havadurum

SES, "Çanakkale Devlet Hastanesinin yeri ranta dayalı olarak seçilmiştir"

599
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ve SES Çanakkale sendikası yönetim kurulu üyeleri gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, "Çanakkale ve ilçelerinin birçok sağlık ve sosyal hizmet işyerini, hastanelerini gezdik. Çanakkale Tabip Odasını ziyaret ettik. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü ve İl Sağlık Müdürüyle görüştük. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sorunlarını yerinde gözlemledik ve ilk ağızdan dinledik. Bir kez daha gördük ve deneyimledik ki, sağlık ve sosyal hizmetler sistemi iflasın eşiğindedir. Çalışanlar mesleki, ekonomik ve psikolojik açıdan aşırı yıpranmış ve tükenmiş vaziyettedir. Hizmet alanlar umutsuz, çaresiz ve giderek daha da tahammülsüz haldedir. Mevcut haliyle bu sistem yetişmiş eğitimli, nitelikli insan ve işgücünü öğütür duruma gelmiştir. Yurttaşlara da vadedebileceği bir şey kalmamıştır. Bugün burada sahadan derlediğimiz sağlık ve sosyal hizmet sorunlarını bir kez daha ifşa edeceğiz. Umarız yönetim kademelerindekiler bu ifşalarımızı dikkate alır ve sorunun muhatapları olan bizlerle birlikte acil çözümler geliştirirler" denildi. Açıklamada, Devlet Hastanesi`ne dair ise, "Çanakkale Devlet Hastanesinin yeri ranta dayalı olarak seçilmiştir. 1920`lerden kalma ve binası koruma altındaki tarihi eski hastane kaderine terk edilmiştir. Atıl vaziyettedir ve Çanakkale halkı sırf yeni hastaneyi kabul etsin, alışsın diye hizmet vermesine engel olunmaktadır" sözlerine yer verildi.
"Korkunç bir "Sefalet Yüzyılı"na imza atıyorlar"
Yapıl açıklamada, "Memleketi uçurumun kenarına getirenler, aklımızla her gün her dakika alay edenler, sağlığımızla oynayanlar, korkunç bir "Sefalet Yüzyılı"na imza atıyorlar. İş yerlerimizi seri üretim bantlarına dönüştüren, çalışanları köleleştiren, iş barışına savaş açan, emeğimizi hiçleştiren, ayrıştırıcı ve ayrımcı politikaları hız kesmeden sürdürenler, yalnızca kendi ikballerini gözetiyor. Halkın sağlığını hiçe sayıp bozuk para gibi harcamak, "Vasatın İktidarı"nı iliklerimize kadar işlemek, toplumsal hafızamızı yok etmek istiyorlar. Geçmişimizi ziyan ettikleri yetmedi, bugünümüzü ve yarınlarımızı da ziyan etmek istiyorlar. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bizler bu kötü gidişata, bu olumsuz tabloya tüm gücümüzle karşı koymaya, başka bir sağlık ve sosyal hizmetin mümkün olduğu inancını diri tutmaya ve umut aşılamaya devam ediyoruz. Yılmadan, pes etmeden, daha çok örgütlenerek mücadele ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
 
"Binası koruma altındaki tarihi eski hastane kaderine terk edilmiştir"
Çanakkale`de yaşanan sağlık sorunlarına değinilen açıklamada, "Çanakkale Devlet Hastanesinin yeri ranta dayalı olarak seçilmiştir. Kayak merkezi yapılacak yere hastane yapılmıştır diyebiliriz. Hastane çevresinden arazi kapatan yandaşlar ve müteahhitlerden tutun da eczanelerden kafeteryalara, marketlere dek türlü ticari işletmeler, Hamidiye Mahallesi bölgesinin yapısını üst gelir grubuna hitap edecek şekilde değiştirmiştir. 1920`lerden kalma ve binası koruma altındaki tarihi eski hastane kaderine terk edilmiştir. Atıl vaziyettedir ve Çanakkale halkı sırf yeni hastaneyi kabul etsin, alışsın diye hizmet vermesine engel olunmaktadır. Sabah-akşam işe gidiş geliş saatlerinde yaşanan trafiğe çözüm bulunamamaktadır. Hastanenin altındaki okullarda eğitim gören öğrencilerin trafik güvenliği endişe verici boyuttadır. Kazaya davetiye çıkarılmaktadır" sözlerine yer verildi.
"Esenler bölgesi hastaneye tamamen uzak kaldı"
Yeni devlet hastanesinin konumu eleştirilen açıklamada, "Nüfusun yoğun olduğu ve Karacaören`e kadar genişleyen Esenler bölgesi hastaneye tamamen uzak bırakılmıştır. Otobüsle hastaneye ulaşım en az 1,5 saat sürmektedir. Eski SSK ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi binası da kasten atıl durumda bırakılmaktadır. Amaç halkı yeni hastaneye mahkum etmek ve zorla alıştırmaktır. Yeni hastane kalitesiz malzeme ve işçilikle inşa edilmiştir. Çatısı akmaktadır, asansörleri düşmektedir. Hastalar yaralanmaktadır. İklimlendirmesi ve havalandırması yetersizdir. Bu durum pandemide daha iyi anlaşılmıştır. 2 kişinin yan yana zor yürüdüğü dar ve dik merdivenler ve merdivensiz servisler hangi akla hizmet yapılmıştır? Ferahlatmayan aksine darlayan yapısıyla personeli de hastaları da psikolojik olarak yıpratmaktadır" ifadelerine yer verildi.
(Atilla Akın)
 
Paylaş