Sendika görüşme talep etti

Sosyal İş Sendikası’nın muvazaalı(hileli) işçi çalıştırılmasına ilişkin mahkemenin vermiş olduğu kararın uygulanması konusundaki girişimleri sürer iken ÇOMÜ Yönetimi mahkeme kararının uygulanması için henüz bir girişimde bulunmadı. Sosyal İş Sendikası bu konunun görüşülmesi için yönetimden randevu talep etti.

457
Geçtiğimiz Ağustos ayında, Sosyal İş Sendikası’nın ÇOMÜ’de taşeron işçilerin muvazaalı yani hileli çalıştırılmasına ilişkin başlayan hukuk süreci önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın müfettiş raporu ile tescille-nirken, ÇOMÜ Yönetiminin buna itirazı ile başlayan mahkeme süreci sonrasında İş Mahkemesi de müfettiş raporunu onayarak sendikanın ve işçilerin haklılığına karar vermişti. Emek cephesinde de sevinç yaratan bu gelişme sonrasında, üniversitede çalışan taşeron işçilerin kadroya alınıp alınmayacağı konusunda gözler ÇOMÜ yönetimine çevrilmişti.
 
Diğer taşeron işçiler içinde emsal teşkil eden bu karar sonrası aradan bir ay geçmesine rağmen üniversitede çalışan işçilerin kadroya alınıp alınmayacağı ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadığı öğrenildi. İşçiler açısından önemli olan bu gelişmenin ardından gerekçeli karar, Sosyal İş Sendikası’nın eline ulaştı. Bunun üzerine üniversite yönetimine bir görüşme talep eden Sosyal İş Sendikası’na ÇOMÜ’den henüz cevap gelmedi.
 
Üniversitede tık yok
Gerekçeli kararın ardından ÇOMÜ’ye görüşme talebinde bulunduklarını belirten Sosyal İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hüseyin Kaşif; “Konu ile ilgili en son gerekçeli karar, geçtiğimiz hafta elimize ulaştı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne bir çağrıda bulunduk. Gerekçeli karar taraflara ulaştığı noktada bir görüş talebinde bulunduk. Bugün açısından bu görüşmeyi talep etmiş durumdayız. Yanıt gelip gelmeyeceği konusunda bir süre bekleyiş içerisinde olacağız. Muvazaa davasının sonuçlanmasıyla birlikte, üniversitedeki işçilerin kadroya alınması konusunda henüz herhangi bir gelişme olmamıştır” dedi.
 
“İtiraz süreci işleyecek”
Bakanlıktan yetki almak için sendika olarak bir çalışma yürüteceklerini kaydeden Kaşif; “Toplu sözleşme yapabilmek için Bakanlığa yetki başvuru süreci işletilerek taşeron çalışanlarının da içinde bulunduğu ve toplam çalışan işçi sayısı üzerinden yetki alınması sürecinde bu konu bizim açımızdan daha da önem kazanacaktır. Bakanlık, taşeronda gözüken işçiler için muvazaa davasının gereklerine göre kadroya alınması noktasında işlem yapılmadığından dolayı bu çalışanların konumunu sendikalı işçi statüsünde değerlendirmeyeceği için önümüzde yeni bir süreç daha işletmemiz gerektiğini düşünüyoruz ” diye konuştu.
Paylaş