Sendikalardan yasa tepkisi; "Kıdem ve emeklilik hakkı gasp ediliyor"
AK Parti tarafından Meclis`e sunulan `İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında` kanun teklifiyle 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri çalışanlara ilişkin yeni düzenlemeler yapılması hedefleniyor. İktidarın teklifinde yer alan maddeye göre 25 yaşını doldurmamış veya 50 ve üzeri kişiler için yürürlükte olan koşullar aranmadan belirli süreli iş sözleşmeleri yapılabilecek. KESK Çanakkale Şubeler Platformu ve Kamu İş adına açıklama yapan Büro İş Şube Başkanı Arda Gel, tarafında konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkının yok sayılacağı belirtildi.
KESK Çanakkale Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada; "Bir taraftan COVİD-19 salgını diğer taraftan salgın ile birlikte gittikçe artan işsizlik ve hayat pahalılığı milyonlarca işçinin, emekçinin, dar gelirlinin yaşamını her geçen gün daha fazla derinden sarsamaya devam ediyor. Hayatlarını tehdit eden salgın ile ekmek parası arasına sıkıştırılan işçilerin, emekçilerin hak arama yolu yasaklarla, baskı ve şiddet politikaları ile kapatılmak isteniyor. Siyasi iktidar, salgından ve salgınla birlikte derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen dar gelirli, yoksul, ücretli kesimleri koruyucu politikalar geliştirmek yerine; emeğin, emekçilerin mevcut sınırlı haklarını bile ortadan kaldıran, salgın döneminde bile patronların, sermayenin yüzünü güldürün, milyonlarca işçinin, emekçinin, dar gelirlinin kırıntılarla yetinmesine yol açan adımlara her geçen gün bir yenisini ekliyor. Mecliste görüşülen torba yasa ile kıdem tazminatımız ve emeklilik hakkımız bir kez daha tehdit altında. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. Kısa bir süre önce fona devredilmek istene kıdem tazminatı hakkı bu yolla tırpanlanmak isteniyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalmaya kalkıyorlar. Teklife göre bu işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Tüm işçiler bilir; belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır. Esnek çalışmayı yaygın çalıştırmaya dönüştürecek ve çalışanların hak kaybına neden olacak bu düzenleme derhal geri çekilmelidir! Her üç gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde, siyasi iktidarın yapması gereken; gençlerimize iş olanağı sağlamak, genç işsizliğini ortadan kaldıracak adımlar atmak, kalıcı ve güvenceli istihdam yaratmak, kamu istihdamını artırmaktır. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız, direneceğiz! KESK olarak emeği yok sayan, işçilerin, emekçilerin anayasal haklarını gasp etmeye dönük girişimlere karşı tüm emekçileri, işçileri emeğin birleşik mücadelesini örmek için omuz omuza vermeye çağırıyoruz" denildi.
Büro İş Şube Başkanı Gel, krizin faturasının çalışanlara kesildiğini belirterek; "Siyasal iktidar ekonomik krizin giderek ağırlaştığı bu günlerde sosyal devletin bir gereği olarak koruyucu tedbirler alması gerekirken yine işçi sınıfının büyük mücadeleler sonucu kazandığı haklarını elinden almaya çalışmaktadır. Pandemi dönemi teşviklerinde gördüğümüz üzere siyasal iktidar işçi sınıfına karşı yine sermayeden yana tavır ortaya koymuştur. Çalışma yaşamına dönük yapacağı düzenlemelere belli yaş hadleri getirerek işçi sınıfını bölmenin bir enstrümanına dönüştürülmeye çalışılan bu saldırı yasası yaşa bağlı bir ayrımcılık olmasının yanı sıra hukuksuzdur. Torba kanun teklifinde kısmi çalışmanın yaygınlaştırması amaçlanmıştır bu durum beraberinde kısmi çalışma yaşlılık aylığı, malullük aylığı, işsizlik ödeneğine hak kazanma gibi pek çok konuda büyük hak kayıpları yaratacaktır. Bu bir saldırı yasasıdır ve biz bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkıyoruz. Genç işsizliğin artık manipülatif verilerle dahi gizlenemediği, her üç gençten birinin işsiz olduğu bir ülkede iktidarın yapması gereken gençlerimize kalıcı ve güvenceli iş imkanı sağlamak iken güvencesiz çalıştırma teşvik ediliyor. Bir ülkenin gençliğinin geleceği bir avuç para babasının insafına terk ediliyor. Kısacası yine krizin ağır faturası emekçinin sırtına yüklenmeye çalışılıyor. Kıdem tazminatının kaldırılması başta olmak üzere işçi sınıfının tarihsel ve güncel kazanımlara dönük tüm saldırılara son verilmeli, güvenceli bir çalışma ortamı ve insanca yaşanacak bir ücret geliri için mücadele yükseltilmelidir" dedi.
(Haber Merkezi)