AKP tarafından sunulan `İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi` meclis ve ülke genelinde tartışılmaya devam ediyor. Söz konusu teklifle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü başta olmak üzere emeklilik ve kıdem tazminatı haklarının kademeli olarak ortadan kaldırılacağı eleştirileri yapılıyor. CHP Emek Örgütlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Serhat Savaş konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a düşüncelerini aktardı. Söz konusu teklif, işverenlere ilk kez bu kadar büyük teşvikler sağlarken, işçiler içinse sözleşmeli çalışmanın önünü açtığını belirtti. Teklifle 25 yaş altı ve 50 yaş sütü çalışanların ayda 27 gün çalışsa dahi, 10 günden az çalışma söz konusu olduğunda işveren açısından fazla çalışmaların emeklilikte dikkate alınmayacağını söyledi. Yasanın en çok kadınlar üzerinde etkili olacağını belirten Savaş; "Sık sık doğum nedeni ile prim gün sayılarının eksik olduğu aklımıza geldiğinde kadınlar bu durumdan daha fazla etkilenecek" dedi. Yasanın 25 yaş altı ve 50 yaş üstünün emeklilik hakkını fiili olarak ortadan kaldırdığını ifade eden Savaş, "Sistem çalışanlar bu hak kayıplarını getirirken, sermayeye sınırsız bir kar alanı, sınırsız bir özgürlük sağlıyor. Bu şekilde AKP artık bir sosyal yaşam sorunudur. CHP iktidarında tüm toplum sosyal güvenlik şemsiyesi altında olacak" dedi.
"AKP`nin işverenler lehine yaptığı en büyük değişiklik"
Savaş konuyla ilgili açıklamasında; "AKP`nin getirdiği İşsizlik Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlar Hakkında Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi` İşverenlere önemli teşvikler sağlayarak işçiye sözleşme ile çalışmanın kapısını açıyor. İstihdamı teşvik etmek maçı ile hazırlanan teklifle işverenin maliyetini düşürmek için kıdem ve ihbar tazminatı ve emeklilik haklarının sınırlandırılması, AKP`nin işverenler lehine yaptığı en büyük değişiklik olarak gözümüze çarpıyor. Yasa teklifi 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli sözleşmelerin 2 yıl süre ile koşulsuz olarak yapılabilmesine olanak sağlıyor" dedi.
"Bu ne anlama geliyor?"
"Bu ne anlama geliyor?" sorusunu yanıtlayan Savaş; "25 yaş altı çalışanlar kısmi süreli iş sözleşmeleri ile birden fazla işverenin yanında aylık süreleri 10 günden az olursa, uzun dönemli sigorta kolu primleri yatmayacak. Diyelim ki ayda 20-25-27 günde çalışmış olsanız her bir işveren açısından 10 günden az çalışma söz konusu olduğunda bu çalışma süreleri emeklilikte dikkate alınmayacak. Yani emeklilik hakkından faydalanamayacaksınız. Şu anda geçerli olan yasalara göre 18 yaşından itibaren uzun süreli sigorta kollarında çalışmak mümkün. Yani 18 yaşından itibaren emeklilik için prim yatırabiliriz. Bu yasa ile beraber bu yaş 25`e çekilmiş olacak. Yani fiili olarak çalışanların emeklilik hakkı elinden alınmış olacak..." ifadelerini kullandı.
"Yasa, en çokta kadın işçiler üzerinde etkili olacak"
Yasanın en çokta kadın işçiler üzerinde etkili olacağını belirten Savaş; "Özellikle 25 yaş altı çalışan kadınlar açısından düşünecek olursak sık sık doğum nedeni ile prim gün sayılarının eksik olduğu aklımıza geldiğinde kadınlar bu durumdan daha fazla etkilenecek. Çalışmış olmalarına emeklilikte dikkate alınmayacak süresi olan bir çalışma gurubu yaratacaklar..." dedi.
"Emeklilik hakkının fiili olarak ortadan kaldırılıyor"
Emeklilik hakkının fiili olarak ortadan kaldırıldığının altını çizen Savaş; "En önemlileri ise DİSK`in geçtiğimiz günlerde yayınladığı rapora göre toplumsal cinsiyet eşitsizliği emeklilikte de sürüyor. Rapora göre istihdam edilenlerin yüzde 32`si kadın olmasına rağmen emekli olanların sayısı yüzde 19`da kalıyor. Bu son yasa ile AKP bize sadece cep harçlığı kazanacak kadar iş talebinde bulunmuş oluyor. Örneğin 50 yaş üstü için yapılan düzenlemenin emeklilikte yaşa takılanlar için çözüm olarak sunulduğu belirtiliyor. Teklifte 50 yaş üstündekilerin güvencesiz kısa çalışmaları amaçlanıyor. Bu şekilde sizleri emekli edemiyoruz, emeklilik primi veremiyoruz, sosyal güvenlik sisteminiz zayıf bir miktar daha çalışır gibi yağın, hak kaybına uğrasanız bile, daha düşük alsanız bile prim vermeye devam edeceksiniz şeklinde bir formül sunmuş oluyor. Yasa 25 yaş altının ve 50 yaş üstününü emeklilik hakkını fiili olarak ortadan kaldırmış oluyor" dedi.
"Bu şekilde AKP, artık bir sosyal yaşam sorunudur"
Savaş son olarak; "Sistem çalışanlar bu hak kayıplarını getirirken, sermayeye sınırsız bir kar alanı, sınırsız bir özgürlük sağlıyor. Sigortasız çalışma yasallaşıyor, AKP patronların lehine çalışmaya bu pandemi döneminde bile hız kesmeden devam ediyor. Bu şekilde AKP, artık bir sosyal yaşam sorunudur. CHP iktidarında tüm toplum sosyal güvenlik şemsiyesi altında olacak. Her yurttaşımız insan onuruna yakışan bir gelire kavuşacak. Emeklilik çalışma ve insanca bir yaşam hakkımız yasal güvence ile korunacaktır. Çalışanlar ile ilgili bütün düzenlemelerde ekonomik sosyal konseyin görüşlerine başvuracağız" ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz)