havadurum

SGK Haftası kutlanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Çanakkale İl Müdürlüğü, Sosyal güvenlik haftası kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk koydu.

678
Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. SGK İl Müdürü Ali Sürücü ve İl Müdürlüğü çalışanları Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına Çelenk sundu. Hafta etkinlikleri kapsamında Çanakkale Teknik ve Endüstri meslek, Denizcilik Anadolu Meslek, İMKB Teknik ve Endüstri Meslek, Mehmet Akif Ersoy Ticaret Meslek Liselerinde 5510 sayılı yasa ve uygulamaları konularında seminer düzenlenecek. Ayrıca düzenli prim ödeyen işletmelerde yerinde ziyaret edilecek. Sosyal güvenlik haftası son gününde ‘Sosyal Güveliğin Önemi’ konulu resim yarışmasında dereceye giren okullardaki öğrencilere ödülleri takdim edilecek.
 
 
Gökhan; “İstihdama destek verilmeli”
Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları kapsamında SGK İl Müdürü Ali Sürücü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret etti. Başkan Gökhan  konuklarını kapıda Galatasaray atkısı ile karşıladı. Kayıt dışı işçi çalıştırmanın önlenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan, halk otobüslerin de yaptığı uygulama ile ilgili bilgiler verdi. Gökhan; “Halk otobüslerinde geçici de olsa hiç kimsenin sigortasız çalıştırılmasına izin vermeyeceğim. Gerekirse SGK’ya bildireceğim” dedi.   SGK İl Müdürü Ali Sürücüde “Çanakkale kayıt dışılık çok az. Türkiye de kayıt dışılığın en az olduğu illerden biriyiz. Ayrıca kayıtlı olup da çalışanların gerçek ücretleri üzerinden değil  asgari ücret üzerinden primlerinin yatırılması da  bizim için çok önemli” dedi.
 
“Emek çok önemli”
Türkiye`de sigortalı olma zamanı ve yaşı uzadığı için sigortalılığın çok daha büyük önem kazandığını ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çalışanlar açısından zamanında sigortalı olmak büyük önem taşıyor. İlgili tüm yerlerde çalışanların sigortalı olmalarına özen gösterilmesi gerekir. Her sektörde bu böyledir. SGK şu anda iyi bir yapılanma içerisinde. Çanakkale de başarı ile bu işi sürdürüyor” dedi.
 
Kayıt dışı işçi çalıştırılmaması gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Bir adım daha ileri atılmalı. O da bir kampanya ile sigortasız çalıştıranlara karşı mücadele etmek gerekir. Çünkü emek çok önemli. İnsanlar asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Bir de sigorta ve emeklilik haklarını elde etmelerindeki gecikmeler, ilerde yaşayacakları sıkıntıların bir şekilde giderilmesi gerekiyor o da sigortasız çalıştırmamaktan geçiyor. Elbette işçi maliyetleri müesseselere yük olabiliyor. Ama onun gerekçesi onun çözümünü insanları sigortasız çalıştırmakla değil devletin istihdam yaratanlara desteği ile çözülebilir.”
 
“SGK’ya ihbar edeceğim”
Halk otobüslerinde gerçekleştirdiği uygulama ile ilgili bilgiler veren Başkan Gökhan; “Her ay şoförlerin sigorta primleri bana raporla gönderiliyor. Ama bu yetmez, bir adım daha attım, ara ara nöbetçi şoför kullanılıyor. Saatlik de, yarım günde, geçici de olsa hiç kimse sigortasız çalıştırılmamalı” dedi.
 
Gökhan şunları söyledi; “Ben bunun mücadelesini yapıyorum. Gerekirse de sigorta kurumuna ihbar edeceğiz. Herkes de ihbar etsin. Bütün vatandaşa görev düşüyor. Alo 170 hattını arayıp bildirsinler. İşçinin iş bulması konusu çözülür ama sigortasız olduğu zaman başına gelebilecekleri çözmek mümkün değil. Önce sağlık sonra emeklilik konusunda zafiyete düşüyorlar.”
 
“Çanakkale de kayıt dışılık az”
Kayıt dışılıkla mücadele ettiklerini ifade eden SGK İL Müdürü Ali Sürücü; “Genelde, Alo 170 hattına gelen ihbarlarla kayıt dışılıkla ilgili servisimiz var. Oraya gelen bilgiler kontrol ediliyor. Her ay sıkı denetimle gerekli sigortalılık sağlanıyor. Bu listelerde tespit ettiğimiz kişilerin %5’i bile sigortasız değil. Çanakkale kayıt dışılık çok az” dedi.
 
Sürücü şunları söyledi; “Türkiye de kayıt dışı işçi çalıştırılan en az illerden biriyiz. Kayıtlı çalışanlarında asgari ücretle gösterilmeleri de bizim için çok önemli. Kayıtlı istihdamı daha arttırıcı, teşvik edici tedbirleri almalıyız. Hem çalışan, hem işveren, hem kurumumuz için yetkilerimizi uygulamaya devam edeceğiz.”
Paylaş