHP Milletvekili Serdar Soydan ile tokalaşarak eylem alanından ayrıldı.
 
 
Siyasilerden yoğun ilgi
Cumhuriyet Halk Partisi de eylemlere katılarak destek verdi. İki gün boyunca devam eden eylemlere CHP`li Milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, Çanakkale Belediye Başkanvekili Muharrem Erkek, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, CHP eski milletvekili ve Çanakkale Belediyesi eski başkanı İsmail Özay da destek verdi. CHP il, merkez ilçe, kadın ve gençlik kollarının da katıldıkları eylemlerde ayrıca Emek Partisi İl Başkanı Kenan Erkul, Emek Gençliği, TKP, ÖDP, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, SGD, YGD gibi parti ve gençlik örgütleri katıldı.
Paylaş