havadurum

Seramik Müzesi kapılarını açıyor

Müstahkem Mevki Er Hamamı olarak yıllarca hizmet veren, yaklaşık yüz yıllık yapı artık, Çanakkale`nin kultür mirası Çanakkale Seramiklerinin bulunduğu müze olarak hizmet verecek. Müzenin açılışı, 8 Kasım tarihinde yapılacak.

1007
1904 yılında inşa edildiği kitabesinden öğrenilen Eski Er Hamamı; uzun süre askerler tarafından kullanılmış. Hamam işlevini teknolojinin sunduğu imkanlar ile dönemsel değişiklikler ile sürdürmüş ve 1995 yılında hamam olarak kullanım dışı kaldı. 1904 yılında Er Hamamı olarak inşa edilen tarihi yapı, Seramik Müzesi olarak kullanılmak üzere Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nca Çanakkale Belediyesine tahsis edilmesi ile hem yapı için hem de Çanakkale için yeni bir dönem başladı. Kentin en önemli kültür mirası olan Çanakkale Seramiklerinin kentliyle buluşması ve bu amaca uygun tescilli bir mekanda sergilenmesi amacıyla Seramik Müzesi olarak fonksiyonlandırılan Tarihi Er Hamamı, bu yeni dönemin başlamasına neden oldu. Seramik müzesinin açılışı 8 Kasım tarihinde saat 17:30`da yapılacak.
 
Neler yapıldı?
Kaya Sokak cephesinde yer alan mevcut soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olarak kullanılan bölümleri sırasıyla, Seramik Müzesine giriş , dinlenme ve bilgilendirme alanı ile sergileme alanları olarak düzenlendi. Dinlenme ve bilgilendirme alanında dışarıdan gelenlerin sergi alanına geçmeden önce dinlenirken, bilgi ekranından yapının tarihçesi ve sergilerin içeriği hakkında bilgilendirilecekleri bir mekan oluşturuldu. Bu alanda ayrıca seramik satış ofisi de yer almakla birlikte, ziyaretçilerle ilgilenecek uzman odası da bulunmaktadır. Soğukluk bölümünden merdivenle üst kata çıkılmakta ve üst katta galeri boşluklu bölüntüsüz bir alan yer alırken, burası süreli sergi alanları için kullanılacak. Sergileme alanları olarak fonksiyonlandırılan ılıklık ve sıcaklık bölümlerinde yapı tek kata inerken, yapısal müdahale bulunulmadan sadece niteliksiz duvarlar kaldırılarak sergileme aparatları montajlandı. Sıcaklık bölümünde görülen döşemede kot farklılıkları ve orijinal mermer orta göbek taşı korunarak sergileme alanlarında hareketlilik sağlanması amaçlandı. Arka bahçe peyzaj düzenlemesi içinde açık havaya uygun boyut ve teknikte üretilmiş geleneksel ve çağdaş seramikler sergilenecek. Tek katlı yığma ilave binanın hem Kaya Sokak hem de İnönü Caddesi tarafında yer alan bahçeden giriş kapısı bulunuyor.
Paylaş