Sendikalardan İLKSAN’a sert tepki

İlköğretimde görev yapan 280 bin öğretmenin maaşlarından kesilen yaklaşık 30 lira ile ayakta duran İLKSAN’ın kesintilerindeki artış tepki topladı.

290
İLKSAN tarafından kesilen üyelik ücretlerindeki artış eğitim camiasının tepkisine neden oldu. Eğitim-Sen ile Eğitim-İş, öğretmenlerin zorunlu üyelik yapıldığı İLKSAN’ın aylık kesintilerindeki artışa tepki gösterip, öğretmenlerin İLKSAN’a isteğe bağlı olarak üye olması gerektiğini ifade ettiler. İLKSAN’ın tüm ticari faaliyetlerden elini çekmesi gerektiğini de kaydeden sendika temsilcileri; “İLKSAN ticaret yapmamalıdır” dediler.
 
Koç; “İLKSAN yeni soru işaretleri oluşturuyor”
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, İLKSAN kesintilerinin nasıl değerlendirildiği ve nerelere yatırıldığı konusunda önemli soru işaretlerinin olduğunu söyledi. İLKSAN’ın demokratik bir şekilde yönetilmesi gerektiğini belirten Koç; “İLKSAN başlı başına üzerinde düşünülmesi ve konuşulması gereken konulardan birisidir. Çünkü, İLKSAN kesintilerin in nasıl değerlendirildiği ve nerelere yatırıldığı konusunda önemli soru işaretleri var. Yani bu kaynaklar doğru değerlendiriliyor mu? Kim yararlanıyor? Bu kaynaklardan hareketle gerçekten hakkı olan kişiler hak ettiği kadar alıyor mu? Bu soru işaretleri dururken, bunlar düzeltilmiyor. Kesintilerde yapılan artışlar son derece sıkıntılı. Çünkü çalışanların maaşlarında artış şu anda söz konusu değil. Yılbaşında düşünülen artış da zaten çoktan eridi gitti. Bu nedenle İLKSAN’ın aylık aldığı ücretler çok sağlıksız bir uygulama. Artış olacaksa bile gerekçeleriyle birlikte bütün İLKSAN üyelerine anlatılması ve açıklanması gerekir. Neden böyle bir artışa ihtiyaç hissedildi? Çünkü, İLKSAN’ın demokratik bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Bu yeni soru işaretleri oluşturuyor. Onun için bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.
 
Bozdemir; “İLKSAN yönetimi seçimle belirlenmelidir”
Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, İLKSAN yönetiminin bakanlık tarafından belirlenmemesi gerektiğini söyledi. Bakanlığın kendi atadığı yöneticilerle, İLKSAN’ı kendi arpalığı haline çevirdiğini belirten Bozdemir, İLKSAN yönetiminin seçimle belirlenmesi gerektiğini belirterek; “İLKSAN ile ilgili düşüncemiz şudur. Öğretmenler, İLKSAN’a isteğe bağlı olarak üye olmalıdır. İLKSAN yönetimini bakanlık belirlememelidir. İLKSAN yönetimini, üyeler belirlemelidir. İLKSAN tüm ticari faaliyetlerden elini çekmelidir. Bu mal varlıkları da üyelerine eşit oranda paylaştırılmalıdır. Yani, İLKSAN ticaret yapmamalıdır. İLKSAN aidatı, benim zorunlu bir yere aidatımı üye olduğum yönetimin kurumu da belirlememelidir. İLKSAN aidatlarındaki artışın kabul edilebilir bir yanı yoktur. İLKSAN’ı bakanlık kendi atadığı yöneticilerle, kendi arpalığı haline çevirmiştir. Biliyorsunuz İLKSAN’ın mal varlığını bir başka kişiye veren bir Cumhurbaşkanı da gördü bu ülke. Bu nedenle bunların bir an önce önlenmesi ve İLKSAN aidatlarının da belirlenmesi için İLKSAN yönetiminin, İLKSAN üyeleri tarafından belirlenmesi gerekir. Seçimle belirlenmelidir. Bakanlık hiçbir şekilde yönetim kademesine atama yapmamalıdır” dedi.
Paylaş