Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Sergi, Çanakkale`de görev yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu, kentin iki ülke için çok önemli olduğunu söyledi. Burada görev yapmanın kendisi için bir onur olduğunu ifade eden Sergi, şunları kaydetti: “Çanakkale çok güzel bir yer, insanları çok iyi. Beni göreve geldiğimden bugüne kadar çok iyi karşıladılar. Çanakkale`deki resmi görevim başlamadan önce ilk kez Anzak törenleri kapsamında gelmiştim kente. Bu ilk ziyaret, burayı tanıyabilmek ve törenlerin işleyişini görmek adına çok güzel oldu. Gözlemlediğim kadarıyla, Türk ve Avustralyalı yetkililer arasında çok üst düzeyde bir işbirliği var. Özellikle Türk yetkililerin bizlere önemli destekleri var. Bu durum karşısında çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Bu durum bana tam anlamıyla, iyi yağlanmış bir makinenin işlemesi gibi göründü. Törenlerde her şey tıkır tıkır işliyor gerçekten.”
Çanakkale`deki Avustralya Konsolosluğu`nun sadece törenleri gerçekleştirmek için burada bulunmadığını, ayrıca yıl içinde kente gelen Avustralyalı vatandaşlara da hizmet ettiğini dile getiren Sergi; “Biliyorsunuz ki yıl içinde pek çok Avustralyalı vatandaşımız bölgeyi ziyaret ediyor. Bu bizim yaptığımız ikinci en önemli işlerden biri. Bizler Çanakkale`ye gelen Avustralyalı vatandaşlara da hizmet ediyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale`de Avustralya Konsolosluğu`nun bulunmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak; “Anzak günleri deyip geçmemek lazım. Binlerce insan buraya bizim misafirimiz olmaya geliyor. Dolayısıyla onların esenlikli bir şekilde ağırlanması çok önemli. Biz buna ne kadar riayet göstersek de Avustralya hükümetinin bir temsilciliğinin olması son derece önemli” diye konuştu.
Türkiye`nin Avustralya ve Yeni Zelanda ile çok sıcak ilişkileri olduğunu hatırlatan Gökhan, şunları söyledi: “Bugüne kadar hiç soğuk ilişkimiz olmadı, hep sıcak gelişti. Biz buradaki savaşın artık barışa nasıl dönüştürebiliriz diye sürekli kafa yoruyoruz. Tabi bizim iki ülke arasındaki en büyük şansızlığımız, çok uzakta bulunmamız. Saat farkımız çok. Daha yakın olsaydık, daha da derin ilişkiler kurulabilirdi. Tabi teknoloji geliştikçe artık buda mümkün olabilecek. Tarihi geçmişin dışında belki ekonomik ve kültürel alanlarda ilişkilerimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız.”
Avustralya`nın Güney Doğu Asya`nın lider ülkesi, Türkiye`nin de doğu ve batı arasında bir köprü, gelişmekte olan bir ekonomi olduğunu vurgulayan Gökhan, iki ülke arasında iyi işbirlikleri yapıp Çanakkale`nin de bundan faydalanmasının sağlaması gerektiğini kaydetti.
Avustralya’nın kota uygulaması
Yapılan konuşmaların ardından Avustralya`nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Avustralya’nın kota uygulaması ile ilgili soruya Sergi şu yanıtı verdi: “Bununla ilgili açıklama Avustralya Gazi İşleri Bakanı tarafından yapıldı. Ama bu açıklama Türkiye ile istişare edilerek yapılmıştır. Bu bahsedilen sayı, sadece güvenli bir katılım için değil, aynı zamanda alanın kaldırabileceği kapasiteden daha fazla insanı alarak alana zarar vermemek adına da yapılmış bir karar. Bunun erken anons edilmesinin de sebebi var. Çünkü, bazı Avustralyalı firmalar ve seyahat acenteleri, insanlara 2015 yılı için biletler satmaya başladılar. İnsanların, daha şimdiden biletleri alarak rezerve edilmiş yerlere sahip olduklarını düşünmelerini istemedik. Buraya gelecek katılımın adil bir şekilde seçimle ve gayet bir şeffaf prosedürle yapılması gerektiğini ve alanın alabileceği kadar insanın buraya gelmesi gerektiğini düşünerek böyle bir uygulama yapıldığını belirtmek isterim.”
Ziyaretin sonunda Sergi ve Gökhan, günün anısına birbirlerine çeşitli hediyeler sundu.