"Sesimizi duyarlar mı?"

718

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama havzası olan Atikhisar’da Kanadalı Alamos Gold Şirketi yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni işletmesine Çanakkale Valiliği tarafından Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı (GSMR) verilmişti.  Ruhsatın geri çekilmesi için açıklamalar yapılırken, aynı zamanda yargı yoluna başvurulacağı belirtilmişti.  Son olarak İDA Dayanışma Derneği tarafından maden çalışmalarına karşı Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’ne ve Yeşiller Partisi Genel Başkanı Elizabeth May’e mektup gönderildi. Dernek Yönetimin tarafından şirketin işletmeyi ‘dünyanın en düşük maliyetli ve karlı projesi’ olarak tanımladığı ifade edildiği belirtilen açıklamada;  “Yerel ölçekte Çanakkale halkını küresel ölçekte tüm ekosistemin sağlığını bozacak olan ‘siyanürlü altın işletmeciliği’ yapacak olan şirket, Çanakkale Valiliği tarafından GSMR’nın da imzalamasıyla birlikte çalışmalarına hız verdi. Pek çok şirkette ruhsat sahası dışında kalan alanlarda yeni sondaj çalışmalarına başladı. Beyanları üzerinden ülkeye yüzde 2 vergi bırakacak olan şirket, aldıkları izin sonrasında sitelerinden yaptıkları basın açıklamasında ‘lowest-cost highest return gold projects in the world’ (dünyanın en düşük maliyetli en karlı projesi) olarak Kirazlı Altın Madeni işletmesini Toronto’dan dünyaya açıkladı” denildi.

 
“Çanakkale’den Toronto’ya seslendik”
Uyarıların ülkede dikkate alınmadığı için Çanakkale’den Toronto’ya seslenildiği belirtilen açıklamada; “Bizde yıllardır Çanakkale’den tüm yetkililere seslenerek bu işletmenin 10 yıllık ömrünün bizlerin, yaşayan tüm canlıların, ekosistemin yok oluşu olduğunu duyurmaya çalıştık. Çanakkale Valiliğine Çevre Şehircilik Bakanlığına iletilmek üzere toplanılan imzaları verdik, change.org’dan imza kampanyası başlattık, hukuksal kazanımlarımızla meşru yoldan mücadeleye devam ettik, ediyoruz, edeceğiz. Ancak gördük ki sesimiz bizden öteye gitmiyor ve biz de Çanakkale’den Toronto’ya seslendik” denildi.
  
“Çağrımızın sonuçsuz kalmayacağını umut ediyoruz”
Son olarak, Türkiye’de duyurulamayan sesin Kanada’dan duyulmasının umut edildiği ifade edilen açıklamada; “Troia yılında İDA Dağı’nın öneminden, buradan doğan su kaynaklarının ne kadar önemli tarım arazilerini beslediğinden ve bu tarımdan geçinen insanlardan bahsettik. İDA’nın sahip olduğu endemik türlerden, fauna ve florasından, önemli bitki alanlarından biri olduğundan bahsettik. Yapılacak olan madenin bu kadar önemli bir su havzasında yaratacağı tahribatı anlattık. Çanakkale’den Toronto’ya gönderdiğimiz İDA’nın çığlığında AB ülkelerinin imzaladıkları ve bizlerinde taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak ‘temiz, kullanılabilir ‘su hakkı’nın önemini hatırlattık ve Türkiye’deki yetkililere duyuramadığımız sesimizi onların duymasını rica ettik.  27.08.2018 tarihinde Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’ne, yerel basınlarına ve Yeşiller Partisi Genel Başkanı Elizabeth May’e mail yoluyla İDA’dan mektup gönderdik. Çağrımızın sonuçsuz kalmayacağını umut ediyoruz. Yaşam adına, dayanışmayla” ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş